Update: Olympus E-P1 poate fi confundat cu o compactă

18.06.2009
Update: Olympus E-P1 poate fi confundat cu o compactă

Prin lansarea anul trecut a formatului Micro Four Thirds, Olympus şi Panasonic au dorit să ofere pieţei o nouă clasă de camere foto. S-a încercat astfel păstrarea dimensiunilor mai mici, specifice camerelor compacte, prin renunţarea la pentaprismă şi micşorarea monturii, dar şi menţinerea unui nivel de calitate a imaginii specific DSLR-urilor. Panasonic a lansat G1 şi a reuşit să capteze atenţia pieţei. Modelul iniţial de la Olympus s-a lăsat aşteptat, el fiind prefigurat de o machetă retro la târgul PMA 2009. După o primă pereche de poze spion, Olympus E-P1 a ajuns vedetă chiar cu o zi înainte de lansarea oficială, imaginile sale la calitate foarte bună ajungând pe aproape toate site-urile de ştiri IT.

Olympus E-P1 cu senzor Four Thirds

Odată cu anunţul de la Olympus am fost puşi faţă în faţă cu specificaţiile lui E-P1. Producătorul l-a supranumit „digital Pen”, făcând aluzie directă la seria de aparate cu film de mici dimensiuni lansată în 1959. Senzorul Hi-Speed Live MOS al lui E-P1 are dimensiunile de 17,3×13 mm şi o rezoluţie efectivă de 12.3 MP. Cei de la Dpreview.com consideră noua cameră ca fiind o versiune redimensionată a lui E-620 şi implicit, a lui E-30, poziţionând-o în segmentul mainstream. Ecranul cu funcţie Live View are o diagonală de 3”, însă vine cu o rezoluţie mică. Senzorul a fost dotat cu un sistem de stabilizare optică, iar procesorul de imagine folosit este noul TruePic V. Viteza maximă de fotografiere în rafală este de 3 cadre pe secundă, în cazul folosirii modului RAW buffer-ul de memorie fiind limitat la 10 cadre.

Olympus E-P1 - ecranul de 3

Cum bănuiam de ieri, Olympus E-P1 poate înregistra clipuri video la rezoluţie 720p cu 30 de cadre pe secundă şi sunet stereo. Cele două kituri disponibile iniţial vor avea incluse obiectivele Zuiko Digital ED 14-42 mm f/3.5-5.6 şi cel de 17 mm cu f/2.8, echivalente în sistemul full frame cu distanţele focale 28-84 mm şi 34 mm. Opţional se pot achiziţiona un bliz şi două adaptoare pentru monturile Four Thirds şi OM, focalizarea automată fiind posibilă pentru prima.

Update: E-P1 va fi disponibil în ţara noastra din luna iulie, iar preţurile pentru el vor fi următoarele:

– Body – 700 euro cu TVA inclus
– Kit cu obiectivul Zuiko Digital ED 14-42 mm f/3.5-5.6 – 750 euro cu TVA inclus
– Kit cu obiectivul Pancake 17 mm f/2.8 şi ocular – 850 euro cu TVA inclus
– Kit cu cele două obiective şi ocular – 950 euro cu TVA inclus

Olympus E-P1 - obiectivul de 14-42 mm (28-84 mm)

Olympus E-P1 cântăreşte doar 335 g fără baterie

Urmărește Go4IT.ro pe Google News