Rusia spune că Apple are monopol pe App Store. Autoritățile cer să își schimbe regulile

11.08.2020
Rusia spune că Apple are monopol pe App Store. Autoritățile cer să își schimbe regulile

Apple nu are probleme referitoare la poziția sa monopolară în domeniul aplicațiilor pentru iOS doar în Europa. FAS, consiliul concurenței din Rusia, spune că Apple abuzează de poziția dominantă pentru a elimina concurența de pe App Store. Această decizie a venit în urma plângerilor celor de la Kaspersky Lab, care spun că Apple nu a permis aplicația sa pentru control parental să fie publicată pe App Store.

App Store-ul din Rusia va trebui să își schimbe regulamentul

În timp ce Apple este sub investigație în Europa la cererea Spotify și a altor companii care refuză să facă plăți prin intermediul App Store, în Rusia, o simplă aplicație care anunță părinții cât de mult își folosesc copiii lor telefoanele, a fost de ajuns pentru a duce la un verdict din partea autorităților. Kaspersky Lab spune că aplicația sa, Safe Kids, a fost refuzată pe App Store după ce Apple a introdus funcția Screen Time în iOS 12.

Screen Time poate limita accesul copiilor la anumite aplicații sau poate limita timpul pe care aceștia îl pot petrece într-o aplicație sau într-un gen de aplicații. Motivul pentru care Apple refuză astfel de servicii concurente este menționat drept „securitatea și intimitatea utilizatorilor”, care ar putea fi în pericol atât timp cât alte companii pot să le acceseze datele. De altfel, aplicația Kaspersky nu este singura care a fost eliminată de pe App Store la acel moment.

Apple spune că va ataca la curtea de apel această decizie a FAS în Rusia. În cazul în care nu va câștiga apelul, compania ar putea fi obligată să își schimbe regulamentul pentru App Store pentru această regiune. În general, Apple nu cedează așa ușor, însă alternativa ar putea fi o amendă mare sau interzicerea serviciilor sale până când problemele legale nu sunt rezolvate.

sursa: Reuters

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult