Piața smartphone, în declin la nivel global din pricina crizei de semiconductoare

24.11.2021
Piața smartphone, în declin la nivel global din pricina crizei de semiconductoare

Dificultățile cu aprovizionarea de semiconductoare au lovit nu doar industria auto, ci și piața electronicelor de consum, numeroși producători smartphone amânând sau renunțând să mai lanseze anumite produse.

Blocajul apărut pe lanțurile de aprovizionare anul trecut, din pricina măsurilor de carantină luate pentru gestionarea pandemiei COVID-19, a fost întreținut și chiar amplificat de deciziile neinspirate ale multor companii care, anticipând o criză economică de durată, și-au ajustat mult în jos estimările de vânzări și au ajustat în consecință comenzile pentru provizii de semiconductoare esențiale. Numai că reacția pieței  a fost diametral opusă, șocul inițial apărut în debutul pandemiei COVID-19 fiind urmat de o creștere bruscă a cererii pentru electronice de tot felul, pe măsură ce oamenii au început să se adapteze condițiilor de distanțare socială. Din plictiseală sau de nevoie, foarte mulți au comandat smartphone-ul sau tableta la care se gândeau de mult timp. Similar, cei care foloseau transportul în comun au descoperit peste noapte pericolul infectării cu virusul SARS-CoV-2, decizând să nu mai amâne achiziționarea autoturismului devenit dintr-o dată foarte necesar.

Cum majoritatea producătorilor de cip-uri au urmat direcția inițială dictată de piață, reducându-și producția, consecința inevitabilă pentru creșterea a cererii de semiconductoare a fost crearea unor lungi liste de așteptare și majorarea tarifelor. Nu a fost de ajutor nici faptul că, sesizând pericolul de blocare a activității, majoritatea companiilor mari și-au folosit influența pentru a comanda mai multe cip-uri decât aveau efectiv nevoie pentru activitățile curente, lăsând complet pe dinafară jucătorii mai mici.

În mod inevitabil, vânzările smartphone au scăzut simțitor la nivel global, în medie cu 6.8% pentru trimestrul Q3-2021, comparat perioadei similare a anului trecut. În realitate, unii producători au fost afectați mai mulți decât, spre exemplu, Apple. Blocajele au fost cauzate mai ales de absența circuitelor integrate necesare pentru module cum ar fi alimentarea dispozitivelor electronice și comunicații bazate pe unde radio, producătorii care nu au reușit să-și acopere parțial sau deloc necesarul de cip-uri fiind nevoiți să amâne sau să anuleze cu totul lansările anumitor produse.

„În ciuda cererii puternice a consumatorilor, vânzările de smartphone-uri au scăzut din cauza lansării întârziate a produselor, a programului de livrare mai lung și a inventarului insuficient pe canal”, a declarat Anshul Gupta, director senior de cercetare la Gartner, într-un comunicat de presă.

Analistul a adăugat că producția telefoanelor low-cost a fost mai mult afectată de constrângerile apărute pe lanțurile de aprovizionare decât cele telefoanele premium. Ca rezultat, vânzările de smartphone-uri premium au crescut de fapt în această perioadă, chiar dacă vânzările de smartphone-uri au scăzut în general. Explicația este cât se poate de simplă: producătorii smartphone au alocat stocurile de componente astfel încât să poată livra produsele fabricate în serii mici, dar cu marje de profit consistente.

În mod convenabil, furnizor de semiconductoare pentru produsele proprii, Samsung a reușit să-și crească la 20.2% cota de piață, totodată realizând câștiguri frumoase de pe urma smartphone-urilor sale pliabile.

livrări smartphone

Deținând 14.2% din piața smartphone, Apple de asemenea a prosperat în vremuri de pandemie, ajutat și de primirea foarte pozitivă a noii generații iPhone 13.

Cu o cotă de piață ajunsă la 13%, Xiaomi este o altă companie care raportează creșteri masive ale veniturilor realizate, în principal prin vânzarea mai multor telefoane din categoria premium.

Însă per total, livrările smartphone pentru intervalul Q3-2021 au scăzut, comparat perioadei similare a anului trecut, cu 6.8%. Totuși, specialiștii companiei de analiză Gartner sunt de părere că actuala criză globală de semiconductoare va încheia până în al doilea trimestru din 2022, chiar dacă unele constrângeri pe lanțurile de aprovizionare vor persista până spre finalul anului viitor.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult