Plăcile video Radeon RX 5700, la mare căutare pentru generarea de criptomonede

03.09.2020
Plăcile video Radeon RX 5700, la mare căutare pentru generarea de criptomonede

Coşmarul pasionaţilor de jocuri PC, care spre finalul anului 2017 nu mai puteau găsi pe nicăieri acceleratoare grafice la preţuri rezonabile, este pe cale să revină în 2020, iar plăcile video Radeon RX 5700 ar putea fi doar prima victimă.

Motivul este creșterea neașteptat de mare a cotațiilor Ethereum, Monero, Dash, Tron, Ripple și alte alternative Bitcoin, suficient cât „fermele de minerit” bazate pe acceleratoare grafice să fie din nou profitabile, chiar foarte profitabile dacă alegi combinația hardware potrivită și aplici unele optimizări pentru eficientizarea consumului de energie.

AMD Radeon RX 5700, noua găină cu ouă de aur?

Nu este clar în ce măsură se aplică și la noile serii de acceleratoare Nvidia GeForce 3xxx, însă „antreprenorii” care experimentează cu seria Radeon 5700 au perspectiva unor profituri generoase, de până la 123dolari/lună per exemplar din gama RX 5700XT. Presupunând că piața de criptomonede nu va suferi un nou crash în viitorul apropiat, investiția în crearea de noi ferme virtuale ar putea fi amortizată în câteva luni, afacerea intrând pe profit spre finalul anului.

Totuși, înainte de a-și pune la bătaie economiile în căutarea de profit rapid, antreprenorii de ocazie ar trebui să aibă în vedere istoricul de volatilitate extremă a cotațiilor Bitcoin, și implicit a celorlalte criptomonede. Deși, în cazul Ethereum cotația de 500 dolari reprezintă o performanță care nu a mai fost atinsă din anul 2018, este încă prea devreme pentru a spune dacă trendul ascendent este sau nu sustenabil pe termen lung.

Mai ales în actualul context al economiei globale, riscul pentru investitorii în criptomonede este la cote maxime. Mai degrabă, câștigul este de partea investitorilor care au cumpărat deja criptomonede la prețuri mai bune, sau minerii care au așteptat răbdători să vândă cu profit ceea ce au produs inițial în pierdere.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult