Microsoft a cumpărat firma de inteligență artificială din spatele asistentului Siri

12.04.2021
Microsoft a cumpărat firma de inteligență artificială din spatele asistentului Siri

Tranzacția de 19.7 miliarde dolari aduce în tabăra Microsoft unele dintre cele mai sofisticate soluții de inteligență artificială (AI) și recunoaștere a vorbirii din industrie.

Nuance Communications este dezvoltatorul suitei de produse Dragon Naturally Speaking, bazate pe recunoaștere vocală. Printre clienți se numără și gigantul Apple, care a încorporat tehnologiile Nuance în motorul de recunoaștere vocală folosit de asistentul Siri.

Negocierile aflate deja într-un stadiu avansat ar putea fi concluzionate chiar în cursul zilei de luni. Deși zvonurile apărute încă nu sunt confirmate, cotația acțiunilor Nuance a crescut deja în anticiparea celei mai mari tranzacții făcută de Microsoft de la cumpărarea LinkedIn, în 2016, pentru 24 de miliarde de dolari.

Tehnologiile dezvoltate de Nuance Communications sunt folosite în industria auto pentru implementarea serviciilor bazate recunoaștere vocală, cât și în domeniul medical, unde asigură funcționalitatea anumitor dispozitive adresate persoanelor cu deficiențe locomotorii, respectiv automatizarea anumitor procese. Spre exemplu, asistență tip call center unde clienții companiilor discută direct cu „roboți” asistați de AI, transcrierea mesajelor vocale, etc.

Potrivit datelor oficiale, Nuance Communications a realizat în trimestrul Q4-2020 profit de 7 milioane dolari, raportat la venituri totale de 346 milioane dolari. Pentru anul fiscal încheiat în luna septembrie 2020, Nuance a raportat un profit de 91 milioane dolari, raportat la venituri totale de 1.48 miliarde dolari. Deși nu pare impresionant, profitul realizat vine după pierderi de 2.17 miliarde dolari în anul anterior.

Microsoft inteligență artificială

Potrivit analiștilor Bloomberg, achiziția negociată ar putea ajuta Microsoft să accelereze procesul de digitalizare a industriei de îngrijire a sănătății, rămasă mult în urma altor sectoare, cum ar fi comerțul cu amănuntul și serviciile bancare. Spre exemplu, prin popularizarea serviciilor de tele-sănătate bazate pe recunoaștere vocală asistată de inteligență artificială, implementate cu ajutorul platformei Microsoft Teams.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult