Panasonic lansează G100, o cameră compactă pentru vlogging

27.06.2020
Panasonic lansează G100, o cameră compactă pentru vlogging

Panasonic a anunțat G100 prima sa cameră de vlogging. Aceasta va intra în concurență directă cu alternativa de la Sony, ZV-1, oferind funcții similare și intrând pe piață la un preț similar. Desigur, avem de a face cu o cameră video compactă, echipată cu un senzor performant, capabil să filmeze la rezoluție 4K, dar și cu câteva componente pe care nu le-am fi așteptat: de exemplu montură pentru obiective micro four thirds.

Panasonic G100 are capabilități avansate pentru vlogging

Panasonic G100 este o cameră semnificativ mai compactă decât modelele GH5 și G90 disponibile acum pe piață pe segmentul mirrorless cu senzor și montură MFT. Aceasta este echipată cu un senzor de 20,3 megapixeli și vine în pachet cu un obiectiv kit 12-32mm f/3.5-5.6. Camera este capabilă să realizeze 10 cadre pe secundă în regim foto și să filmeze în HD la 60 de cadre pe secundă sau 4K la 30 de cadre pe secundă. Din păcate, pentru filmare 4K, Panasonic a ales să facă crop pe centrul senzorului, deci primești o imagine „decupată” 1.47x, ceea ce înseamnă că obiectivul standard nu va oferi cadre foarte largi.

Corpul camerei este foarte compact, deci nu vom avea stabilizare pe senzor. Aparatul se bazează pe un hibrid între stabilizarea electronică și stabilizarea din obiectiv. Ce nu ne-am fi așteptat să vedem este un viewfinder electronic, dar Panasonic pare să creadă că această componentă este importantă. Ecranul principal, în schimb, este rabatabil pe două axe: acesta poate fi întors la 180 de grade pe orizontală și rotit la 270 de grade pe verticală.

La capitolul conectică avem un port micro-HDMI, pentru captură pe dispozitive externe și un jack de 3,5mm pentru căști. Panasonic se laudă și cu sunetul pe care camera îl poate înregistra, care beneficiază de tehnologia Nokia OZO. Aceasta ar trebui să poată izola sunetul unei singure persoane folosind funcția de urmărire a feței.

Prețul este în ton cu cel al concurenței

La capitolul software, pe lângă acest sistem de focalizare automat, există și alte avantaje care îi va bucura pe cei care își doresc o calitate cât mai bună a filmărilor: posibilitatea de a filma în formatul Vlog-L, o setare de culori neutră, care permite apoi colorizare de calitate având acces la o plajă dinamică extinsă. Filmările nu sunt însă realizate în format de culoare pe 10-biți, deci calitatea nu va fi comparabilă cu cea de pe camerele mai performante de la Panasonic.

Panasonic G100 va fi lansat la prețul de 750 de dolari în SUA și probabil că la un preț similar, dar exprimat în euro în Europa. Astfel, prețul este identic cu cel al modelului Sony ZV-1, cu avantajul că poți schimba lentilele, la nevoie. Există și un accesoriu numit SHGR1, un trepied compact cu butoane, care se conectează la aparat printr-un cablu. Acesta poate fi cumpărat într-un pachet special cu aparatul la 800 de dolari la lansare. Separat probabil că va costa mai mult de 50 de dolari.

sursa: Engadget

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult