Uitați de Intel și AMD. Vrea cineva un laptop cu procesor Loongson?

27.10.2020
Uitați de Intel și AMD. Vrea cineva un laptop cu procesor Loongson?

China se străduiește să recupereze decalajul pe care îl are față de SUA în domeniul semiconductorilor, iar un laptop cu procesor dezvoltat în statul asiatic a apărut pe piață.

BYD Electronics, o companie de electronice, a lansat un laptop cu display de de 13,3” și procesor Loongson 3A4000, cu arhitectură pe 14 nm. Cipul grafic, model Jingjiawei JM7201, este tot de producție chineză și are arhitectură pe 28 nm.

Citește și: SUA a pus pe lista neagră SMIC, cel mai mare producător de semiconductori din China

Președintele Loongson Technologies, Hu Weiwu, este de părere că acest procesor este suficient de bun pentru anul 2020. „Arhitectura pe 14 nm și 28 nm este suficientă pentru 90% din aplicații”, a explicat el.

Computerul portabil nu suportă sistemul de operare Windows, cel mai popular din lume, ci doar platforme chineze. Acestea sunt, de obicei, versiuni modificate de Linux.

Laptopul are un design destul de simplu și cântărește 1,55 kg. Dispozitivul oferă un port HDMI, unul USB-C și două porturi USB 3.0. Modelul include jack audio universal de 3,5 mm și patru difuzoare.

BYD nu a anunțat prețul, dar este puțin probabil ca cineva din afara Chinei să își dorească un astfel de laptop.

Peste câțiva ani, însă, procesoarele chineze nu vor mai fi o curiozitate. Statul asiatic investește masiv pentru a reduce decalajele în acest domeniu esențial.

Sursa: Techbang.com

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult