AMD prezintă XConnect: GPU extern pe laptop folosind conectorul Type-C

11.03.2016
AMD prezintă XConnect: GPU extern pe laptop folosind conectorul Type-C

AMD a anunţat un parteneriat cu Razer şi Intel pentru dezvoltarea tehnologiei XConnect, care facilitează conectarea de plăci grafice de desktop la laptop-uri compatibile cu standardul Thunderbolt 3. Am văzut prima iteraţie a conceptului de faţă anul trecut sub forma Razer Blate Stealth alături de accesoriul Razer Core, AMD fiind primul partener care implementează suportul pentru acestea la nivel de driveri.

XConnect funcţionează cu o plajă mare de soluţii grafice şi cu majoritatea laptop-urilor care beneficiază de un port Thunderbold 3 cu mufă USB Type-C. Astfel, poţi transforma un simplu ultrabook, care are la bază un procesor performant, nu poate să ofere performanţă ridicată în aplicaţii cu grafică 3D, într-o staţie de gaming veritabilă. Mai mult, XConnect facilitează conectivitate Plug and Play, putând deconecta staţia grafică în orice moment, fără a fi necesară repornirea sistemului de operare.

Razer Core, primul accesoriu compatibil cu această tehnologie, poate găzdui plăci grafice high-end în carcasa sa, oferind acces şi la o gamă largă de port-uri extra precum patru mufe USB 3.0 şi Ethernet Gigabit. Aceasta integrează o sursă de 500 W, care poate alimenta plăci video cu TDP de până la 375W. AMD recomandă pentru compatibilitate garantată plăcile video Radeon R9 285, R9 290 şi 290X, toate modelele R9 300 şi noile R9 Nano şi R9 Fury. Pentru a beneficia de funcţionalitatea plug and play, AMD recomandă noul driver Radeon Software Crimson Edition 16.2.2.

În teorie, Razer Core funţionează şi alături de plăci grafice concurente, însă fără tehologia XConnect, acestea nu pot fi deconectate în siguranţă în timpul funcţionării computerului.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult