Vânzarea ARM către NVIDIA, blocată pe criterii de ”suveranitate națională”

13.10.2020
Vânzarea ARM către NVIDIA, blocată pe criterii de ”suveranitate națională”

Deși este deținut încă din anul 2016 de un fond de investiții japonez, producătorul de chipseturi ARM încă își are sediul în Marea Britanie și este privit ca ultimul „campion” veritabil pe segmentul de tehnologie, britanicii nefiind tocmai încântați de vânzarea către NVIDIA, o companie americană.

Conglomeratul japonez SoftBank a achiziționat în anul 2016 producătorul ARM fără a întâmpina prea multă rezistență pe criterii de „orgoliu”, vânzarea companiei fiind considerată o afacere bună din ambele tabere. Însă pentru acționarii SoftBank, achiziția nu a fost niciodată altceva decât o investiție temporară, făcută cu scopul de a folosi puterea financiară deținută pentru a susține în continuare dezvoltare companiei, așteptând un viitor cumpărător dispus să plătească mai mult. Iar acesta chiar a venit, NVIDIA prezentând o oferă de 40 miliarde dolari, cu 8 miliarde de dolari mai mult decât suma plătită de SoftBank în anul 2016.

Vânzarea ARM către NVIDIA se lovește de „suveranitatea” britanică

Însă de data aceasta, nu mai este vorba de un cumpărător oarecare, interesat doar să speculeze creșterea în valoare a unei companii cu mult potențial. NVIDIA este o un gigant cu multă influență incontestabilă și o agendă proprie cu interese de urmat, în măsură să valorifice portofoliul ARM pentru a domina cu impunitate mai multe segmente ale industriei de tehnologie. În aceste condiții, trecerea ARM sub control american lovește direct în interesele strategice ale Marii Britanii, țara proaspăt ieșită din Uniunea Europeană riscând să piardă un activ foarte important și prin extensie, bani și locuri de muncă, în eventualitatea în care noul proprietar decide să mute sediul companiei din locația actuală.

Anticipând rezistență, cumpărătorul a promis deja că producătorul ARM va funcționa sub noua organizare ca o ramură a companiei NVIDIA, păstrând sediul în Marea Britanie. Potrivit informațiilor obținute din surse apropiate companiei, NVIDIA intenționează să păstreze numele și identitatea de brand a companiei achiziționate, extinzând totodată baza din orașul Cambridge. Totodată, portofoliul ARM de proprietate intelectuală va rămâne înregistrat în Marea Britanie.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult