Sony ZV-E1: prima cameră full-frame dedicată vlogger-ilor, cu capabilități de filmare profesionale

30.03.2023

Sony a anunțat noua cameră de vlogging ZV-E1, cea mai performantă din gama sa de vlogging, care are hardware comparabil cu cele mai performante camere din portofoliul său. Aceasta pare să fie, la nivel hardware, o cameră video (cu mici capabilități foto), de top, cu modificări semnificative la nivelul construcției și software-ului pentru a simplifica modul de operare. Desigur, prețul este pe măsura capabilităților.

ZV-E1 folosește hardware-ul de pe A7S III într-un corp simplificat

Dacă Sony ZV-1 și 1F erau o camere compacte de vlogging cu senzor de 1”, iar ZV-E10 de acum 2 ani s-a dovedit a fi o cameră cu lentile interschimbabile cu senzor „crop” APS-C, următoarea cameră din această serie nu putea decât să facă trecerea la Full Frame. Iar ZV-E1 împrumută unele dintre cele mai performante componente din gama de aparate foto/video mirrorless de la Sony, punând în mâinile vlogger-ilor puterea unui A7S III sau FX-3.

Vorbim despre un senzor Full Frame de 12 megapixeli cu stabilizare internă (IBIS), capabil să filmeze în 4K la 30 sau 60 de cadre pe secundă din fabrică, și în Full HD în slow motion la 120 de cadre pe secundă. Având la dispoziție un singur slot pentru carduri SD, acest aparat nu va putea oferi toate funcțiile de filmare avansată de pe A7S III, însă calitatea video va fi identică pe modurile de filmare 1080p și 4K, care pot fi înregistrate la bitrate de până la 600 Mbps ALL-I.

Sony ZV-E1 top

Desigur, există filmare în 10 biți, cu profil de culoare neutru S-Log3, cu până la 15 opriri de interval dinamic, ceea ce găsim și pe camere profesionale. Senzorul retro-iluminat permite o plajă ISO între 80 și 102.400 (extins până la 409.600), deci vom avea de a face și cu o performanță excelentă în lumină slabă. La fel ca în cazul A7S III, acest model are un senzor Dual-ISO, cu ISO nativ la 640 pentru secvențe în lumină și 12.800 pentru lumină slabă. Astfel, chiar și noapte, vei avea parte de material video fără zgomot de imagine.

Capabilitățile de filmare sunt comparabile cu cele ale modelelor „Pro” de la Sony

Un mare avantaj al lui Sony ZV-E1 este însă dimensiunea redusă, dar acesta se poate transforma și într-un dezavantaj. La doar 483 de grame, acesta este semnificativ mai ușor decât A7S III, „fratele” său mai mare. În consecință, dispar câteva componente: vizorul OLED și sistemul de răcire cu radiator de pe procesor. Astfel, în 4K la 60 de cadre pe secundă, nu vei putea filma mai mult de 30 de minute din cauza temperaturii. Din fericire, corpul mic al aparatului nu înseamnă și baterii mici. ZV-E1 folosește aceleași baterii pe care le găsim pe modelele Sony profesionale, care promit 570 de cadre pe o singură încărcare sau înregistrare 4K la 60 FPS pentru 95 de minute (total, nu continuu).

Multe dintre funcțiile camerei pot fi acum controlate direct de pe ecranul tactil, întrucât nu mai sunt prezente atât de multe butoane fizice. Pe lângă modurile deja cunoscute precum „product showcase” sau „blurry background”, pe care le au și ZV-1 și ZV-E10, noul ZV-E1 primește și capabilități de urmărire prin cadru prin crop, dar și un zoom digital 1.5x prin crop, fără pierderea calității. Astfel, poți transforma orice lentilă într-un mic zoom care apropie de încă jumătate din distanța focală a lentilei. Ba chiar și funcții precum compensare pentru „focus breathing” sunt incluse în acest aparat, ceva ce nici A7S III nu oferă.

Sony ZV-E1 ports

Stabilizarea are trei moduri de funcționare, standard, care folosește exclusiv mișcarea senzorului, SteadyShot Active, care face un mic crop și se folosește și de senzor și de software pentru o stabilizare mai bună și SteadyShot Dynamic, care face un crop de 1.5x, dar oferă stabilizare aproape perfectă, comparabilă cu un gimbal. Cu lentile foarte wide, ai putea folosi camera pe modul dynamic pentru vlogging în mișcare fără probleme.

La capitolul conectică avem jack audio pentru monitorizare a sunetului și pentru atașarea unui microfon, USB-C pentru încărcare sau conectare la un PC și un microHDMI, care poate fi folosit pentru înregistrare pe un dispozitiv extern, precum un Atomos Ninja. Există și un microfon cu 3 capsule integrat, care poate fi setat să preia sunetul din față, din spate sau din toate direcțiile, și care integrează chiar și un mod dinamic, care face trecerea între microfoane automat.

Prețul ZV-E1 este mare, dar în continuare mai accesibil decât alte modelelor comparabile

Sony promite că va livra și câteva update-uri de firmware pentru ZV-E1, care vor mări capabilitățile camerei, ceva care nu este tocmai caracteristic pentru companie. Primul update va adăuga filmare în 4K la 120 de cadre pe secundă, ceva ce A7S III și FX-3 oferă din fabrică, iar un alt update va permite filmare în slow motion în Full HD la 240 de cadre pe secundă.

Prețul este de 2.200 de dolari americani pentru varianta body și 2.500 dolari pentru varianta cu obiectiv de kit 28-60 f/4-5.6. Acest obiectiv nu este însă foarte wide, așa că nu pare tocmai potrivit pentru vlogging în mișcare. În România, aparatul este deja listat pe magazinele de specialitate la 13.299, respectiv 14.799 lei în varianta cu obiectiv kit. În comparație, „vărul” său, A7S III, lansat în 2020 încă costă 20.199 lei în varianta body.

sursa: Engadget

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult