Verdict în cazul Epic Games vs. Apple: ambele companii au de pierdut

11.09.2021
Verdict în cazul Epic Games vs. Apple: ambele companii au de pierdut

Procesul dintre Apple și Epic Games a ajuns la o concluzie, iar judecătorul Yvonne Gonzalez Rogers nu a desemnat un câștigător clar. Ambele companii au de pierdut într-o formă sau alta pe baza verdictului, însă Apple a declarat deja că vede acest rezultat drept o „victorie răsunătoare”. Epic Games a anunțat însă deja că va face apel, compania fiind nevoită să plătească către Apple și comisioane în valoare de 30% din vânzările pe care le-a făcut din metoda sa alternativă de plată în jocul Fortnite.

Fortnite nu se întoarce pe App Store

Verdictul procesului spune că Epic Games a încălcat voit contractul cu Apple atunci când a oferit o metodă alternativă de plată în Fortnite. De asemenea, compania Apple nu este obligată să reactiveze contul de dezvoltator al Epic Games:

„Apple are dreptul contractual de a termina conturile de dezvoltator ale Epic Games sau alte subsidiare, afiliați sau alte entități care se află sub controlul Epic Games oricând, la discreția sa.”, a fost verdictul în această situație.

De asemenea, Epic Games trebuie să plătească 3,6 milioane de dolari, care reprezintă 30% din suma de 12,2 milioane de dolari, bani încasați din microtranzacții prin intermediul sistemului său alternativ de plată. Acei 30% reprezintă comisionul pe care Apple l-ar fi primit dacă acele tranzacții aveau loc prin App Store.

Apple trebuie să permită plăți alternative

Pe de altă parte, nici compania Apple nu scapă din acest proces „nevătămată”. Aceasta deja permitea de câteva săptămâni afișarea unor link-uri către metode alternative de plată în cazul anumitor categorii de aplicații (în special cele de tip „player” precum streaming audio sau video). Acum însă, Apple va trebui să permită tuturor dezvoltatorilor să afișeze un link sau un buton care să permită o metodă alternativă de plată externă. Această nouă ar putea fi însă valabilă doar în SUA, unde are jurisdicție verdictul tribunalului. Sunt așteptate pierderi pe partea de încasări din App Store odată cu această decizie.

Această măsură este în avantajul Epic Games, oferind o parte din ceea ce au cerut la începutul procesului: posibilitatea de a îndruma utilizatorii către alte metode de plată, mai avantajoase. Totuși, compania nu poate beneficia de pe urma acestui verdict, întrucât Apple încă îi blochează contul.

Ce nu a obținut Epic Games însă este declararea Apple drept un „monopol”. Astfel, platforma iOS rămâne neschimbată. Compania Apple nu este obligată să permită instalarea de magazine alternative, nu trebuie să permită instalarea aplicațiilor din alte surse și nici să scadă comisionul de 30%.

Lupta în instanță nu s-a terminat încă. Epic Games va face apel, deci vor mai dura câteva luni sau poate chiar ani până când vom avea o decizie finală asupra acestei situații.

sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult