Samsung va plăti licență pentru tehnologiile 5G dezvoltate de Huawei

13.12.2022
Samsung va plăti licență pentru tehnologiile 5G dezvoltate de Huawei

După ce a beneficiat de „izgonirea” Huawei din piața smartphone globală, acum este rândul Samsung să plătească Huawei pentru licențierea tehnologiilor dezvoltate de fostul lider al pieței de echipamente de comunicații 5G.

În continuare vizat de interdicțiile comerciale impuse de SUA, Huawei nu poate accesa tehnologii și componente furnizate de companii americane, sau intermediari ai acestora. În schimb, companii precum Samsung nu sunt împiedicate să acceseze sub licență tehnologii esențiale dezvoltate de Huawei.

Chiar și scos din rândul marilor producători de echipamente 5G, Huawei încă are capacitatea de a inova și poate exercita o influență puternică asupra celorlalți jucători din industrie, prin licențierea unor tehnologii considerate esențiale pentru fabricarea de echipamente care includ conectivitate celulară, inclusiv la rețele 5G. Așa se face că niciun producător smartphone nu poate include conectivitate 5G fără a plăti o anumită taxă pentru licențierea brevetelor Huawei.

Deși Huawei a anunțat fără să detalieze, că a licențiat pentru Samsung tehnologii importante 5G, știm deja dintr-un acord similar negociat cu rivalul OPPO că probabil sunt incluse brevete legate de codecuri 5G, Wi-Fi și audio-video. Pe lista de „cumpărături” ar putea intra și îmbunătățiri pentru modemuri 5G utilizate pe dispozitivele mobile ale Samsung sau licențele ar putea fi legate de echipamentele de rețea 5G. Spre exemplu, echipamentele folosite cu propria rețea de telecomunicații Samsung Network.

Potrivit surselor din industrie, peste 20 de companii au semnat pentru licențierea de tehnologii brevetate de Huawei. Deși, suma exactă nu este cunoscută, surse din industrie arată că Huawei ar fi realizat între anii 2019-2021 până la 1.3 miliarde dolari venituri, licențierea tehnologiilor brevetate acoperind măcar într-o mică parte pierderile suferite prin scăderea drastică a propriilor vânzări de telefoane și echipamente 5G.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult