Asus Nova Lite PX20 – un Eee PC deghizat

01.05.2008
Asus Nova Lite PX20 - un Eee PC deghizat
Asus Nova Lite PX20 – Performanţe

Performanţe

Din momentul în care am ştiut că avem de-a face cu un procesor de tip ULV Intel Celeron M la 900 MHz, nu am avut pretenţii în legătură cu performanţa sistemului. În urma instalării mai multor aplicaţii obişnuite pentru un calculator utilizat frecvent, inclusiv a unui antivirus şi a unei suite office, bootarea dura aproape 90 de secunde. Folosind aplicaţia SiSoft Sandra, am rulat testul de procesor ALU/FPU şi am obţinut rezultatele de 2.626 MIPS şi 2.173 MFLOPS. Pentru comparaţie, am rulat acelaşi test şi pe o configuraţie similară (chipset Intel cu accelerator video integrat, 1 GB DDR2) cu procesor Intel Core 2 Duo E2160, iar rezultatele au fost de 15.241 MIPS şi 11.554 MFLOPS.

Asus Nova Lite PX20 - grila metalică de pe faţa superioară

În ciuda diferenţei semnificative, sistemul compact de la Asus se va descurca destul de bine cu sarcini uşoare precum navigarea pe Internet, vizualizarea pozelor şi rularea filmelor. Sunt necesare totuşi unele precizări. Animaţiile Flash din paginile Web vor îngenunchia destul de uşor Celeron-ul din dotare. Se recomandă astfel utilizarea unui browser care poate bloca bannerele publicitare, cum ar fi Mozilla Firefox cu extensia Adblock.

Asus Nova Lite PX20 - conectorii amplasaţi pe latura din spate

Nu încercaţi să rulaţi filme în format HD pentru că s-ar putea să fiţi dezamăgiţi. Doar unele trailere la rezoluţia 720p de site-ul Apple.com au rulat fluent prin intermediul aplicaţiei QuickTime. Limitările datorate harddisk-ului s-au putut observa la copierea informaţiilor pe el şi la scrierea discurilor optice. Un fişier de 700 MB a fost transferat de pe un HDD extern cu viteza de 16 MB/s. Pentru inscripţionarea DVD-urilor am folosit aplicaţia Nero 6.6 care s-a împăcat destul de bine cu unitatea optică Super-Multi de la Matshita. La viteza 4x, un DVD de date a fost scris integral în 15 min şi 10 sec. Din păcate, la viteza 8x timpul de scriere estimat de Nero a fost depăşit semnificativ, ajungând la 10 min şi 44 sec.

Asus Nova Lite PX20 - butonul de pornire sensibil la atingere

Placa video nu poate fi considerată limitată în ceea ce priveşte rezoluţia afişată. Am conectat micuţul Nova Lite la un monitor de 24” cu rezoluţia de 1920×1200 de pixeli şi l-am putut utiliza fără probleme. Cât despre performanţele 3D ale lui Intel GMA 900, ele sunt aproape inexistente. Indiferent de încărcarea procesorului, carcasa PC-ului nu s-a încălzit peste măsură, răcirea despre care vorbeam mai sus fiind eficientă. Un alt factor important ce poate fi luat în considerare de cei care doresc un calculator minimalist este consumul. La acest capitol, Asus Nova Lite poate fi considerat campion. Conform producătorului, în modul Idle el consumă doar 5 W, iar la capacitate maximă ajunge la 18 W.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News