Cel mai puternic procesor chinezesc, Powerstar X86, este un Intel Core i3 cu numele schimbat

08.05.2023
Cel mai puternic procesor chinezesc, Powerstar X86, este un Intel Core i3 cu numele schimbat

PowerLeader, un producător de cipuri din China, a anunțat un nou procesor pe arhitectură X86, care promite performanță mai înaltă decât oricare alte cipuri de origine chinezească din piață. Astfel, compania intră în concurență directă cu Zhaoxin și Loongson, care au deja mai multe generații de procesoare de acest gen disponibile. Interesant este însă faptul că modelul anunțat de PowerLeader, Powerstar X86, este extrem de similar cu un model de acum câțiva ani de la Intel.

PowerLeader folosește tehnologia Intel pentru a „produce” Powerstar X86

Conform PowerLeader, procesorul său Powerstar va fi cel mai performant din piață de origine chinezească. Acesta va fi vândut către companii din toate domeniile principale. Vorbim despre educație, guvern, domeniul energetic, diverse industrii, domeniul financiar, medical, dar și către clienți finali. Computere echipate cu Powerstar X86 vor fi disponibile în magazinele de specialitate, inclusiv în sisteme de gaming.

Powerstar va deveni o linie de produse, însă, pentru început, compania oferă un singur model: P3-01105, un model cu frecvență la 3,7 GHz. Imaginea procesorului sugerează însă că nu vorbim despre un cip 100% dezvoltat în China, ci mai degrabă despre un soi de rebranding. Nu doar că imaginea oficială seamănă cu un procesor Intel Core i3 din generația a 10a, însă este absolut identic în design, în afară de înscrisurile de pe IHS. Nu este clar dacă PowerLeader folosește cu acord sau nu tehnologia Intel, pe care pare clar că dorește să o vândă în China drept tehnologie proprietară.

China-PowerLeader-Powerstar-x86-CPUs-gigapixel-standard-scale-4_00x-Custom-1920x980.png

Încheierea unui acord între un producător american de procesoare și o companie chineză nu este tocmai ceva ieșit din comun. AMD a încheiat în urmă cu câțiva ani un parteneriat similar cu HYGON, pentru a folosi design-ul procesoarelor Ryzen din primele generații. Totuși, PowerLeader nu a menționat un parteneriat cu Intel.

Conform PowerLeader, în primul an sunt așteptate vânzări de 1,5 milioane de unități pentru noul procesor PowerStar.

surse: TomsHardware, wccftech

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult