Sony Cyber-shot TX1 şi WX1, primele camere cu senzorul pe dos

06.08.2009
Sony Cyber-shot TX1 şi WX1, primele camere cu senzorul pe dos

Când lumina ajunge prin obiectiv la senzor, trebuie să treacă printr-un strat de micro-lentile, un fitru de culoare şi un strat de fire subţiri înainte de-a ajunge la fotodiode. Lucrurile stau însă altfel cu noul senzor Exmor R de tip CMOS. Deoarece o parte din lumină era reflectată de stratul cu fire subţiri, iar el nu putea fi desprins de fotodiode, cele două straturi legate au fost inversate. Lumina cade astfel pe spatele senzorului, ajungând la fotodiode mult mai repede. Avantajele acestei configuraţii sunt dublarea senzitivităţii senzorului şi reducerea semnificativă a zgomotului. Primele camere foto compacte care vor avea senzor Exmor R vor fi Sony Cyber-shot TX1 şi WX1.

Sony Cyber-shot WX1 cu noul senzor inversat Exmor R

Sony WX1 este o compactă obişnuită, cu un body similar cu cel al lui W290, dotată senzorul Exmor R de 1/2.4″ şi 10.2 MP. Obiectivul din gama G are distanţa focală minimă echivalentă de 24 mm şi oferă un zoom optic 5x. Filmarea HD este disponibilă la rezoluţia 1280×720 cu 30 de cadre pe secundă. Interesant este modul de fotografiere în rafală care permite captura limitată a 10 cadre într-o secundă, fără a menţiona însă rezoluţia lor. De asemenea, Sony WX1 poate crea automat imagini panoramice cu rezoluţii de până la 7152×1080 sau 4912×1920 din poze succesive făcute în acelaşi loc. Pe spatele ei se găseşte un ecran de 2.7″, iar grosimea carcasei este de doar 20 mm.

Camera oferă filmare HD şi fotografiere în rafală cu 10 fps

Sony Cyber-shot TX1 este o ultra-compactă din seria T, cu obiectiv intern capabil de zoom optic 4x. Toate celelalte facilităţi menţionate în cazul lui WX1 sunt valabile şi pentru TX1, de la filmarea HD şi până la fotografierea în rafală. Excepţie face ecranul care are diagonala de 3″ şi este sensibil la atingere. Trebuie să recunosc că sunt curios să văd performanţele acestui senzor Exmor R deoarece, în comparaţie cu cel al lui Fujifilm F200EXR, este mult mai mic. Rămâne de văzut dacă noua tehnologie care luminează senzorul din spate şi care nu a putut fi implementată până acum datorită mai multor probleme tehnice, va oferi o calitate a imaginii cel puţin decentă. Sony Cyber-shot WX1 va fi disponibilă din luna octombrie la un preţ estimativ de 350$, iar cei interesaţi de ultra-compacta TX1 o vor putea achiziţiona în luna septembrie la preţul de 380 $.

Sony Cyber-shot TX1 oferă aproape aceleaşi performanţe ca şi WX1

Ecranul de 3

Urmărește Go4IT.ro pe Google News