VIDEO: Momentul incredibil când o navă de război dispare după o cortină de fum lăsată de un avion

05.10.2020
VIDEO: Momentul incredibil când o navă de război dispare după o cortină de fum lăsată de un avion
Foto: captură din video

Un clip video din 1923 arată cum un avion face ca o navă de război de mari dimensiuni să dispară după o cortină de fum. Momentul impresionant s-a petrecut în timpul unor exerciții maritime ținute pe coasta de est a SUA.

Cortina de fum este produsă de o substanță numită clorură de titan, un lichid coroziv care reacționează cu umiditatea din aer. Aceasta este periculoasă pentru om și duce la coroziunea metalului.

Perdelele de acest fel erau lăsate de avioane pentru a „orbi” navele pe care le atacau.

Înregistrarea a fost realizată de U.S. Army Engineering Division. La vremea respectivă, avioanele erau în faza „copilăriei”, dar generalul american William „Billy” Mitchell credea, corect, că ele reprezintă viitorul în războiul pe mare.

Citește și: Încă o țară va intra în clubul select al celor cu portavioane

Astfel, el a cerut organizarea unor exerciții în care a trimis biplane Martin MB-2 împotriva unor nave de război ale U.S. Navy care urmau să fie scoase din serviciu.

Martin MB-2

Aeronavele, deși încete și vulnerabile, au demonstrat că pot distruge chiar și cuirasate, iar una dintre metodele folosite era generarea unei cortine de fum pentru ca oamenii care controlau sistemele antiaeriene de pe nave să nu vadă atacatorii.

Citește și VIDEO: Aterizare spectaculoasă făcută în munți de un avion militar Rafale

Nava care apare în exercițiu este fie USS New Jersey, fie USS Virginia, din aceeași clasă. Ambele au fost scufundate de bombardierele lui Mitchell în timpul exercițiului.

USS New Jersey

Cortinele de fum au fost folosite și în scop defensiv. În marile bătălii navale din al Doilea Război Mondial, distrugătoarele rapide generau astfel de paravane în fața portavioanelor, a cuirasatelor sau a crucișătoarelor aliate pentru a le proteja de tirul inamic.

Astăzi, aceste tactici nu mai sunt folosite deoarece sunt inutile în fața tehnologiilor avansate disponibile.

Sursa: Popular Mechanics

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult