Acceleratoarele grafice GeForce RTX 3080, reclamate pentru probleme de funcționare

24.09.2020
Acceleratoarele grafice GeForce RTX 3080, reclamate pentru probleme de funcționare

Abia ajunse la primii cumpărători, plăcile video GeForce RTX 3080 par să aibă unele probleme de funcționare, forumurile de suport tehnic fiind luate cu asalt de utilizatorii nemulțumiți.

O parte dintre „norocoșii” care au reușit să comande o placă video din noua serie GeForce RTX 3080 reclamă chrash-uri în majoritatea jocurilor rulate și blocarea PC-ului cu „ecranul negru”.

NVIDIA ar fi grăbit lansarea GeForce RTX 3080, cauzând probleme pentru parteneri

Problemele par să nu afecteze și acceleratoarele grafice produse folosind designul de referință și livrate direct de NVIDIA. În schimb, unele dintre exemplarele cu design personalizat livrate de parteneri nu funcționează cum ar trebui. Fără a confirma în mod explicit o problemă hardware, unii dintre partenerii NVIDIA au contactat deja jurnaliștii care au primit exemplare GeForce RTX 3080 pentru testare și review, oferind înlocuirea produsului trimis inițial.

În lipsa unei declarații din partea NVIDIA, părerile exprimate neoficial vorbesc despre grăbirea lansării și acordarea unui interval de timp prea scurt pentru testarea și validarea produsului finit. Altfel spus, doar NVIDIA a cunoscut cu adevărat toate particularitățile noului GPU „Ampere”, partenerii OEM având doar câteva săptămâni pentru a trece prin etapa de proiectare și testare, la producția de serie.

Vestea și mai proastă este că în aceeași s-ar afla și variantele GeForce RTX 3090 și 3070 cu design custom, stocurile inițiale de plăci video fiind cel mai probabil supuse aceluiași regim superficial de testare, „surprizele” urmând să fie descoperite de consumatorii finali.

Între timp, soluția „rușinoasă” încercată de unii utilizatori este reducerea manuală a frecvenței pentru GPU cu 50-100 MHz, folosind unelte specializate pentru overclocking, precum MSI Afterburner 4.6.3 BETA 2.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult