Samsung devansează Intel în piața de semiconductoare, anunțând pentru 2021 venituri cu 30.5% mai mari

31.01.2022
Samsung devansează Intel în piața de semiconductoare, anunțând pentru 2021 venituri cu 30.5% mai mari

După ce în urmă cu puțin timp aflam că Samsung este producătorul smartphone cu cele mai multe unități livrate în 2021, aflăm acum că sud-coreeni au preluat conducerea și într-un alt domeniu care ține de activitatea de bază a companiei, detronând gigantul Intel din rolul de principal furnizor de semiconductoare.

Potrivit datelor publicate de Counterpoints Research, Samsung Electronics și-a crescut în 2021 cu 30.5% veniturile rezultate din livrările de cipuri, profitând din plin de cererea foarte mare apărută în contextul crizei globale de semiconductoare. În acest timp, rivalul Intel a reușit să securizeze o creștere de numai 1.5% a veniturilor, pierzând poziția fruntașă în clasament.

Merită spus că, spre deosebire de Intel, business-ul Samsung este mult mai bine diversificat, acoperind segmente de piață foarte profitabile, precum chipseturi pentru dispozitive movile, chip-uri low-power pentru dispozitive din categoria IoT (internet of things), etc. Dar în principal, creșterea veniturilor raportată de Samsung a venit din vânzările foarte bune de memorii DRAM și cip-uri logice (IC-uri), necesare practic oricărui dispozitiv electronic și foarte solicitate de jucătorii din anumite industrii (ex. industria auto).

Raportând venituri de 81.3 miliarde dolari, Samsung a depășit cu o marjă confortabilă o serie de coloși care până de curând păreau de neclintit, cum ar fi Intel, SK Hynix și Micron, cei din urmă raportând venituri de 79, 37.1 și 30 miliarde dolari.

Un factor important care contribuie la creșterea vânzărilor pentru Samsung este închiderea fabricilor de semiconductoare din regiunea Xi’an, pe fondul măsurilor luate de autoritățile chineze pentru gestionarea pandemiei COVID-19.  Venit după ce sud-coreeni și-au mutat deja majoritatea activităților în India, blocajul care oprește cel puțin până la începutul februarie aproximativ 40% din producția de globală de cip-uri NAND nu face decât să avantajeze Samsung, care poate prelua cerea folosind capabilitățile de producție disponibile în alte regiuni.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult