Prima cameră digitală Zeiss, ZX1, folosește Android și costă 6.000 de dolari

06.10.2020
Prima cameră digitală Zeiss, ZX1, folosește Android și costă 6.000 de dolari

Platforma Android este construită în special pentru smartphone-uri, însă s-a dovedit în ultimii 12 ani că aceasta poate să se muleze pe orice tip de dispozitiv. Am văzut de-a lungul timpului televizoare, PC-uri și chiar și ceasuri care folosesc sistemul de operare de la Google, iar în urmă cu mulți ani, existau și camere foto cu Android de la producători precum Samsung. Se pare că Zeiss, producătorul german de echipamente optice dorește să mai dea o șansă acestui concept, anunțând camera Zeiss ZX1, cu un design simplist și un preț… neașteptat de mare.

Zeiss ZX1 este o cameră full-frame cu obiectiv fix

Fiind vorba despre un produs Zeiss, probabil că prețul nu ar trebui să ne mire atât de mult. Dar vorbim totuși despre o cameră mirrorless, cu un preț mai mare decât cele mai performante camere de pe piață, capabile să filmeze în 8K. Aceasta se întâmplă să fie și prima cameră digitală produsă de Zeiss, ceea ce ar putea face utilizatorii să fie sceptici, întrucât compania nu a demonstrat până acum că se și pricepe la făcut camere. Când vine vorba despre optică însă, compania are deja o tradiție de zeci de ani în domeniu.

La interiorul Zeiss ZX1 se regăsește un senzor Full-Frame de 37,4 megapixeli care oferă o plajă ISO de la 80 la 51.200, un obturator mecanic care poate opera la viteze de 1/8000 până la 30 secunde, iar filmarea se oprește la rezoluție 4K la 30 de cadre pe secundă. Avem astfel de a face cu o cameră deloc impresionantă la capitolul „cifre”. De asemenea, camera nu are un slot pentru card, însă integrează 512 GB stocare internă.

Și aici încep asemănările cu un smartphone. Camera oferă un jack de 3,5 mm și un port USB Type-C, este echipată cu Wi-Fi și Bluetooth și integrează un acumulator imens pentru o cameră, de 3.190 mAh și un display de 4,3” cu touchscreen. Toate acestea alături de un obiectiv de 35mm f/2, care în total cântăresc 800 de grame. Pentru un aparat + obiectiv cu o baterie mare, greutatea nu este tocmai exagerată.

Platforma Android permite editarea fotografiilor direct pe cameră

Și unde intra platforma Android în schema Zeiss ZX1? Zeiss a construit un sistem de operare proprietar, bazat pe Android, deci nu ne putem aștepta la integrare cu Google Play Store. Ce putem aștepta însă este să putem rula aplicații de Android pe cameră, iar Zeiss se laudă deja cu integrarea Adobe Photoshop Lightroom CC în cameră, putând edita și publica fotografii direct de pe ecranul acesteia, fără să mai transferi totul în PC sau telefon.

Ne-am putea aștepta și la alte avantaje precum o procesare mai bună a fotografiilor decât pe o cameră obișnuită. Totuși, la 6.000 de dolari, este greu de crezut că se vor îngrămădi mulți să cumpere Zeiss ZX1 la lansare.

sursa: Android Authority

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult