REVIEW Vacos Cam: Cameră de supraveghere video cu AI pentru interior/exterior

10.03.2021
REVIEW Vacos Cam: Cameră de supraveghere video cu AI pentru interior/exterior
Foto: Vacos

Vacos este o marcă de dispozitive de supraveghere dezvoltată de un startup din China, iar primul său produs a fost Vacos Cam, o cameră video de securitate care poate fi folosită la interior și exterior.

Dispozitivul este unul alimentat în primul rând de bateria de 6.700 mAh pe care o include, dar poate fi conectat și la un panou solar. Acesta poate fi achiziționat separat sau inclus din start în pachet pentru un discount de câțiva dolari.

Vacos Cam are, potrivit producătorului, autonomie de până la șase luni. Aceasta depinde de modul în care este folosită camera, de locul în care este amplasată (la exterior consumul de energie este mai mare, mai ales când e frig) și de ce funcții sunt activate.

Un sistem de prindere magnetic excelent

Producătorul livrează, în cutie, suporturi pentru exterior și interior. Cel pentru interior este, de fapt, o jumătate de sferă magnetică – care se fixează pe perete, dulap etc. – de care camera se prinde automat. Acesta este unul dintre cele mai bune sisteme de prindere pe care le-am văzut vreodată.

Suportul pentru exterior are în capăt un șurub care se prinde de cameră (vezi galeria foto).

Vacos Cam are un design compact, în formă de ou. Camera poate fi luată în deplasări și pusă, de exemplu, în camera de hotel, pe o etajeră sau masă. În acest scenariu, producătorul a făcut o greșeală de design. Când este folosită fără suport, camera stă așezată fix pe difuzor (care are și funcție de sirenă) și pe mufa de încărcare. Astfel, este greu să pui camera în poziția optimă pe o suprafață și să o încarci în același timp.

Singurul dezavantaj al camerei, atunci când este folosită la interior, este faptul că stă în poziție fixă și nu poate fi mișcată de la distanță, din aplicație. Totuși, câmpul vizual oferit este bun, la 120 de grade.

Sistem de detecție bazat pe AI

Cea mai interesantă caracteristică a Vacos Cam este sistemul de detecție bazat pe inteligență artificială (AI). Acesta folosește algoritmi și un senzor PIR (passive infrared sensor), care detectează obiectele calde. Astfel camera îi notifică pe utilizatori doar atunci când în câmpul său vizual intră oameni, nu și atunci când prin fața ei trec câini, pisici sau păsări. Senzorul PIR are trei nivele de sensibilitate: low, medium și high.

Când detectează un om în câmpul vizual, camera înregistrează automat clipuri video de opt secunde, pe care utilizatorul le poate vedea în aplicație. Acestea sunt stocate în memoria internă de 16 GB (eMMC) sau în cloud, un serviciu care este gratuit în primele trei luni. După aceea, abonamentul are un preț decent, de 2 dolari/lună.

Citește și REVIEW Gama de mauși AQIRYS: Modele de gaming pentru toate buzunarele

Camera poate filma non-stop sau doar în anumite intervale, stabilite din aplicație de la secțiunea Recording Setting/Recording Schedule.

Dispozitivul a fost gândit pentru a funcționa la exterior în medii dificile. Poate rezista la temperaturi cuprinse între -20 și +50 grade Celsius și dispune de certificare IP65. Asta înseamnă că oferă rezistență maximă la praf și peste medie la apă. De aceea, cel mai bine ar fi ca dispozitivul să fie montat la adăpost de ploaie și zăpadă, sub astereală sau marchiză.

Când este utilizată afară, camera poate fi alimentată permanent de panoul solar Vacos de 5W împreună cu care poate fi comandată. Separat, acesta are prețul de 19 dolari pe site-ul companiei. Panoul este rezistent la apă și praf, are un cablu de 4 metri, iar mufa micro-USB care intră în cameră vine cu un sistem special care nu permite intrarea apei. Eu am folosit acest accesoriu inclusiv pentru a încărca baterii externe. Energie verde gratuită!

Vacos Cam dispune și de sistem audio în două direcții, cu boxă și microfon. Acesta este util, de exemplu, atunci când un hoț intră în casă. Îi poți spune că știi că se află acolo. Alternativ, camera poate fi setată pentru a funcționa ca sirenă atunci când detectează un intrus. Funcția de sirenă poate fi doar activată sau dezactivată din aplicație și nu are setări suplimentare.

Sistemul poate fi folosit și pentru a comunica cu persoanele care fac livrări la domiciliu.

Mai e de lucru la aplicație

Aplicația dedicată Vacos este simplă, iar meniurile sunt intuitive. Setarea inițială a camerei, care funcționează doar în rețele de 2.4 GHz, se face ușor, prin simpla scanare, cu camera de pe Vacos Cam, a unui cod QR afișat de aplicație. Pentru cei care au probleme la acest pas, Vacos recomandă redenumirea rețelei Wi-Fi astfel încât numele acesteia să nu aibă mai mult de 10 caractere. Astfel, codul QR generat este mai puțin complicat și mai ușor de citit de cameră.

Citește și: Ce electronice introduce Kaufland în ofertă pe 10 martie

Vacos mai trebuie să finiseze aplicația, care uneori nu funcționează cum trebuie, fiind necesară restartarea ei. Uneori, Vacos nu detectează oamenii aflați în câmpul vizual, iar notificările sunt afișate inconsistent. După ultima actualizare numărul erorilor a scăzut, însă, semnificativ.

Calitatea imaginii este foarte bună pe Vacos Cam, nivelul maxim oferit fiind Full HD (1.080p). Senzorul este un Sony IMX307 de 2 MP.

În concluzie, Vacos Cam este o cameră video de securitate bună, cu hardware excelent și preț decent, de 110 dolari în acest moment. Compania mai trebuie să lucreze, însă, la aplicația dedicată. Dacă va reuși să aducă partea software la același nivel cu cea hardware, Vacos va avea un produs câștigător.

Părţi pozitive

- Hardware excelent
- Calitate foarte bună a imaginii
- Sistemul de prindere cu magnet este extraordinar
- Sistem de detecție bazat pe AI
- Sunt disponibile multe accesorii

Părţi negative

- Software nefinisat
- Difuzorul și mufa de alimentare sunt așezate în locuri nepotrivite

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult