Sony Handycam HDR-XR106 – filmare full HD pe HDD

12.08.2009
Sony Handycam HDR-XR106 – filmare full HD pe HDD

Deşi poate nu sună tocmai bine pentru aceia dintre dumneavoastră care dispun de aşa ceva, trebuie s-o spunem direct: camerele video standard definition sunt depăşite. În condiţiile în care chiar şi un telefon mobil, ce-i drept ceva mai scump, este în stare să captureze clipuri la rezoluţie 720p, este timpul să mergem mai departe. Este adevărat că nu toţi cei atraşi de filmarea full HD au fost mulţumiţi de ceea ce oferă piaţa la ora actuală, însă tehnologia este în curs de maturizare. În continuare vă vom prezenta Sony Handycam HDR-XR106, o cameră video capabilă să filmeze la rezoluţia 1920×1080 şi să stocheze pe harddisk-ul inclus aproape 10 ore în acest format.

Sony Handycam HDR-XR106 - cameră compactă HD

Construcţie

Camera de la Sony nu se deosebeşte cu mult de alte dispozitive de la acelaşi producător. Cei care au mai deţinut modele Handycam vor fi foarte familiari cu controlul lui HDR-XR106. Poate singura diferenţă majoră faţă de camerele mai vechi este pornirea automată la deschiderea ecranului LCD de 2.7”, funcţie numită Easy ON. Pe panoul opus ecranului se găseşte şi un buton de pornire care poate fi folosit alternativ. O mică problemă legată de pornirea cu ajutorul ecranului este faptul că el se deschide relativ uşor la şocuri. Lentilele sunt protejate de două lamele, activate de un buton culisant de lângă obiectiv.

Pe partea superioară a camerei se află microfonul special, capabil să înregistreze sunet pe cinci canale. Butonul pentru zoom şi declanşatorul pentru fotografii sunt uşor accesibile degetului arătător, iar cu degetul mare se poate porni înregistrarea sau se schimbă între modul video şi cel foto. Conectorii sunt acoperiţi de capace din plastic, cel pentru alimentare fiind amplasat în partea din spate, iar ieşirile video, HDMI şi A/V, împreună cu portul USB pentru conectare la calculator, se găsesc în partea din faţă.

Microfonul care înregistrează sunet pe 5.1 canale

Senzor Exmor de 4 MP

Am fost surprins să văd că Sony a folosit pentru HDR-XR106 un senzor de tip Exmor, o tehnologie pe care am mai întâlnit-o la aparate foto compacte. Cu o dimensiune de 1/5”, el are o rezoluţie de 4 MP şi un aspect 4:3. Pentru filmare sunt disponibile rezoluţiile 1920×1080 şi 1280×720, iar fotografiile pe care le puteţi obţine cu această cameră Sony au rezoluţia maximă de 2304×1728. Din păcate, nu va trebui să vă bazaţi prea mult pe funcţia foto. Imaginile pot fi uşor comparate cu cele realizate de un telefon mobil cu o cameră foto ceva mai bună. Zgomotul nu este foarte pregnant, însă detaliile se pierd şi nu de puţine ori au apărut probleme de focalizare. Performanţa în condiţii de lumină slabă ar putea fi considerată bună, însă rezoluţia mică şi pierderea detaliilor nu sunt compensate.

Sony Handycam HDR-XR106 – filmare full HD pe HDD Sony Handycam HDR-XR106 – filmare full HD pe HDD
Sony Handycam HDR-XR106 – filmare full HD pe HDD Sony Handycam HDR-XR106 – filmare full HD pe HDD

Filmare de calitate, dar obiectivul nu e pe măsură

Cei care-şi vor cumpăra Sony Handycam HDR-XR106 vor fi conştienţi că nu şi-au luat o cameră profesională. Imaginea arată foarte bine din mai multe privinţe, însă nu-i va mulţumi pe profesionşti. Culorile sunt bine reproduse şi detaliile apar bine conturate în cadrele statice. Stabilizatorul de imagine are o eficienţă limitată şi utilizatorul trebuie să aibă o mână fină ca să obţină cadre clare. Obiectivul a fost unul din singurele motive de frustrare în cazul utilizării camerei HDR-XR106. Încă de la început am bănuit că are un unghi de deschidere îngust şi acest fapt ne-a fost confirmat de specificaţii. Distanţa focală variază între 42 mm şi 497 mm pentru formatul 16:9 şi între 52 mm şi 608 mm pentru formatul 4:3. Am fost nevoit de mai multe ori să mă dau cu mai mulţi paşi în spate pentru a prinde cadrul dorit.

Aspect clasic pentru o cameră video Sony

Dacă filmarea în lumină naturală bună produce imagini de calitate, testul efectiv de performanţă al senzorului ajunge să fie filmarea în condiţii de iluminare slabă. Ne aşteptam ca senzorul Exmor să exceleze aici, fiind lăudat chiar pentru aceste performanţe, însă am fost puţin dezamăgiţi. Zgomotul este prezent, dar nu se poate spune că este excesiv de mult, în mod special dacă ţinem cont de rezoluţia imaginii. De asemenea, pixelarea imaginilor apare frecvent la mişcarea mai rapidă a camerei în lumină slabă.

Formate video proprietare şi alte mici detalii

Aşa cum puteţi vedea din imagini, pe ecranul LCD al camerei troneză un abţibild cu sigla AVCHD. Acest format video a fost dezvoltat de Sony şi Panasonic şi foloseşte codec-ul MPEG-4 AVC/H.264 pentru imagine, iar sunetul este compatibil Dolby Digital. Fişierele pe HDD-ul camerei au extensia MTS, iar atunci când sunt importate se transformă în M2TS. Pe scurt, dacă nu aveţi un player special, nu veţi putea viziona filmele realizate cu camera Sony. Evident, în pachet este inclus un CD cu suita de aplicaţii Sony Picture Utility care include şi un player, însă apar probleme dacă doriţi să descărcaţi filmele în calculatorul unui prieten.

Ecranul rabatabil de 2.7

Teoretic, pentru redarea fişierelor native de pe camera video este necesară suita populară de codec-uri ffdshow. Odată instalată, am putut folosi mai multe player-e gratuite pentru a reda clipurile video, însă experienţa nu a fost chiar plăcută în modul default. Trebuie activată opţiunea Deinterlacing din setările codec-ului pentru că altfel veţi crede că aţi dat banii degeaba pe cameră. Odată rezolvată problema redării clipurilor, am vreut să vedem ce putem face şi cu cea a spaţiului ocupat. La selectarea formatului video FH cu rezoluţie 1920×1080 şi calitate maximă a imaginii, camera specifică un bitrate de 16 Mbps. Aceasta înseamnă că un clip de un minut va ocupa aproximativ 120 MB pe HDD, iar o oră, 8 GB.

Camera porneşte la deschidea ecranului LCD

Suita Sony Picture Utility oferă posibilitatea de conversie în formatele MPEG2 sau WMV, însă primul reduce rezoluţia la 720×480, iar al doilea la 640×360. Soluţia rămâne folosirea unui convertor video avansat pentru a păstra rezoluţia 1920×1080. În urma mai multor teste am ajuns la concluzia că materialul video brut oferit de cameră poate fi comprimat cu aproximativ 40% fără a degrada foarte mult calitatea imaginii. Veţi putea astfel să stocaţi pe un DVD o oră de clipuri video full HD comprimate.

Sony HDR-XR106 - conectorii video şi USB

Autonomie şi alte observaţii

Bateria oferită de producător pentru Sony HDR-XR106 este modelul NP-FH60, cotată cu 1000 mAh şi 7,2 Wh. Filmând la rezoluţie şi calitate video maximă, ea oferă o autonomie ce variază între 60 şi 90 de minute. Trebuie menţionat faptul că HDR-XR106 nu dispune de o lampă de iluminare sau de modul Night Shot pentru filmare nocturnă. Transferul fişierelor din memoria internă pe calculator se face destul de rapid, putând fi atinse viteze de peste 20 MB/s. Clipurile de mai jos au dimensiuni între 20 MB şi 40 MB şi au fost realizate fără trepied sau altă formă de stabilizare externă. Rezultatele obţinute cu aparatul fixat au fost evident mai bune.

Clipuri sample (10-20 sec.)

Sony Handycam HDR-XR106 – filmare full HD pe HDD Sony Handycam HDR-XR106 – filmare full HD pe HDD
Sony Handycam HDR-XR106 – filmare full HD pe HDD Sony Handycam HDR-XR106 – filmare full HD pe HDD

Concluzie

Cu un preţ aproximativ de 3.000 de lei, Sony Handycam HDR-XR106 nu este o alegere uşoară. Pe piaţă există camere cu aceleaşi facilităţi legate de rezoluţia imaginii, însă nu oferă o capacitate de stocare atât de mare. De asemenea, pentru un obiectiv wide, eventual cu zoom optic mai mare, precum şi alte funcţii va trebui să plătiţi în plus destul de mult. Dacă puteţi trece peste limitările menţionate mai sus şi sunteţi interesaţi de rezoluţia full HD şi HDD-ul generos de 80 GB, Sony HDR-XR106 s-ar putea să fie la limita bugetului dumneavoastră.

Sony Handycam HDR-XR106 are un preţ de achiziţie de 3.000 lei

Plusuri şi minusuri:

[+] filmare full HD la calitate bună
[+] HDD de 80 GB
[+] control şi interfaţă clasice pentru Sony
[] obiectivul nu este wide
[] senzorul Exmor nu se comportă foarte bine în condiţii de iluminare slabă
[] formatul video AVCHD nu este foarte prietenos cu playerele video şi spaţiul de pe disc

Urmărește Go4IT.ro pe Google News