Canon lansează EOS R5, prima sa cameră mirrorless cu filmare 8K

09.07.2020
Canon lansează EOS R5, prima sa cameră mirrorless cu filmare 8K

Canon a dezvăluit în sfârșit camera foto mirrorless EOS R5, primul său model de acest gen capabil să filmeze în rezoluție 8K. Acest model este realizat ca un soi de alternativă la seria EOS 5D din gama DSLR și nu vine singur. Alături de acesta, Canon introduce și EOS R6, un model similar, tot cu senzor full-frame, dar cu capabilități limitate în rest, dar și cu un preț mul mai mic. În acest moment Canon EOS R5 este al doilea cel mai scump aparat foto al companiei japoneze.

Seria EOS R de la Canon a debutat în urmă cu doi ani și a primit puține modele noi de-a lungul timpului. EOS R5 pare să fie primul indiciu că producătorul japonez în sfârșit ia în serios această gamă de dispozitive și că probabil că într-un viitor nu foarte îndepărtat, acestea vor înlocui clasicele DSLR-uri.

Modelul EOS R5 este noul flagship mirrorless de la Canon

Modelul EOS R5 beneficiază de un senzor full-frame de 45 de megapixeli, capabil de o plajă ISO de la 100 la 51.200. Capabilitățile sale video sunt însă foarte importante. Acesta poate să înregistreze în rezoluție 8K RAW la 30 de cadre pe secundă în format 4:2:2 cu profil de culoare pe 10 biți. Acest lucru se întâmplă pe toată suprafața senzorului, fără crop. De asemenea, filmarea la rezoluție 4K (DCI) în 60 de cadre pe secundă este realizată tot fără crop.

Canon spune din start că filmarea 8K cel mai probabil va fi pe perioade limitate de timp. Estimările sale sunt că va putea filma timp de 20 de minute continuu la temperatura camerei. Asta sugerează că afară, în soare, timpul de înregistrare în rezoluție completă va fi mai scurt, în funcție de temperatura de afară.

La capitolul foto, noul aparat garantează 12 cadre pe secundă în modul cu obturator mecanic și 20 de cadre pe secundă cu cel electronic. Aparatul beneficiază de stabilizare integrată, care în tandem cu obiective cu stabilizare optică ar putea compensa pentru 8 stopuri de corecție a mișcării. Focalizarea se face folosind sistemul dual-pixel, pe întreaga suprafață a senzorului, care dispune de 1.053 de zone de focalizare. Mai mult, aparatul dispune nu doar de detecție a ochilor pentru oameni, ci și pentru animale: câini, pisici și păsări.

Fiind un aparat mirrorless, vizorul său nu îți permite să vezi direct prin obiectiv, ci oferă un preview în timp real al informației care ajunge la senzor. Totuși, cu un vizor electronic la 120 Hz, cu rezoluție de 5,76 milioane de pixeli, experiența ar trebui să fie satisfăcătoare chiar și pentru fanii înfocați ai DSLR-urilor. Ecranul exterior are diagonală de 3,2”, poate fi rabatat și are o rezoluție de 2,1 milioane pixeli.

EOS R6 este „fratele” mai mic

EOS R6, „fratele” mai mic al lui EOS R5, vine cu o formă și dimensiuni similare, dar cu diferențe de caracteristici hardware. De exemplu, acesta vine cu un senzor mai vechi, de 20,1 megapixeli, folosit în trecut pe DSLR-ul 1D X Mark III. Acesta poate filma la maximum 4K în 60 de cadre pe secundă, sau 1080p la 120 cadre pe secundă. Vizorul său electronic are rezoluție de 3,69 pixeli, iar ecranul exterior are diagonală de 3” și rezoluție de 1,62 milioane pixeli.

Cât costă și când se lansează noile Canon EOS R5 și R6

Modelul EOS R5 va fi lansat la sfârșitul lunii iulie la un preț de 3.899 dolari americani, pentru versiunea body și 4.999 dolari pentru varianta kit, cu obiectiv 24-105mm f/4. EOS R6, în schimb, se lansează în august, la un preț de pornire de 2.899 dolari în kit cu obiectivul 24-105mm f/4-7.1 sau cu obiectivul 24-105mm f/4 la prețul de 3.699 dolari.

Aceste modele sunt compatibile cu lentile pe montură RF, dedicată modelelor EOS R. Canon promite ca până la finalul anului să mai lanseze și lentilele 100-500mm f/4.5-7.1, 600mm f/11, 800mm f/11 și 85mm f/2 pentru montura RF, cât și teleconvertoare 1.4 și 2x.

sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult