Trump a găsit următorul gigant chinez pe care să îl pună pe lista neagră

15.10.2020
Trump a găsit următorul gigant chinez pe care să îl pună pe lista neagră
Foto: Flickr/Presidencia de la República Mexicana

Administrația Trump a luat în vizor încă un gigant din China, pe care vrea să îl pună pe o listă neagră, altături de Huawei și SMIC.

Potrivit unor surse ale Reuters, următoarea companie care va fi sancționată este Ant Group, care deține un mare serviciu asiatic de plăți. Măsura ar putea fi luată înainte ca firma din China să fie listată pe bursă, procedură care este acum în derulare.

Potrivit estimărilor, Ant Group ar fi atras 35 de miliarde de dolari prin listarea pe bursele din Hog Kong și Shanghai. Dacă furnizorul de plăți ajunge pe Entity List înainte de listare, această suma va fi, cu siguranță, mai mică. Măsura îi va descuraja pe investitorii vestici și în special pe cei americani.

Citește și: SUA a pus pe lista neagră SMIC, cel mai mare producător de semiconductori din China

Prin această măsură, Donald Trump speră să atragă simpatizanți înainte de alegerile prezidențiale din 3 noiembrie. Actualul președinte american se află în spatele contracandidatului democrat Joe Biden în majoritatea sondajelor.

Unealta preferată a lui Trump în războiul comercial cu China

Aplicația Alipay a Ant Group nu este disponibilă în SUA. De fapt, doar 5% din afacerile companiei sunt realizate în afara Chinei.

În 2018, autoritățile americane au oprit tentativa companiei chineze de a cumpăra, cu 1,2 miliarde de dolari, serviciul Moneygram, citând riscuri care țin de securitatea națională.

Ant Group este o companie care face parte din conglomeratul Alibaba Group Holding, fondat de miliardarul Jack Ma.

Entity List este principala modalitate priun care administrația Trump atacă firmele din China. Lista include deja 275 de companii. Pentru a face afaceri cu acestea, firmele din SUA au nevoie de licențe acordate de guvernul american. Acestea sunt, însă, acordate rar sau după mult timp.

În unele cazuri, efectele includerii pe listă au fost puternice. Huawei, de exemplu, negociază vânzarea diviziei Honor, marca sa de smartphone-uri care se adresează clienților tineri.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult