Meta amenință să închidă Facebook și Instagram în Europa, dacă nu i se permite valorificarea datelor colectate despre utilizatori

07.02.2022
Meta amenință să închidă Facebook și Instagram în Europa, dacă nu i se permite valorificarea datelor colectate despre utilizatori

Urmând prăbușirii pe bursă a cotației acțiunilor, Meta amenință să închidă rețelele Facebook și Instagram pentru consumatorii europeni, dacă decizia privind blocarea folosirii în scop publicitar a datelor colectate despre utilizator nu este întoarsă în mod imediat.

Denumită Schrems II, decizia Curții de Justiție Europene împiedică compania lui Mark Zuckerberg să transfere datele colectate despre utilizatorii Facebook conectați de pe teritoriu european către serverele Meta administrate în Statele Unite. În schimb, datele care sunt administrate pe servere găzduite în Europa și supravegheată de reprezentanți ai autorităților UE nu mai pot fi valorificate în scopuri publicitare decât respectând limite foarte stricte, privind accesul la date cu potențial sensibil, cum ar fi informații pe teme de sex, orientare sexuale, sau referitoare la publicul minor. În efect, veniturile Facebook de pe urma consumatorilor europeni au scăzut în mod considerabil. Iar dacă pui la socoteală și piedicile puse de Apple, care pur și simplu nu mai permite exploatarea utilizatorilor iPhone prin colectarea practic fără limite a datelor despre aceștia, deja, perspectivele pentru companiile axate aproape exclusiv pe valorificarea datelor colectate online încep să arate sumbru.

În mod aproape amuzant, proiectul de lege Schrems II, confirmat la Curtea Europeană de Justiție în luna iulie 2020, a venind practic ca o ripostă directă la adresa pachetului de legi Privacy Shield, votat în Statele Unite după îndelungi acțiuni de lobby din partea entităților economice direct interesate. Concret, legile americane încă valabile pe teritoriul SUA permit autorităților din domeniul judiciar să colecteze date personale vizând cetățenii europeni fără mandat judecătoresc sau aprobări explicite. În mod convenabil, vidul legislativ creat lasă privilegii comparabile și pentru companiile care au susținut în mod mai mult sau mai puțin direct respectivul pachet de legi. Fără jurisdicție asupra companiilor lăsate să colecteze în voie date, folosind servere găzduite pe teritoriul SUA, autoritățile europene practic nu au avut de ales decât să impună a însăși practicii de colectare a datelor, folosind servere găzduite pe teritoriu european și astfel supuse legilor UE.

Confruntat cu scăderea abruptă a veniturilor și perspectiva declinului a numărului  utilizatori, administratorul Facebook pare dispus deja să amenințe cu opțiunea „nucleară”,  respectiv, închiderea pur și simplu a platformelor Facebook și Instagram pentru consumatorii europeni, dacă criteriile pentru readucerea acestora pe profit nu sunt renegociate cât mai rapid.

Anterior, serviciile rivalului Google, Google Analytics și Google Fonts au fost investigate în Europe, judecătorii apreciind că Google Fonts trimitea date personale, cum ar fi adresa IP, către un alt serviciu, fără permisiune și fără un motiv clar și valid pentru a face acest lucru.

În timp ce unii se tem că Europa se va înstrăina de principalii furnizori de servicii cloud din SUA, iar hotărârea în privința Google Fonts creează un precedent în cazurile în care conținutul este difuzat dintr-o rețea de distribuție conținut (CDN), există alte regimuri juridice în vigoare care sunt aprobate pentru a trimite date pe direcția UE – SUA. În timp ce Schrems II invalidează Privacy Shield, protecțiile legale acordate Clauzelor Contractuale Standard și Regulilor Corporative Obligatorii continuă să fie în vigoare.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult