Sony NEX-5R – mirroless elegant, compact şi cu modul WiFi

Sony NEX-5R - mirroless elegant, compact şi cu modul WiFi

Afişând un design practic şi eficient, Sony NEX-5R este o cameră foto mirrorless pentru cei care doresc să se bucure de flexibilitatea şi performanţele unui aparat foto DSLR, dar păstrând cât mai multe din avantajele unei camere foto de buzunar. Prezentat ca o variantă îmbunătăţită a modelului Sony NEX-5N, un alt aparat foto mirrorless pe care am avut ocazia să-l testăm la începutul acestui an, NEX-5R păstrează neschimbate multe din specificaţiile acestuia şi adaugă câteva tehnologii noi şi interesante.

Sony NEX-5R

Descriere

Sony NEX-5R obţine poze cu ajutorul unui senzor de 16.1 MP cu tehnologie APS-C şi dimensiune 23.5 X 15.6 mm, cuplat unui obiectiv prevăzut cu sistem de focalizare hibrid. Funcţiile aparatului sunt gestionate cu un procesor de imagine Sony Bionz de ultimă generaţie, care se laudă cu abilităţi de fotografiere în rafală la 10 cadre pe secundă şi performanţe excelente la focalizare şi procesarea imaginilor. De altfel, Sony NEX-5R foloseşte în mod uzual valori ISO 100 – 3200 pentru modurile Auto de fotografiere, iar pentru mai multă flexibilitate la captarea scenelor în mişcare sau cu lumină ambiantă foarte redusă putem ridica sensibilitatea până valoarea ISO 25600.

Alături de senzorul cu tehnologie APS-C şi procesorul de imagine performant, cap de afiş pe lista specificaţiilor lui Sony NEX-5R este suportul pentru instalarea de aplicaţii, menite să extindă capabilităţile de bază ale aparatului. Indisponibile momentan pentru ţara noastră, acestea sunt descărcate de pe internet prin conexiune WiFi şi instalate în memoria internă a dispozitivului. Acelaşi modul wireless poate fi utilizat şi pentru transferul rapid al fotografiilor către telefonul mobil sau tabletă, unde le putem viziona şi distribui prietenilor prin albume de fotografii încărcate în paginile reţelei de socializare preferate.

Sony NEX-5R - blitz-ul detaşabil

Ecranul TFT LCD cu diagonală 3 inch redă imagini cu rezoluţie HD şi dispune de interfaţă touch pentru accesarea rapidă a sistemului de meniuri. Fixat de corpul aparatului cu ajutorul unui mecanism cu balama articulat, ecranul poate fi ridicat şi ajustat pe înălţime şi înclinaţie, iar la poze în mod autoportret avem posibilitatea să întoarcem ecranul în faţă pentru încadrarea imaginii. Suplimentar, balamaua articulată permite aplecarea ecranului la un unghi de maxim 50 grade, uşurând încadrarea imaginii atunci când ţinem aparatul ridicat deasupra capului.

Chiar dacă din considerente de spaţiu NEX-5R nu oferă şi un blitz integrat, acesta este totuşi livrat ca accesoriu separat. Blitz-ul se fixează în portul pentru accesorii din partea superioară cu ajutorul unui mecanism de prindere cu şurub. Odată montat, blitz-ul se potriveşte foarte bine cu designul general al carcasei, iar mecanismul cu balama permite plierea peste obiectiv atunci când nu avem nevoie de suplimentarea luminii ambiante.

Sony NEX-5R - vedere din lateral

Interfeţele de conectare (USB, HDMI, patină bliţ extern) sunt acoperite de căpăcele care împiedică pătrunderea prafului.

Ergonomie şi control

Deşi foarte subţire şi cu dimensiuni disproporţionate dacă ne raportăm la gabaritul obiectivului detaşabil, carcasa lui NEX-5R este totuşi prevăzută cu un grip proeminent, care uşurează mult manevrarea aparatului, în ciuda construcţiei sale înghesuite. Singurul inconvenient rămâne obiectivul detaşabil. Fiind lung şi greu datorită construcţiei integral metalice, acesta trage în jos restul aparatului, impunând sprijinirea sa cu ambele mâini la o utilizare continuă. Desigur, cei obişnuiţi deja cu gabaritul unui aparat foto DSLR ar putea să nici nu remarce acest mic neajuns, ce devine evident doar daca ne raportăm la trăsăturile unei compacte de buzunar.

Sony NEX-5R - vedere spate

Sony NEX-5R poate fi controlat atât folosind butoanele fizice, dar şi apelând sistemul de meniuri prin intermediul ecranului cu interfaţă touch. Indiferent de modalitatea de control preferată, timpul de acomodare cu funcţiile de bază ale aparatului este foarte scurt, cu atât mai mult dacă ne limităm la cele două moduri Auto de fotografiere. Cei care doresc un control deplin asupra parametrilor de fotografiere au la dispoziţie taste de navigare cu rotiţă de scroll, un buton rotativ pentru ajustarea rapidă a setărilor şi nu mai puţin de 4 butoane dedicate, dintre care unul cu funcţie programabilă. Toate butoanele sunt amplasate intuitiv şi însoţite de indicaţii referitoare la funcţiile lor, fie pe ecran (în zonele adiacente), fie prin pictogramele de pe carcasă.

Sony NEX-5N – specificaţii

 • Senzor APS-C, 23.4 x 15.6 mm, 16.1 MP
 • Video Full HD 1080p, 60 fps
 • Procesor de imagine Bionz
 • ISO 100 – 25600
 • 25 de puncte de focalizare
 • Viteză obturator 30 – 1/4000 sec.
 • Fotografiere în rafală cu maximum 10 cadre pe secundă
 • Ecran tactil de 3 inch, 920.000 pixeli, rabatabil
 • USB, HDMI, patină bliţ extern (interfaţă proprietară Sony)
 • Dimensiuni 111 x 59 x 39 mm, 276 de grame (cu baterie)
 • Baterie Li-Ion NPFW50, autonomie 330 de cadre (CIPA)
 • Alte dotări: conexiune WiFi, Blitz extern

Sony NEX-5R - grip proeminent şi butoane bine plasate

Performanţe

Aşa cum se cuvine pentru un produs adresat unui public extrem de exigent (şi cu buget pe măsură), Sony NEX-5R oferă poze la o calitate de invidiat, ce se menţine indiferent de momentul sau locurile unde le obţinem: spaţii deschise, încăperi iluminate cu blitz-ul din dotare sau chiar poze pe timp de noapte. Avem la dispoziţie setări avansate de fotografiere, setări manuale, dar şi opţiuni predefinite care ne ajută să obţinem fotografii de efect fără efort (ex: fotografii HDR, efecte „toy camera”, „Pop color”, „retro”, culori parţiale ş.a.m.d.). Aceste opţiuni pot fi găsite în meniul „Brightness/Color”.

Sony NEX-5R - obiectivul detaşabil

Pentru poze obţinute în condiţii de iluminare slabă sau chiar pe întuneric total este recomandată activarea lampei de asistenţă (AF Illuminator), ce contribuie la focalizarea rapidă şi mai precisă a imaginii în condiţii de iluminare dificilă.

Iată şi câteva exemple de fotografii realizate cu Sony NEX-5R:

Plaja de valori ISO extrem de permisivă ajută şi ea la obţinerea unor imagini clare în orice condiţii. Este drept, la valori peste ISO 6400 imaginile prezintă un nivel de zgomot pronunţat, iar detaliile sunt într-o bună măsură compromise.

Mai jos aveţi un set de imagini care arată performanţele lui Sony NEX-5R, în funcţie de valoarea ISO aleasă pentru fotografiere:

ISO 100 ISO 200
ISO 400 ISO 800
ISO 1600 ISO 3200
ISO 6400 ISO 12800
ISO 25600

La fel ca şi frăţiorul NEX-5N, noul Sony NEX-5R atinge un nivel de calitate ireproşabil pe segmentul de aparate foto mirrorless, punând sub semnul întrebării utilitatea unui aparat foto DSLR, în condiţiile în care cele din urmă sunt mai mari, greoaie şi oferă performanţe apropiate în majoritatea situaţiilor.

Video sample Full HD 1080p filmat cu Sony NEX-5R

Concluzie

Chiar dacă sună redundant, trebuie precizat că mirrorless-ul rămâne doar o soluţie de rezervă pentru profesionişti în arta fotografiei. În cazul de faţă, Sony NEX-5R este un aparat foto foarte performant, numai bun de luat în vacanţă datorită construcţiei sale compacte.

Sony NEX-5R - ecranul poate fi rotit la 180 grade

Pentru rezultate la nivel profesional, obţinute cu cât mai puţin efort şi frustrări, dimensiunile şi greutatea unui DSLR clasic rămân avantaje de necontestat. Cu excepţia cazului în care optăm pentru un inel adaptor, gama de obiective compatibile cu Sony NEX-5R este destul de limitată şi ţinteşte mai ales către amatori.

Sistemul de meniuri foarte încărcat cu opţiuni este anevoios de parcurs dacă dorim o configurare amănunţită a parametrilor de captură, părând mai degrabă gândit pentru utilizatori care nu se avântă prea des în setări avansate, preferând modul point-and-shoot complet automatizat pentru o utilizare lipsită de griji.

Lăsând la o parte preţul piperat, de aproximativ 3000 Lei, Sony NEX-5R este un aparat foto cu performanţe de nota 10, care arată bine şi face poze pe măsura pretenţiilor pe care le emite.

Părţi pozitive

Design de nota 10: compact, uşor, extrem de comod de purtat şi utilizat
Numeroase facilităţi de fotografiere, opţiuni predefinite utile
Calitate excelentă a imaginilor şi a înregistrărilor video
Modul wireless pentru transfer rapid al imaginilor
Încărcarea acumulatorului prin cablu microUSB, din orice sursă

Părţi negative

Autonomie mai mică decât a modelului precedent
Acumulatorul se descarcă încet, dar sigur, chiar dacă butonul Power este în poziţia OFF
Ecranul nu poate fi rotit stânga/dreapta, ci doar pe verticală.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult