Un mare partener Apple sancționat pentru că folosea studenți pentru producția de iPhone-uri

09.11.2020
Un mare partener Apple sancționat pentru că folosea studenți pentru producția de iPhone-uri

Pegatron, unul dintre cei mai mari parteneri de producție Apple, este pus sub observație de către compania americană. Conform Bloomberg, Apple a descoperit în rândul angajaților Pegatron din fabricile din China, studenți în practică, care lucrau peste programul stabilit, munceau noaptea și în secțiuni de producție în care nu le erau destinate, iar acest lucru era posibil folosind acte falsificate. În fabricile Pegatron sunt produse inclusiv noile modele iPhone 12.

Apple nu va mai oferi noi contracte către Pegatron

Se pare că Apple a descoperit aceste nereguli și a pus imediat Pegatron sub observație. Acest lucru înseamnă că această companie va fi exclusă din discuțiile pentru noi contracte de producție pentru alte dispozitive ale companiei. Contractele care sunt acum în vigoare vor continua să fie duse la bun sfârșit. Reprezentanții Apple au dezvăluit neregulile pe care le-au găsit.

„Avem un proces riguros pentru verificarea și aprobarea candidaților în programul de muncă pentru studenți, care asigură că cei care sunt în practică în cadrul programului de internship lucrează în domeniul în care studiază și interzice munca peste program sau turele de noapte. Pegatron a clasificat greșit studenții în practică în programul lor și a falsificat documentele pentru a ascunde aceste încălcări ale codului nostru de conduită, inclusiv permițând studenților să lucreze în turele de noapte și/sau peste program și în anumite cazuri să lucreze în alte domenii decât cele pe care le studiază la școală.

Imediat ce am descoperit activitatea în neregulă am scos studenții de pe liniile de producție și am lucrat cu experții noștri și alții din exterior pentru a face pregătirile necesare pentru a-i întoarce  la casele sau școlile lor cu compensație corespunzătoare și oferindu-le suportul necesar.”.

Din declarațiile Apple reiese că acești studenți nu au fost pur și simplu concediați, ci au fost recompensați pentru munca lor și probabil și pentru munca pe care urmau să o mai facă în cadrul programului, chiar dacă acesta a fost întrerupt înainte de termen.

Aceasta nu este prima dată când Pegatron a recurs la astfel de practici. Și în 2013, autoritățile chineze au descoperit nereguli similare, dar și cazuri în care orele suplimentare nu erau plătite integral, sau în care studenții în practică primeau mai puțini bani decât le era promios. Pegatron a concediat managerul programului de practică în urma acestor sancțiuni din partea Apple.

sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult