OM Systems lansează Oympus OM-1, o cameră high-end cu senzor Micro Four Thirds

20.02.2022
OM Systems lansează Oympus OM-1, o cameră high-end cu senzor Micro Four Thirds

Piața de camera foto și video este într-un declin constant încă de când telefoanele mobile au înlocuit camerele ieftine. Totuși, există o categorie de utilizatori care nu poate să treacă la telefoane: cea a profesioniștilor și fotografilor pasionați. Astfel, Sony, Canon, Nikon, Panasonic și ceilalți producători de camere care au „supraviețuit”, încă lansează modele din gamele superioare și de medie, pentru a acoperi aceste nevoi, dar și pentru vlogging, care este o piață care tot crește. Nu ne-am fi așteptat însă ca Olympus, numit acum OM System, să mai lanseze o cameră atât de repede după ce brandul a fost vândut, dar iată că avem acum o nouă cameră high-end sub acest brand: OM-1.

Olympus OM-1 este prima cameră lansată sub noul brand OM Systems

Olympus OM-1 este o cameră high-end pe formatul de obiective Micro Four Thirds, compatibilă cu obiectivele Olympus, cât și cele de la Panasonic, dar și cu alte obiective realizate pe acest format. Avem de a face cu o cameră care însă nu împinge acest sistem cu mult în față, ci mai degrabă ajunge din urmă capabilitățile camerelor lansate în ultimii doi ani.

OM-1 beneficiază de un senzor de 20 megapixeli, stabilizat intern, capabil să filmeze în rezoluție 4K la 60 de cadre pe secundă și în Full HD la 240 de cadre pe secundă. De asemenea, întregul corp al camerei este rezistent la apă și praf la standardul IP53, deci nu va păți nimic în condiții meteo nefavorabile. Totuși, nu este o cameră „subacvatică”.

Procesorul TruePic X este cel care permite filmare și stabilizare electronică la o calitate înaltă, cât și captura de aproximativ 100 de fotografii la 20 megapixeli în rafală. Din păcate, viteza de scriere a fotografiilor pe card va fi limitată de tehnologia de carduri SD, care oferă viteze mai mici de scriere decât modelele profesionale CF Express din prezent.

Ce îmbunătățește în special acest procesor este însă detecția subiecților în mișcare pentru focalizare rapidă, cât și scăderea timpului pentru procesarea fotografiilor de rezoluție înaltă, de peste 20 megapixeli. Folosind „sensor shift”, camera poate să capteze fotografii la 50 sau 80 megapixeli, însă doar pentru cadre statice, întrucât necesită captura mai multor cadre succesive. Pentru a realiza o alipire corectă a imaginilor, procesorul TruePic X de pe OM-1 folosește inteligență artificială, care duce la o viteză de trei ori mai mare decât a camerelor Olympus din trecut.

Olympus OM-1 de la OM Systems se lansează în martie 2022, la un preț de 2.200 dolari pentru body, sau într-o versiune kit cu noul obiectiv M.Zuko Digital ED 12-40mm F2.8 PRO II, la 2.799 dolari.

sursa: Slashgear

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult