Nikon S60 – o ultracompactă cu touchscreen

07.11.2008
Nikon S60 – o ultracompactă cu touchscreen
Ecranul. Alte facilităţi.

Ecranul sensibil la atingere

Deşi un ecran touchscreen permite navigarea mai rapidă prin meniuri, în practică, el nu este chiar potrivit pentru un aparat foto. În cazul de faţă, producătorul se foloseşte de această tehnologie pentru a oferi o serie de facilităţi ce nu ar putea fi implementate altfel. Poate cea mai importantă pentru fotografi este selectarea zonei din cadru pe care să se facă focalizarea. În lipsa butoanelor fizice, zoom-ul este acţionat cu ajutorul butoanelor virtuale de pe ecran. Un alt avantaj real al folosirii unui astfel de ecran este accesul în mod direct la mai multe setări decât în cazul unui aparat obişnuit prin butoanele ce pot fi afişate. Din păcate, nu toate setările importante sunt la îndemână, pentru schimbarea valorii ISO fiind necesare patru sau cinci acţiuni.

Nikon S60 - modurile de utilizare

Meniul principal permite selectarea modului de utilizare al aparatului: Shoot, Scene, Movie şi Play. De asemenea, sunt disponibile setările generale ale aparatului (Set up) şi meniul specific modului în care este folosit aparatul în acel moment (Menu). Stilusul oferit în pachet s-a dovedit foarte util şi poate fi ataşat şnurului. Evident că pot fi folosite şi degetele, însă aşa cum vă puteţi imagina, ecranul se va murdări destul de repede. Rezoluţia sa este destul de bună, dar se putea şi mai bine. Am apreciat faptul că în modul de lucru a fost lăsat un spaţiu liber pe ecran acolo unde se sprijină degetul mare de la mâna dreaptă. Vizibilitatea în soare puternic este şi ea destul de bună.

Nikon S60 - setarile

Alte facilităţi

Unul din motivele principale pentru care un utilizator ar alege Nikon S60 este numărul mare de facilităţi pe care le oferă, majoritatea fiind legate de ecranul touchscreen. Am menţionat deja focalizarea în zona selectată de utilizator. În modul de vizualizare a imaginilor se poate selecta meniul Retouch. Aici utilizatorul are la dispoziţie o serie de facilităţi pentru a modifica pozele, de la text pe imagine şi ştampile cu inimioare, până la redimensionări şi înregistrarea unui comentariu audio.

Nikon S60 - decorarea imaginilor in aparat

În modul de fotografiere portret, aparatul foloseşte software-ul inclus pentru a detecta faţa persoanei imortalizate şi poate face zoom automat pe ea cu un singur buton dedicat. Smile Timer este o funcţie interesantă care preia controlul aparatului şi realizează poza doar atunci când subiectul zâmbeşte. Deşi nu este foarte precisă, această facilitate a funcţionat destul de bine în câteva cazuri. Cu toţii ştim cât de frustrant este să descoperim unele poze în care subiecţii au clipit. Nikon S60 vă ajută să evitaţi aceasta cu ajutorul funcţiei Blink warning. Dacă aparatul crede că o anumită persoană a clipit, imediat după ce a fost realizată poza utilizatorul este îndemnat s-o verifice.

Auto, Macro, ISO 100

Obiectivele interne au limitările lor, datorate în mod special dimensiunilor reduse ale lentilelor. Cea mai frecventă problemă este cea a distorsiunilor, cunoscută popular sub numele de efect de butoi. Nikon a conştientizat-o şi oferă o funcţie numită Distorsion control care s-o elimine. Rezultatele au fost destul de bune, liniile paralele cu marginile pozei fiind îndreptate. Am fi dorit să putem testa eficienţa sistemului de stabilizare a imaginii VR, însă nu am putut deoarece aparatul nu dispune de un mod manual în care să poată fi setate apertura şi timpul de expunere. În principiu, sistemul bazat pe mişcarea senzorului este mai puţin eficace decât cel de tip optic folosit de Canon, Panasonic şi Sony. Probabil că VR îşi va arăta utilitatea când se vor selecta valori ISO mici şi timpii de expunere vor creşte implicit.

Auto Distorsion control

Modul macro a fost destul mulţumitor, aparatul focalizând la o distanţa de 3 cm de obiect. Zoom-ul optic este relativ lent, dar dispune de 15 paşi intermediari. Timpul de focalizare este poate varia, dar în limite normale. Nivelul aberaţiilor cromatice este destul de scăzut şi vor putea fi observate doar de ochiul unui cunoscător. Filmele au o calitate medie, aparatul putând înregistra la rezoluţie 640×480 cu o frecvenţă de 30 de cadre pe secundă. Microfonul încorporat s-a remarcat în mod negativ prin evidenţierea sunetelor joase. Conform firmei Skin, importator oficial Nikon în România, modelul S60 va fi comercializat împreună cu o husă specială creată de designerul Mihai Albu.

Nikon S60 - husa special creata pentru aparat

Urmărește Go4IT.ro pe Google News