Uniunea Europeană stabileşte noi reguli pentru eliminarea tarifelor de roaming

07.09.2016
Uniunea Europeană stabileşte noi reguli pentru eliminarea tarifelor de roaming
Anul viitor, începând cu luna iunie, tarifele de roaming din Europa vor fi eliminate complet, utilizatorii de reţele telecom putând folosi aceleaşi beneficii din ţara de origine în orice altă ţară membră a Uniunii Europene. Se pare însă că vor exista câteva limitări, pentru a putea evita abuzurile şi pentru a păstra echilibrul pieţei telecom.
 
 
Cei care călătoresc în interiorul Uniunii Europene vor putea să îşi folosească minutele, SMS-urile şi traficul de internet inclus în planul tarifar din ţara de origine, însă pe o perioadă maximă de 30 de zile consecutive. Acest lucru doreşte să limiteze importul de cartele SIM din alte ţări care ar putea oferi tarife mai mici decât în altele. De asemenea, pe parcursul unui an un utilizator nu poate beneficia de mai mult de 90 de zile de roaming de acest gen. Cei care se mută permanent sau semi-permanent într-o altă ţară membră UE vor trebui în continuare să îşi cumpere o cartelă SIM locală.
 
 
Contorizarea zilelor funcţionează totuşi în avantajul utilizatorilor. Dacă în aceeaşi zi un utilizator a fost conectat la reţeaua de origine , cât şi la o reţea din roaming, ziua respectivă nu intră în contorizarea celor 30 de zile consecutive sau la durata maximă de 90 de zile pe an. Abia după depăşirea limitelor planului tarifar vor începe taxările pe consum, la tarife standard, valabile la nivelul Uniunii Europene.
 

 

 
Reprezentanţii companiilor telecom care activează pe teritoriul UE vor fi invitaţi să comenteze asupra acestor hotărâri înainte de 15 decembrie, când vor fi adoptate în mod oficial, însă probabil că nu vor mai apărea modificări noi sau majore înainte de acest moment.
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult