Sony Action Cam cu WiFi – intră în acţiune şi capturează momentul

14.01.2013
Sony Action Cam cu WiFi - intră în acţiune şi capturează momentul

Amatorilor sporturilor cu multă acţiune au acum de la Sony un nou dispozitiv cu care să-şi înregistreze aventurile. Action Cam HDR-AS15, adică versiunea cu WiFi, intră pe o piaţă dominată destul de puternic de modelele GoPro. Reţeta Sony include un preţ mai mic, stabilizarea imaginii, un format diferit, conexiune WiFi şi o carcasă în pachet. Vom vedea în continuare dacă Sony Action Cam poate sta alături de liderul segmentului.

Sony Action Cam - o cameră compactă pentru sporturi

Construcţie

Sony Action Cam are o formă alungită, considerabil mai aerodinamică decât a competitorului direct. În partea din faţă avem un obiectiv cu o lentilă foarte convexă, cu un unghi de deschidere de 170 de grade. Sub obiectiv se află microfoanele camerei. Pe una din laturi avem ecranul LCD monocron, cu mai multe pictograme şi o linie de text. Lângă el se află două butoane, Previous şi Next. Capacul de pe latura inferioară ascunde o mufă jack pentru microfon, o ieşire video micro HDMI, un port cu format proprietar şi un conector microUSB, ce poate fi folosit şi pentru încărcarea acumulatorului intern.

Latura din spate a lui Sony Action Cam este de fapt un capac semi-culisant. Pe el găsim un buton mare pentru înregistrare, un comutator pentru Hold şi un LED roşu de stare. În spatele lui se află slot-ul microSD/MS Micro M2 şi acumulatorul de 1.240 mAh. Aici m-am lovit de primele inconveniente legate de construcţie. Nu m-a deranjat faptul că acumulatorul se află pe un suport care trebuie extras separat. Am fost însă nemulţumit de slot-ul pentru carduri de memorie.

Sony Action Cam - setările nu sunt accesibile acum

Inserarea unui card microSD se poate face imprecis, fără ca utilizatorul să-şi dea seama. La pornirea camerei, am fost anunţat că nu am card de memorie ataşat. Este posibil ca să fie de vină slot-ul compatibil şi cu Memory Stick Micro M2, un format foarte puţin popular la ora actuală. O altă problemă este dată de capacul culisant. Când Sony Action Cam nu este în carcasa transparentă de protecţie, capacul se poate deschide foarte uşor. Cardul de memorie şi acumulatorul nu ies uşor, dar aş fi preferat ca închiderea să fie mai fermă.

Camera video are un conector pentru microfon, dar trebuie să ai un capac desfăcut şi s-o ţii în mână pentru a o utiliza aşa. În plus, nu poţi să roteşti obiectivul la fel ca la Contour+ 2. Pentru folosirea lui Sony Action Cam în timpul escapadelor în natură, prioducătorul oferă mai multe modalităţi de fixare.

Sony Action Cam - bateria şi slot-ul pentru carduri

Specificaţii

 • Senzor: 1/2.3”, 16,8 MP, BSI, Exmor R CMOS
 • Rezoluţie: 16,8 MP, 11,9 MP efectivi
 • Obiectiv: 15,3 mm, F2.8
 • Distanţă minimă de focalizare: 30 cm
 • Filmare: 1920×1080/30p, 1280×720/30p, 640×480/30p
 • Compresie: MPEG-4, AVCHD H.264
 • Rată de compresie: 16 Mbps(1080p)
 • Foto: 1920×1080
 • Stabilizarea imaginii: SteadyShot
 • Card: microSD/SDHC, MS Micro
 • Baterie: 1.240 mAh, 4.5 Wh
 • Dimensiuni: 82 x 47 x 24,5 mm
 • Greutate: 90 g cu baterie

Stabilizarea imaginii

Sony Action Cam filmează cu unghiurile de vizibilitate de 120 şi 170 de grade. Asta înseamnă că foloseşte suprafeţe diferite pe senzor. Aici intervine sistemul de stabilizare a imaginii. El nu este optic, în lentilă, ci electronic, schimbând suprafaţa de înregistrare în funcţie de mişcările camerei. El nu va funcţiona însă atunci când este selectată filmarea cu unghi de 170 de grade. Acest lucru nu este foarte plăcut, deoarece mulţi vor aprecia unghiul larg.

Sony Action Cam în incinta rezistentă la apă

Calitatea imaginii

Sony Action Cam nu este o cameră video pentru maşină. Ea trebuie să se comporte foarte bine în aproape orice situaţie, iar aşteptările sunt mari. Trebuie doar să vizualizaţi câteva clipuri cu GoPro 2 sau GoPro 3 şi veţi înţelege de ce. Action Cam se comportă foarte bine pentru un produs de primă generaţie. Ea nu va încerca să detroneze noua cameră GoPro 3, însă este o alternativă demnă de luat în seamnă, dacă facilităţile oferite vă convin. Claritatea imaginii este bună când filmarea se face cu deschidere la 170 de grade, dar scade puţin atunci când se face trecere la 120 de grade. Culorile sunt cel puţin la fel de bine reproduse ca la GoPro Hero 2.

Sony Action Cam cu banda elastică ataşată

În condiţii de lumină slabă ne aşteptam la performanţe peste medie din partea senzorului Exmor R. Rezultatul nu a fost pe măsura aşteptărilor. Imaginea este acceptabil de luminoasă, însă zgomotul de imagine este foarte puternic. Sunetul este ok atunci când aparatului nu este în carcasă. Când camera este protejată, calitatea înregistrării audio scade destul de mult. Pentru filmarea cu încetinitorul, camera înregistrează la rezoluţie 720p cu 120 fps şi redă cu 30 fps. Clipul este încetinit de patru ori, ceea ce nu este foarte mult, dar îi oferă un potenţial artistic. În continuare veţi găsi mai multe clipuri de test. Am preferat să le oferim în versiune neprelucrată, decât să le trecem pe toate prin filtrul YouTube sau Vimeo.

1080p – 170 grade – 45 MB
1080p – 120 grade – 47 MB
720p – 170 grade – 20 MB
720p -120 grade – 19 MB
Slow motion – 28 MB

Aspecte practice

În poza de grup cu ambalajele puteţi observa accesoriile care sunt oferite de Sony pentru Action Cam. Veţi avea la dispoziţie două baze autoadezive pentru o suprafaţă plană şi pentru cască. Ele sunt compatibile un un picior ce permite înclinarea camerei. O alternativă pentru fixarea pe cască cu bază fixă ar fi putut să fie banda elastică. Din păcate, ea alunecă pe aproape orice suprafaţă. Puteţi s-o puneţi direct pe cap, dar eliminarea căştii de protecţie din costumaţie nu este recomandată.

Fotografie realizată cu Action Cam

Suportul din plastic al lui Action Cam este solid şi se deschide destul de uşor, însă lipsesc butoanele laterale. Nu este deloc plăcut să scoţi camera din suport doar pentru schimba unghiul de filmare. Faptul că bateria este detaşabilă este un mare plus. Îţi iei încă una sau două şi nu eşti stresat că stai departe de o priză toată ziua. În pachet este oferită o tăviţă pentru o baterie mai mare decât cea standard. Schimbarea mediului de stocare de la carduri SD la cele microSD este justificată de dimensiunile aparatului. Pe de altă parte, dacă trebuie să schimbaţi cardul pe pârtie sau în ploaie, veţi avea ceva bătăi de cap cu acele carduri minuscule. Încărcarea bateriei se face de la orice port USB, prin intermediul unui universal cablu cu mufă microUSB.

Aplicaţia pentru smartphone

Nu, nu veţi putea face streaming direct între Sony Action Cam şi orice alt dispozitiv. Veţi putea însă să transferaţi clipurile şi imaginile şi, foarte important, să accesaţi setările fără să scoateţi camera din incinta ermetică. Dacă vă veţi depărta de cameră cu telefonul mobil, comenzile vor da rateuri, iar transferul va fi încetinit. Aplicaţia PlayMemories Mobile este disponibilă pentru sistemele de operare Android şi iOS.

Sony Action Cam - conectorii

Preţ şi disponibilitate

Sony Action Cam este disponibilă pe piaţa românească la preţul de 1.350 lei. Va exista şi o versiune fără modul wireless. Ea ar trebui să coste cu aproximativ 200 lei mai puţin.

Concluzie

În comparaţie cu competitorii direcţi de pe piaţă, Sony Action Cam are avantaje şi dezavantaje. Este mai compactă şi mai uşoară faţă de unele modele, însă numărul de accesorii nu este momentan comparabil. Dispune de stabilizarea digitală a imaginii, dar are limitări. Ea foloseşte carduri microSD, însă bateria este detaşabilă. Carcasa transparentă este sigură şi rezistă la apă, însă nu dispune de butoane pentru setări.

Sony Action Cam - camera şi accesoriile

Acestea fiind spuse, Sony Action Cam merită încercată. Pentru un prim model al producătorului, lucrurile nu stau rău deloc. Calitatea imaginii poate fi îmbunătăţită, însă este comparabilă cu cea oferită de concurenţă. Conexiunea WiFi se poate dovedi în multe cazuri utilă. Din punct de vedere al preţului, Sony Action Cam se poziţionează bine în piaţă.

Părţi pozitive

compactă şi uşoară
filmare cu deschidere de 170 grade
incinta din plastic transparent este rezistentă la apă
baterie interschimbabilă
filmare cu încetinitorul

Părţi negative

diferenţă de calitate a imaginii între filmarea la 120 grade şi cea la 170 grade
conector pentru microfon aproape inutil
control limitat când se află în incinta de protecţie

Urmărește Go4IT.ro pe Google News