Rusia a adoptat legea care obligă producătorii de electronice să preinstaleze aplicaţii locale. Anumite companii ar putea părăsi ţara

22.11.2019
Rusia a adoptat legea care obligă producătorii de electronice să preinstaleze aplicaţii locale. Anumite companii ar putea părăsi ţara

Autorităţile din Rusia au adoptat proiectul de lege care obligă producătorii de dispozitive electronice să livreze produse cu software rusesc preinstalat. Scopul acestei legi este de a promova companiile locale de tehnologie şi să uşureze utilizarea acestora de către populaţia rusă, având acces din start la aplicaţiile şi serviciile pe care le folosesc în mod curent. Desigur, există şi voci care avertizează că aceasta strategie a guvernului rus ar putea purta şi un risc de monitorizare din partea statului.

Legea a trecut joi şi urmează să intre în vigoare începând cu luna iulie a anului 2020. În perioada următoare, autorităţile din Rusia vor stabili o listă de dispozitive care vor fi afectate (pe categorii) şi aplicaţiile software pe care acestea trebuie să le includă pentru a putea fi vândute pe teritoriul ţării.

„Când cumpărăm dispozitive electronice complexe, acestea au deja aplicaţii individuale preinstalate, majoritatea de la companii vestice. Desigur, atunci când o persoană le vede, poate să creadă că nu există alternative domestice pe piaţă. Şi dacă, pe lângă cele preinstalate, vom oferi şi variante ruseşti, atunci aceştia vor avea dreptul să aleagă.” Spune Oleg Nikolayev, unul dintre co-autorii acestui proiect de lege.

RATEK, Asociaţia Producătorilor de Electronice şi Computere din Rusia, avertizează că nu va fi posibil ca software-ul rusesc să fie instalat pe anumite dispozitive ale unor companii internaţionale şi că această lege ar putea să influenţele acele companii să părăsească complet piaţa.

Rusia a adoptat în ultimii ani mai multe legi legate de domeniul IT, în special pentru utilizarea de internet. Autorităţile pot cere motoarelor de căutare legal să şteargă anumite rezultate şi să oblige companiile care produc servicii de chat criptat să ofere acces la cheile pentru decriptare. Nu în ultimul rând, a fost de curând adoptată legea „internetului suveran”, care poate oferi autorităţilor posibilitatea de a restricţiona traficul de internet, izolând astfel Rusia de restul lumii, la nevoie.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult