Rusia ar putea obliga Apple să reducă comisioanele din App Store la 20%

02.09.2020
Rusia ar putea obliga Apple să reducă comisioanele din App Store la 20%

În timp ce Epic Games se luptă cu Apple în instanță în SUA pentru a convinge compania să scadă comisioanele pentru tranzacțiile din App Store, Rusia ar putea să fi rezolvat pe cale legală această situație. Un nou proiect de lege ar putea limita comisioanele în magazinele de aplicații la 20% din valoare. Mai mult, statul rus ar putea obliga companiile care dețin magazine de aplicații să investească în piața de IT locală prin plata unei părți din încasări pentru finanțarea training-urilor din domeniul IT.

Comisioanele mari de pe App Store sunt motivul pentru care Epic a dat în judecată Apple

Fedot Tumusov, parlamentar rus, a propus un nouă lege pentru a rezolva două probleme. În primul rând, companiile care dețin magazine de distribuție digitală precum Apple, Google, Valve, etc., ar trebui să scadă comisioanele pe care le percep la fiecare tranzacție. Astfel, față de cei 30% pe care îi primesc acum, companiile ar putea fi limitate la maximum 20%. Aceeași lege propune ca din acei 20% care sunt încasați, o treime să se ducă în finanțarea programelor de formare a celor interesați să lucreze în domeniul IT.

Practic, această lege va forța companiile private care activează pe teritoriul Rusiei să încaseze mai puțini bani din vânzările de aplicații făcute în această țară și totodată să contribuie la dezvoltarea domeniului IT al țării. Având în vedere faptul că Tumusov nu face parte din partidul Rusia Unită, care este la putere acum, acest proiect de lege ar putea să nu primească susținerea necesară pentru a fi aprobată și promulgată. Totuși, propunerile ar putea atrage mulți politicieni care au probleme cu Apple și alte companii străine de software.

De curând chiar, Apple a intrat în vizorul autorităților ruse pentru că a interzis o aplicație Kaspersky de control parental de pe App Store, după ce compania americană și-a lansat propria soluție, integrată în iOS.

sursa: Reuters

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult