Nikon S60 – o ultracompactă cu touchscreen

07.11.2008
Nikon S60 – o ultracompactă cu touchscreen
Ecranul. Alte facilităţi.

Ecranul sensibil la atingere

Deşi un ecran touchscreen permite navigarea mai rapidă prin meniuri, în practică, el nu este chiar potrivit pentru un aparat foto. În cazul de faţă, producătorul se foloseşte de această tehnologie pentru a oferi o serie de facilităţi ce nu ar putea fi implementate altfel. Poate cea mai importantă pentru fotografi este selectarea zonei din cadru pe care să se facă focalizarea. În lipsa butoanelor fizice, zoom-ul este acţionat cu ajutorul butoanelor virtuale de pe ecran. Un alt avantaj real al folosirii unui astfel de ecran este accesul în mod direct la mai multe setări decât în cazul unui aparat obişnuit prin butoanele ce pot fi afişate. Din păcate, nu toate setările importante sunt la îndemână, pentru schimbarea valorii ISO fiind necesare patru sau cinci acţiuni.

Nikon S60 - modurile de utilizare

Meniul principal permite selectarea modului de utilizare al aparatului: Shoot, Scene, Movie şi Play. De asemenea, sunt disponibile setările generale ale aparatului (Set up) şi meniul specific modului în care este folosit aparatul în acel moment (Menu). Stilusul oferit în pachet s-a dovedit foarte util şi poate fi ataşat şnurului. Evident că pot fi folosite şi degetele, însă aşa cum vă puteţi imagina, ecranul se va murdări destul de repede. Rezoluţia sa este destul de bună, dar se putea şi mai bine. Am apreciat faptul că în modul de lucru a fost lăsat un spaţiu liber pe ecran acolo unde se sprijină degetul mare de la mâna dreaptă. Vizibilitatea în soare puternic este şi ea destul de bună.

Nikon S60 - setarile

Alte facilităţi

Unul din motivele principale pentru care un utilizator ar alege Nikon S60 este numărul mare de facilităţi pe care le oferă, majoritatea fiind legate de ecranul touchscreen. Am menţionat deja focalizarea în zona selectată de utilizator. În modul de vizualizare a imaginilor se poate selecta meniul Retouch. Aici utilizatorul are la dispoziţie o serie de facilităţi pentru a modifica pozele, de la text pe imagine şi ştampile cu inimioare, până la redimensionări şi înregistrarea unui comentariu audio.

Nikon S60 - decorarea imaginilor in aparat

În modul de fotografiere portret, aparatul foloseşte software-ul inclus pentru a detecta faţa persoanei imortalizate şi poate face zoom automat pe ea cu un singur buton dedicat. Smile Timer este o funcţie interesantă care preia controlul aparatului şi realizează poza doar atunci când subiectul zâmbeşte. Deşi nu este foarte precisă, această facilitate a funcţionat destul de bine în câteva cazuri. Cu toţii ştim cât de frustrant este să descoperim unele poze în care subiecţii au clipit. Nikon S60 vă ajută să evitaţi aceasta cu ajutorul funcţiei Blink warning. Dacă aparatul crede că o anumită persoană a clipit, imediat după ce a fost realizată poza utilizatorul este îndemnat s-o verifice.

Auto, Macro, ISO 100

Obiectivele interne au limitările lor, datorate în mod special dimensiunilor reduse ale lentilelor. Cea mai frecventă problemă este cea a distorsiunilor, cunoscută popular sub numele de efect de butoi. Nikon a conştientizat-o şi oferă o funcţie numită Distorsion control care s-o elimine. Rezultatele au fost destul de bune, liniile paralele cu marginile pozei fiind îndreptate. Am fi dorit să putem testa eficienţa sistemului de stabilizare a imaginii VR, însă nu am putut deoarece aparatul nu dispune de un mod manual în care să poată fi setate apertura şi timpul de expunere. În principiu, sistemul bazat pe mişcarea senzorului este mai puţin eficace decât cel de tip optic folosit de Canon, Panasonic şi Sony. Probabil că VR îşi va arăta utilitatea când se vor selecta valori ISO mici şi timpii de expunere vor creşte implicit.

Auto Distorsion control

Modul macro a fost destul mulţumitor, aparatul focalizând la o distanţa de 3 cm de obiect. Zoom-ul optic este relativ lent, dar dispune de 15 paşi intermediari. Timpul de focalizare este poate varia, dar în limite normale. Nivelul aberaţiilor cromatice este destul de scăzut şi vor putea fi observate doar de ochiul unui cunoscător. Filmele au o calitate medie, aparatul putând înregistra la rezoluţie 640×480 cu o frecvenţă de 30 de cadre pe secundă. Microfonul încorporat s-a remarcat în mod negativ prin evidenţierea sunetelor joase. Conform firmei Skin, importator oficial Nikon în România, modelul S60 va fi comercializat împreună cu o husă specială creată de designerul Mihai Albu.

Nikon S60 - husa special creata pentru aparat

Concluzie

Concluzie

Nikon S60 se poate pierde prin buzunar

Nikon S60 este o cameră ultracompactă care apelează la design şi facilităţi avansate pentru a se face atrăgătoare publicului larg. Din nefericire, ea nu a reuşit să ne convingă că merită un loc, fie el cât de mic, în trusa de gadgeturi pentru vacanţă. Trecând peste controlul facil cu ajutorul ecranului touchscreen, procesarea imaginilor în aparat şi toate funcţiile menite să-l ajute pe utilizator, S60 oferă o calitate mediocră a imaginii. Singurul cadru în care pozele au putut fi considerate acceptabile a fost în aer liber, folosind valorile ISO 64 şi 100. Dacă nu sunteţi un utilizator prea pretenţios şi doriţi să-i impresionaţi pe cei din jur cu un aparat mic şi sofisticat, Nikon S60 poate fi o alegere inspirată. Preţul aparatului este de aproximativ 1.300 lei.

Nikon S60 - singurele butoane ale camerei

Plusuri şi minusuri:

[+] navigare mai rapidă prin meniuri datorită ecranului sensibil la atingere

[+] funcţii utile pentru fotografii amatori

[+] zoom optic 5x într-un format foarte compact

[] calitate mediocră a imaginii

[] valori ISO mari inutilizabile

[] ecranul se murdăreşte uşor

Construcţie şi dotări

Din dorinţa de-a crea camere compacte cât mai uşor de folosit de către utilizatori, Nikon a apelat la ecranul LCD cu touchscreen. Modelul Coolpix S60, vârful de gamă de pe segmentul ultracompactelor, este primul dotat cu un astfel de ecran sensibil la atingere. Aparatul se adresează celor care doresc o cameră mică, elegantă şi care să nu le dea bătaie de cap atunci când vor să imortalizeze câteva cadre în familie sau în vacanţe.

Coolpix S60 - o camera ultracompactă cu touchscreen de la Nikon

Construcţie

Cu un corp de doar 22 mm grosime, Nikon S60 poate fi considerată o cameră destul de subţire. Producătorul a folosit materiale de calitate, iar construcţia este solidă. Carcasa este realizată din plastic lucios, cu inserţii metalice pe cele două laturi. Spatele este acoperit integral de ecranul LCD cu diagonala de 3.5” şi aspect wide. Singurele butoane de care dispune aparatul sunt cel pentru pornire/oprire şi declanşatorul.

Pe latura stângă se află microfonul şi difuzorul încorporat, indicate prin câteva perforaţii ale carcasei. Pe latura dreaptă se află un conector HDMI de dimensiune redusă prin care se pot afişa imaginile şi reda clipurile video din memorie pe un LCD TV. Din păcate, cablul adaptor trebuie achiziţionat separat, nefiind inclus în pachet. Bateria şi cardul de memorie sunt acoperite de un capac metalic pe latura inferioară a aparatului.

Nikon S60 - ecranul de 3.5

Lentilele obiectivului intern sunt protejate de un capac metalic ce se deschide şi se închide automat la pornirea şi oprirea aparatului. Blitzul este amplasat central, iar în dreapta obiectivului se află senzorul de luminozitate. În pachet se găseşte încărcătorul pentru acumulator, cablul de conectare la calculator pe portul USB, un şnur şi un stilus pentru ecran.

Dotări

Senzorul foto are o rezoluţie de 10 MP şi o dimensiune de 6,16×4,62 mm (1/2.3”). Deşi este puţin mai mare decât senzorii din generaţia anterioară cu 5-7 MP, el are totuşi o densitate mult mai mare de pixeli pe milimetru pătrat, ceea ce se traduce de obicei printr-o calitate mai slabă a imaginii. Obiectivul intern oferă un impresionant zoom optic 5x, fiind depăşit la acest capitol doar de modelele EX-V7 şi EX-V8 de la Casio cu 7x. Distanţa focală echivalentă pentru formatul 35 mm este de 33-165 mm, iar apertura este destul de limitată la f/3.8-4.8.

Nikon S60 - portul miniHDMI pentru conectarea la un LCD TV

Senzorul foto poate lua valorile ISO 64, 100, 200, 400, 800, 1600 şi 2000, iar la rezoluţie de doar 5 MP se pot realiza fotografii chiar şi cu ISO 3200. Stabilizarea imaginii se face prin intermediul sistemului Vibration Reduction care contracarează mişcarea aparatului prin mişcarea senzorului. Ecranul nu este folosit în totalitate pentru afişarea cadrului. Zonele laterale sunt folosite pentru butoanele care care în mod normal se găseau lângă afişaj. Nikon S60 suportă carduri de tip SD şi SDHC, fiind dotat şi cu o memorie internă de 20 MB. Autonomia specificată de producător pentru baterie este de aproximativ 140 de cadre.

Performanţe – Valorile ISO

Valorile ISO

Deşi prima funcţie a lui Nikon Coolpix S60 este fotografierea, ea nu este punctul său forte. Aşa cum am bănuit, densitatea mare a pixelilor influenţează destul de mult şi în mod negativ calitatea imaginilor. Mai jos aveţi decupaje din imagini realizate cu toate valorile ISO ale aparatului. În modul Auto, aceste valori pot varia între 64 şi 800, iar în modul High ISO, între 64 şi 1600. Noi nu recomandăm utilizarea acestuia din urmă. O poză în lumină naturală nu foarte puternică a fost realizată în modul Auto cu ISO 230 şi în modul High ISO cu valoarea 500, diferenţa de calitate fiind semnificativă aşa cum se poate vedea mai jos.

ISO 64 ISO 100
ISO 200 ISO 400
ISO 800 ISO 1600
ISO 2000 ISO 3200

Miniaturizarea este de apreciat în domeniul IT, dar nu şi în cazul senzorilor foto actuali. La Nikon S60, densitatea mare de pixeli se traduce prin zgomot de imagine foarte puternic. Doar la ISO 64 imaginea poate fi considerată „curată”. La ISO 100 detaliile sunt la fel de bune, însă apar artefacte datorate algoritmului de reducere a zgomotului. Am fost dezamăgiţi de calitatea imaginii oferite la ISO 200. Zgomotul cromatic este mult prea puternic pentru această valoare, iar detaliile încep să se piardă. ISO 400 aduce o degadare a imaginii specifică valorilor ISO 800 de la aparatele foto din generaţia anterioară. Culorile sunt afectate de sistemul de reducere al zgomotului de imagine, iar detaliile sunt la limita acceptabilului.

Auto, ISO 64 Auto, ISO 200

Valorile ISO mai mari sau egale cu 800 sunt de obicei considerate inutilizabile de către fotografii amatori puţin mai pretenţioşi. Ele nu sunt altceva decât un element de marketing folosit pentru a atrage utilizatorii care nu au foarte multe cunoştinţe în domeniu. Şi nu de puţine ori un aparat este cumpărat în locul altuia deoarece se laudă cu ISO 6400, pe când celălalt are ISO-ul maxim 1600. Aceste valori mari au fost introduse pentru a putea realiza fotografii în condiţii de lumină foarte slabă, cu un timp de expunere care eventual să nu necesite folosirea blitzului. Nu trebuie să ne aşteptăm ca imaginile realizate de Nikon S60 cu ISO 800-3200 să ofere calitate. Din contră, ele tind să semene cu picturile lui Van Gogh, cu excepţia culorilor care sunt foarte palide.

Auto, ISO 64 Auto, ISO 800

Singura soluţie pentru a obţine imagini de calitate bună cu aparatul de faţă este selectarea unei valori ISO mici din meniul aparatului. Aşa cum am spus mai sus, ISO 64, 100 şi 200 ar trebui să ofere rezultate acceptabile. Din păcate asta înseamnă că nu mai pot fi folosite setările pentru scene predefinite, apreciate de unii utilizatori începători. În cazul valorilor ISO mici, când lumina naturală nu este puternică sau nu se poate folosi blitzul, este indicată activarea sistemului VR de stabilizare a imaginii.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News