Un startup susține că va extrage elementul cheie pentru baterii de mașini electrice, în Europa, fără a polua mediul

18.01.2021
Un startup susține că va extrage elementul cheie pentru baterii de mașini electrice, în Europa, fără a polua mediul
Foto: Profimedia Images

O firmă australiană a anunțat că a găsit o metodă prin care poate produce litiu „verde” în Germania, iar cantitatea este suficientă pentru producția unui milion de baterii de automobile pe an.

Vulcan Energy Resources a transmis că zăcămintele sale din Germania sunt cele mai mari din Europa. Startup-ul susține că poate extrage elementul fără a polua mediul înconjurător, folosind o centrală geotermală din sudul Germaniei.

Metoda este similară cu una în care investește, în California, compania Berkshire Hathaway, condusă de miliardarul Warren Buffett.

Citește și: Marii beneficiari, puțin cunoscuți, ai succesului Tesla. Organizații care își pot îmbogăți investitorii datorită companiei lui Elon Musk

Litiul este un element cheie în producția de baterii pentru automobile electrice. Chiar și cele mai noi tehnologii se bazează pe acest element. „Nu poți avea mașini electrice fără baterii și nu poți avea baterii fără litiu”, a declarat Keith Phillips, CEO-ul Piedmont Lithium, o companie din domeniu.

Procentul de litiu dintr-o celulă de baterie folosită de Tesla este de aproximativ 2%, potrivit lui Elon Musk.

Cursa pentru a construi baterii „verzi”

Litiul deținut în Germania de Vulcan Energy Resources este evaluat la 3,4 miliarde de dolari, înainte de plata taxelor. Producția ar putea începe în 2024.

Cererea pentru material este în creștere în Europa, care a devenit cea mai mare piață pentru automobile electrice. Mai mult, constructorii auto de pe continent doresc să își reducă dependența față de Asia.

Stație de procesare de la o mină de litiu din vestul Australiei (Foto: Shutterstock)

Deși produsul final – vehiculul electric – este nepoluant, producția componentelor nu este încă „verde”. Extragerea materialelor necesare pentru baterii se face în condiții care afectează mediul înconjurător și deseori cu pierderi de vieți omenești sau cu exploatarea lucrătorilor.

Extragerea litiului din rocă presupune un consum mare de energie electrică, iar obținerea materialului de pe fundurile lacurilor secate implică un consum ridicat de apă dulce.

Sursa: Bloomberg

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult