Nvidia intră în competiție cu AMD și Intel, anunțând un nou CPU pentru aplicații data center

13.04.2021
Nvidia intră în competiție cu AMD și Intel, anunțând un nou CPU pentru aplicații data center

Cotațiile acțiunilor Intel și AMD au scăzut subit după ce Nvidia și-a anunțat intrarea în rândul fabricanților de procesoare, dezvăluind un CPU ultraperformant pentru aplicații data center.

Deși nu dispune de licențele necesare pentru fabricarea de unități CPU capabile să ruleze în mod nativ aplicații X86 pentru PC-uri Windows, Nvidia poate concura fără niciun fel de restricții în piața de procesoare ARM. Cunoscut mai ales pentru oferta de unități GPU, gigantul american cu siguranță dispune de expertiza și resursele financiare necesare pentru a dezvolta unități CPU cu performanțe foarte competitive. Și într-o veritabilă demonstrație de forță, Nvidia chiar asta a făcut, dezvăluind Grace, un CPU pentru sisteme server de mari dimensiuni, care pune accent pe folosirea la scară largă tehnologiilor AI.

Dezvoltat cu o arhitectură optimizată pentru rețele de procesare neurală la scară largă, Nvidia Grace nu este genul de CPU pe care să-l întâlnești în PC-uri pentru acasă. De fapt, produsul este atât de specializat încât Nvidia probabil că îl va oferi doar în configurații de tip supercomputer, unde va răspunde de coordonarea clusterelor de acceleratoare NVIDIA P100, bazate pe unități GPU.

Deocamdată, planul Nvidia pare să fie excluderea procesoarelor Xeon/EPYC din configurația supercomputerelor axate pe procesare AI, oferind clienților o soluție cu performanțe superioare. Însă pe termen ceva mai lung, noua familie de procesoare probabil că va deveni o amenințare serioasă la adresa AMD și Intel, NVIDIA atrăgând tocmai clienții foarte valoroși din piața sistemelor server, centre de date și supercomputere de mari dimensiuni.

Nu chiar o surpriză, vestea intrării în competiție cu AMD și Intel vine la mai puțin de un an după ce NVIDIA a anunțat începerea demersurilor pentru achiziționarea gigantului Arm Holdings, cu suma de 40 miliarde dolari. În schimb, Nvidia s-a ales cu o vastă colecție de tehnologii brevetate în domeniul soluțiilor de procesare ARM. Adăugând propria expertiză deținută în domeniul unităților GPU, NVIDIA poate dezvolta unități CPU specializate pe anumite aplicații și scenarii de utilizare, livrând performanțe pe care competiția nu le va putea egala prea ușor.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult