Tesla ieftinește cu până la 20% seriile Model 3 și Model Y, sperând să revigoreze vânzările în SUA și Europa

13.01.2023
Tesla ieftinește cu până la 20% seriile Model 3 și Model Y, sperând să revigoreze vânzările în SUA și Europa
Foto: Shutterstock

Vestea că Tesla, un brand EV premium dezvoltat după modelul Apple, ieftinește cu între 6% și 20% anumite versiuni de echipare Model 3 și Model Y destinate consumatorilor din SUA și Europa nu este bine primită de investitori, acțiunile Tesla pierzând încă 6.3% din valoare. În prezent, acțiunile Tesla se tranzacționează cu puțin peste 120 dolari per unitate, în scădere de la un maxim istoric de peste 400 dolari.

Urmând măsurilor similare aplicate pentru piața din China, Tesla țintește să aibă o poziție mai competitivă în fața altor branduri EV, în condițiile unei competiții care recuperează încet dar sigur decalajul tehnologic față de producătorul american, dar mai ales, în răspuns la condițiile tot mai dificile date de încetinirea economiei globale.

„Nu este un secret pentru nimeni faptul că cererea pentru Tesla începe să înregistreze unele fisuri în această încetinire globală pentru 2023”, a spus analistul Wedbush Dan Ives într-o notă adresată clienților vineri. „Deși reacția inițială la aceste reduceri va fi în mod natural negativă pentru investitori, credem că aceasta a fost mișcarea strategică de poker a lui Musk & Co. operată chiar la momentul potrivit”, a spus acesta, cu referire la CEO-ul Tesla, Elon Musk.

Paradoxal, în condițiile unei prăbușiri de 64% a cotației acțiunilor, Tesla a livrat un record de 1,3 milioane de vehicule electrice, mai mult decât oricând în istoria companiei. Cât despre evoluția negativă a acțiunilor Tesla, acesta vine în urma unei bule speculative dusă la extrem, în care foarte mulți investitori au supraapreciat valoarea reală a companiei lui Elon Musk. Altfel spus, atât timp cât business-ul companiei nu întâmpină sincope majore, actuala depreciere a acțiunilor Tesla ar putea trece ca o ajustare sănătoasă și totodată, o oportunitate pentru noii investitori. O altă explicație găsită de investitori și analiști ar fi că Musk s-a concentrat prea mult pe achiziția de 44 de miliarde de dolari a Twitter, reacțiile profund negative față de administrarea rețelei de microblogging oglindind direct în cotațiile acțiunilor.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult