Prețurile la telefoane Xiaomi ar putea crește în perioada următoare

26.03.2021
Prețurile la telefoane Xiaomi ar putea crește în perioada următoare

Vremurile în care Xiaomi oferă telefoane cu specificații de top la prețuri foarte competitive ar putea apune în curând.

Resimțind efectele crizei globale de semiconductoare, producătorul chinez ar putea fi nevoit să transfere consumatorilor o parte din costurile mărite cu aprovizionarea de componente. Totodată, disponibilitatea stocurilor pentru anumite modele de telefoane Xiaomi ar putea scădea.

Chiar dacă de-a lungul anilor, pe măsură dispozitivele fabricate au devenit mai sofisticate, Xiaomi a crescut prețurile odată cu restul jucătorilor din industrie, producătorul chinez a reușit să-și păstreze avantajul competitiv. Telefoanele Mi și Redmi au rămas considerabil mai ieftine decât alternativele cu dotări similare livrate de competiție. Totuși, condițiile favorabile care au permis gigantului Xiaomi să țină prețurile atât de jos au cam dispărut.

Datorită unei combinații de factori, majoritatea având legătură cu pandemia COVID-19, cererea de semiconductori, în special cipurile utilizate în electronice de larg consum, a crescut masiv anul trecut, depășind cu mult capacitatea producătorilor de a le furniza. După ce a lovit puternic industria auto, criza globală de semiconductoare începe să-și facă simțite efectele și în rândul producătorilor de electronice, îngreunând accesul la microprocesoare esențiale. Unele componente s-au scumpit iar altele au devenit complet inaccesibile pentru companiile mai puțin privilegiate pe lanțul de aprovizionare.

telefoane Xiaomi

Alarma a fost dată chiar de președintele Xiaomi, Wang Xiang, cu ocazia celui mai recent buletin informativ pentru investitori, detaliind veniturile realizate.

Prețurile pentru anumite cipuri esențiale au crescut sub presiunea cererii ridicate, raportată la disponibilitatea foarte scăzută a stocurilor globale. Astfel, Xiaomi are de ales între eliminarea anumitor funcții de pe viitoarele modele de telefoane și transmiterea costurilor mărite către consumatorul final. Totuși, scumpirea telefoanelor Xiaomi nu este iminentă, președintele Wang apreciind că situația companiei poate fi gestionată, deocamdată.

Pe lângă dificultatea de a procura cipuri esențiale, Xiaomi s-a confruntat și cu o restricție impusă de SUA, care interzicea companiilor americane să investească în gigantul tehnologic chinez. Ordinul a fost anulat de un judecător de district american în această lună, dar acest subiect este departe de a fi închis.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult