UPDATE: „Lista rușinii”: Companiile din tehnologie care nu au părăsit încă Rusia

21.03.2022
UPDATE: „Lista rușinii”: Companiile din tehnologie care nu au părăsit încă Rusia
Foto: Profimedia Images

UPDATE 22 martie: ASUS susține că a anunțat încă din 14 martie suspendarea livrărilor către Rusia și o donație în valoare de peste 1 milion de dolari pentru ajutorarea victimelor războiului din Ucraina.

Totuși, în lista actualizată în 22 martie a Yale, compania din Taiwan apare încă în secțiunea celor care refuză să iasă de pe piața din Rusia.

Bose a anunțat ieșirea de pe piața rusă.

Articolul inițial:

Sute de companii, din toate domeniile, au părăsit sau și-au suspendat operațiunile din Rusia după ce Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei. Sunt, însă, unele nume mari care refuză să renunțe la afacerile de pe această piață cu peste 144 de milioane de consumatori. Exemple sunt Nestle, Subway, Danone, Oriflame Cosmetics, Leroy Merlin sau Reebok.

Există și companii mari din tehnologie care nu au ieșit încă din Rusia, potrivit unei liste „a rușinii” realizată de Jeffrey Sonnenfeld, profesor la Universitatea Yale, și colegul lui Steven Tian.

Lista, actualizată în 21 martie, include 80 de companii. În unele cazuri, purtătorii lor de cuvânt au susținut că firmele au rămas acolo pentru a nu îi afecta pe clienții lor ruși nevinovați. Alții le-au recomandat firmelor vestice să părăsească Rusia, deoarece banii obținuți acolo sunt pătați cu sânge.

Citește și:

O companie de tehnologie continuă să își plătească angajații înrolați în armata Ucrainei

Companie IT, fondată în Moscova și prezentă în România, iese de pe piața din Rusia

„Ieșiți acum. Sunt bani plini de sânge!”, a afirmat miliardarul australian Andrew Forrest, fondatorul Fortescue Metals Group. Acesta investise, înainte de izbucnirea conflictului, în energie regenerabilă în Rusia. Potrivit lui, la cârma țării se află „un criminal”. „Trebuie să facem totul ca să nu susținem acel criminal”, a adăugat Forrest.

Cele mai notabile nume din sectorul tehnologic care încă operează în Rusia sunt:

Bose (echipamente audio)
ASUS (electronice)
Cloudflare (securitate informatică)

Există și firme de tehnologie care nu au ieșit de pe piață, dar au anunțat că își reduc operațiunile în Rusia:

Coinbase (platformă de tranzacționare de criptomonede)
Amadeus IT Group (software)
Bosch (electrocasnice, electronice, componente auto)
General Electric (echipamente medicale, energie regenerabilă, IoT, audiovizual)

Lista companiilor internaționale, prezente în Rusia, care nu au anunțat niciun fel de măsuri pe această piață. (Sursa: Yale)

După aproape o lună de război, zeci de mii de oameni au murit în Ucraina. Alte aproximativ 10 milioane de persoane și-au părăsit locuințele. Dintre acestea, trei milioane de oameni sunt refugiați în alte țări.

Rusia a atacat, la ordinul lui Vladimir Putin, Ucraina pe 24 februarie, cu aproape 200.000 de militari.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult