SUA și 47 de state americane au dat Facebook în judecată. Doresc să forțeze vânzarea Instagram și WhatsApp

10.12.2020
SUA și 47 de state americane au dat Facebook în judecată. Doresc să forțeze vânzarea Instagram și WhatsApp
Foto: Hepta

Statele Unite ale Americii și 47 de state care formează uniunea au dat Facebook în judecată, iar cazul ar putea forța cea mai mare rețea de socializare din lume să vândă Instagram și WhatsApp.

Autoritățile acuză compania condusă de Mark Zuckerberg de poziție monopolistă, de care abuzează.

Federal Trade Commission (FTC), arbitrul comerțului din SUA, cere vânzarea de active, printre care și serviciile populare Instagram și WhatsApp. Mai mult, Facebook ar trebui să informeze autoritățile în legătură cu orice achiziție ar face cu valoarea mai mare de 10 milioane de dolari.

Statele cer și ruperea companiei în entități mai mici, dacă este necesar. „Acțiunile Facebook de a se baricada și menține monopolul pe care îl are le refuză consumatorilor beneficiile competiției”, a declarat Ian Conner, directorul biroului pentru competiție din cadrul FTC.

Facebook, acuzată de slăbirea democrației

Compania este acuzată că s-a folosit de puterea și influența ei pentru a „zdrobi” rivalele mai mici.

Citește și: Partea din Google care ar putea fi separată de companie de către autoritățile antitrust

Mai mult, mulți oameni spun că Facebook a contribuit la slăbirea democrației în statele din Occident prin faptul că nu a luat suficiente măsuri împotriva știrilor false, manipulării și discursului care incită la ură.

Procesul reprezintă un atac fără precedent al statelor americane la adresa unui gigant din Silicon Valley.

Facebook a cumpărat Instagram cu 1 miliard de dolari în 2012, iar doi ani mai târziu a preluat WhatsApp, într-o tranzacție evaluată la 19 miliarde de dolari.

Compania este anchetată de către FTC încă din iunie 2019.

Sursa: CNN Business

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult