Asus Nova Lite PX20 – un Eee PC deghizat

01.05.2008
Asus Nova Lite PX20 - un Eee PC deghizat
Asus Nova Lite PX20 – Performanţe

Performanţe

Din momentul în care am ştiut că avem de-a face cu un procesor de tip ULV Intel Celeron M la 900 MHz, nu am avut pretenţii în legătură cu performanţa sistemului. În urma instalării mai multor aplicaţii obişnuite pentru un calculator utilizat frecvent, inclusiv a unui antivirus şi a unei suite office, bootarea dura aproape 90 de secunde. Folosind aplicaţia SiSoft Sandra, am rulat testul de procesor ALU/FPU şi am obţinut rezultatele de 2.626 MIPS şi 2.173 MFLOPS. Pentru comparaţie, am rulat acelaşi test şi pe o configuraţie similară (chipset Intel cu accelerator video integrat, 1 GB DDR2) cu procesor Intel Core 2 Duo E2160, iar rezultatele au fost de 15.241 MIPS şi 11.554 MFLOPS.

Asus Nova Lite PX20 - grila metalică de pe faţa superioară

În ciuda diferenţei semnificative, sistemul compact de la Asus se va descurca destul de bine cu sarcini uşoare precum navigarea pe Internet, vizualizarea pozelor şi rularea filmelor. Sunt necesare totuşi unele precizări. Animaţiile Flash din paginile Web vor îngenunchia destul de uşor Celeron-ul din dotare. Se recomandă astfel utilizarea unui browser care poate bloca bannerele publicitare, cum ar fi Mozilla Firefox cu extensia Adblock.

Asus Nova Lite PX20 - conectorii amplasaţi pe latura din spate

Nu încercaţi să rulaţi filme în format HD pentru că s-ar putea să fiţi dezamăgiţi. Doar unele trailere la rezoluţia 720p de site-ul Apple.com au rulat fluent prin intermediul aplicaţiei QuickTime. Limitările datorate harddisk-ului s-au putut observa la copierea informaţiilor pe el şi la scrierea discurilor optice. Un fişier de 700 MB a fost transferat de pe un HDD extern cu viteza de 16 MB/s. Pentru inscripţionarea DVD-urilor am folosit aplicaţia Nero 6.6 care s-a împăcat destul de bine cu unitatea optică Super-Multi de la Matshita. La viteza 4x, un DVD de date a fost scris integral în 15 min şi 10 sec. Din păcate, la viteza 8x timpul de scriere estimat de Nero a fost depăşit semnificativ, ajungând la 10 min şi 44 sec.

Asus Nova Lite PX20 - butonul de pornire sensibil la atingere

Placa video nu poate fi considerată limitată în ceea ce priveşte rezoluţia afişată. Am conectat micuţul Nova Lite la un monitor de 24” cu rezoluţia de 1920×1200 de pixeli şi l-am putut utiliza fără probleme. Cât despre performanţele 3D ale lui Intel GMA 900, ele sunt aproape inexistente. Indiferent de încărcarea procesorului, carcasa PC-ului nu s-a încălzit peste măsură, răcirea despre care vorbeam mai sus fiind eficientă. Un alt factor important ce poate fi luat în considerare de cei care doresc un calculator minimalist este consumul. La acest capitol, Asus Nova Lite poate fi considerat campion. Conform producătorului, în modul Idle el consumă doar 5 W, iar la capacitate maximă ajunge la 18 W.

Asus Nova Lite PX20 – Concluzie şi specificaţii

Concluzie

Asus Nova Lite PX20 - un PC minion

Asus Nova Lite PX20 ne-a lăsat o impresie bună per ansamblu. Nu a excelat la capitolul performanţă, dar se descurcă foarte bine cu sarcini uşoare din domeniul office şi multimedia. În plus, dimensiunile sale, construcţia şi silenţiozitatea îl recomandă cu încredere pentru o cameră de zi sau un birou aglomerat. Dacă va fi ajutat şi de preţ, micuţul PC de la Asus se poate dovedi o alegere inspirată pentru postul de Media Center accesibil.

Specificaţii:

CPU: Intel Celeron M ULV 353, 900 MHz
Chipset: Intel i910GML
Video: Intel GMA 900
RAM: 1 GB DDR2, 667 MHz
HDD: Seagate 80 GB, 5400 RPM, 2 MB buffer, IDE
Unitate optică: Matshita Super-Multi DVD-RAM
Audio: Intel High Definition Audio
LAN: Ethernet 10/100 Controller
Conectori: 4xUSB 2.0, 3xAudio, DVI, LAN
Dimensiuni: 242x184x51 mm.

Asus Nova Lite PX20 – Dotări

După ce Asus ne-a sedus cu ultraportabilul Eee PC, s-a gândit că ar fi o idee bună dacă ar lua aceleaşi piese şi le-ar pune într-un mini PC. Astfel s-a născut Asus Nova, o serie de PC-uri intrate la apă care se adresează utilizatorilor cu gusturi minimaliste. Pe de altă parte, e greu să te uiţi la un Asus Nova şi să nu te gândeşti la un Mac mini, poate cel mai important reprezentant al segmentului.

Dotări

Asus Nova Lite PX20 - fratele fără monitor al lui Eee PC

Modelul primit pentru testare este Nova Lite PX20, cel mai modest din serie ca performanţă şi cel mai apropiat de Eee PC din punct de vedere al componentelor. Nu ne-a mirat foarte tare post-ul BIOS-ului care ne semnala prezenţa unui procesor Intel Celeron M, iar o mică verificare cu ajutorul aplicaţiei CPU-Z ne-a relevat faptul că este vorba de modelul 353 care rulează la frecvenţa de 900 MHz.

Unitatea este livrată cu sistemul de operare Windows XP Home Edition preinstalat. Probabil din acest motiv producătorul a decis să includă doar 1 GB de memorie DDR2 la 667 MHz. Implicaţiile la nivel de performanţă vor fi discutate în alt paragraf. Pentru stocare, Nova Lite este dotat cu un harddisk Seagate de 2.5" cu o turaţie a platanelor de 5400 RPM. Interfaţa de conectare este IDE, iar cantitatea de memorie buffer este de 2 MB. Putem menţiona că pentru Nova Lite PX20 este disponibil şi un HDD cu capacitatea de 120 GB.

Asus Nova Lite PX20 - unitatea optică de tip Slot-In

Chipset-ul plăcii de bază este Intel 910GML, iar acceleratorul video integrat este mai vechiul Intel GMA 900. Sunetul este oferit de un chip high definition care permite conectarea unui sistem audio 5.1. Singurul tip de unitate optică ce îşi găseşte locul într-un sistem de asemenea dimensiuni este una cu de tip Slot-In. Ar fi putut fi folosită şi o unitate standard specifică laptop-urilor, dar probabil că nu ar fi fost estetică, iar amplasarea ei ar fi trebuit să fie în altă parte din motive practice.

Nu ştiu dacă trebuia să ne mire sau nu modul de alimentare al mini PC-ului. Asus nu a folosit o sursă de alimentare internă, ci a oferit în pachet un alimentator specific laptop-urilor. Tot de la un portabil au preluat şi sistemul audio încorporat. Cele două boxe frontale au o calitate decentă, atâta timp cât nu aveţi altă modalitate de a reda sunetul.

Asus Nova Lite PX20 - conectorii din dotare

Toţi conectorii au fost mutaţi în partea din spate a carcasei. Unitatea dispune de patru porturi USB care ar trebui să fie suficiente pentru utilizatorii interesaţi de acest tip PC. Alături de ele se găsesc cele trei mufe audio, o mufă DVI şi conectorul pentru placa de reţea. Câteva semne de întrebare ne-a ridicat presupusul port infraroşu de lângă butonul de pornire de pe faţa calculatorului. În pachet nu este inclusă nicio telecomandă, iar sistemul de operare nu a detectat un dispozitiv de transmisie de date prin unde infraroşii.

Asus Nova Lite PX20 – Construcţie

Construcţie

Datorită componentelor de laptop folosite şi a eliminării sursei de alimentare din carcasă, dimensiunile lui Asus Nova PX20 sunt foarte reduse: 242x184x51 mm. Atâta timp cât alimentatorul nu este vizibil, mini PC-ul este o prezenţă plăcută pe un birou sau într-o cameră de zi. Nu am putut reproşa aproape nimic calităţii materialelor folosite pentru carcasă. Îmbinările şi finisajele sunt bine realizate. Poate că grilele de aerisire laterale ar fi putut fi desenate mai elegant, dar dimensiunile lor oferă un avantaj important pentru sistemul de răcire.

Asus Nova Lite PX20 - un sistem cu dimensiuni foarte reduse

Carcasa este realizată în cea mai mare parte din plastic lucios. Excepţie fac grilele din partea frontală şi superioară. PC-ul poate fi amplasat fie orizontal, fie vertical cu ajutorul unui suport metalic inclus printre accesorii. Trebuie remarcate butoanele sensibile la atingere de pornire şi Eject de pe panoul frontal. În timpul testelor s-a întâmplat de mai multe ori să stingem calculatorul datorită unor atingeri neinspirate ale carcasei. Aceasta nu ar trebui să fie însă o problemă pentru utilizatorul de rând.

Asus Nova Lite PX20 - grila de aerisire

Unul din avantajele cu care se laudă Asus Nova Lite este silenţiozitatea funcţionării. Doar de la o distanţă mică de unitate se poate auzi zgomotul foarte slab al ventilatoarelor. Cele două grile laterale ajută la crearea unui flux de aer foarte bun. În urma unui test de stres al procesorului şi memoriei, turaţia ventilatoarelor nu s-a mărit în ciuda unei creşteri uşoare a temperaturii aerului evacuat. Din păcate, unitatea optică este zgomotoasă, iar utilizarea ei pentru perioade mai lungi de timp poate fi deranjantă în lipsa altei surse de sunet.