Nikon Coolpix A – o raritate pe piaţa aparatelor foto

05.03.2013
Nikon Coolpix A - o raritate pe piaţa aparatelor foto

Când Nikon a intrat pe piaţa aparatelor foto mirrorless, a ales o altă reţetă. Dacă competiţia venea cu senzori de la aparatele DSLR, seria Nikon 1 integra un senzor mai mic. Cu o calitate a imaginii uşor inferioară celei oferite de senzorii APS-C, modelele J şi V erau ce-i drept ceva mai compacte. Producătorul japonez surprinde acum printr-un model cu totul special. El ne face să credem că vom vedea mirrorless-uri cu senzori APS-C şi la Nikon. Este vorba despre Coolpix A, un aparat foto cu obiectiv fix.

Nikon Coolpix A - senzor mare şi body compact

Dacă vrem să-l comparăm cu un alt model de pe piaţă, primul la care ne putem gândi este Fujifilm X100. Nikon Coolpix A are o un obiectiv fix de 18,5 mm cu F2.8. Acesta are echivalentul de 28 mm în format full frame. În spatele obiectivului se găseşte un senzor APS-C DX de 16,2 MP. Este foarte posibil ca Nikon să fi preluat senzorul de la foarte apreciatul D7000. Filtrul low-pass a fost eliminat pentru a captura cât mai bine detaliile fine, urmând ca efectul de moar să fie redus prin procesare. Valorile ISO suportate de senzor sunt 100-6400, însă ele pot fi extinse la 12800 sau 25600 la nevoie.

Nikon Coolpix A - panoul superior

Aparatul foto Nikon Coolpix A se remarcă prin dimensiuni foarte compacte. Grosimea de 40 mm include protuberanţa obiectivului. Din păcate, inelul acestuia nu permite decât controlul manual al zonei de focus. Panoul din spate al aparatului a fost copiat cât se poate de bine de la DSLR-uri, împreună cu meniurile. Cei de la Nikon vor ca fanii mărcii să lucreze cu setări cât mai familiare. Pe latura superioară găsim o rotiţă pentru ajustarea parametrilor, declanşatorul, rotiţa pentru modurile de fotografiere, o patină pentru blitz şi un blitz integrat.

Nikon Coolpix A - dispunerea clasică a butoanelor de la un DSLR

Cu un body metalic, Nikon Coolpix A cântăreşte 299 g cu baterie. Ecranul de 3” are o rezoluţie mare, iar focalizarea se face doar prin diferenţă de contrast. Stabilizarea imaginii lipseşte, iar fotografierea în rafală este posibilă cu cel mult 4 fps. Nikon Coolpix A se adresează în primul rând fotografilor avansaţi, care au nevoie de un aparat foto secundar, compact. În aceste condiţii, preţul este de 1.100 $, puţin cam mare în comparaţie cu unele modele mirrorless de pe piaţă. Un ocular optic opţional, care se ataşază pe patina pentru blitz costă 450 $. Nikon Coolpix A va intra pe piaţă în această lună.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News