CherryPal Cloud: cel mai econom desktop din lume?

25.07.2008
CherryPal Cloud: cel mai econom desktop din lume?

CherryPal,  o fimă înfiinţată prin 2007 de un neamţ – un start-up altfel spus, cu birouri în SUA, Anglia şi Hong Kong speră să dea lovitura cu un mini-desktop low-cost, dedicat celor care folosesc PC-ul doar pentru navigare web, nişte editare a documentelor şi verificarea e-mail-ului. Persoane care nu au chef să piardă vremea cu viruşi, mentenanţă şi alte asemenea.

Costă 250 de dolari şi atenţie: consumă doar 2W! Desktopurile obişnuite consumă în jur de 100W. Tot 2W consumă de pildă, o banală periuţă de dinţi electrică incapabilă să se conecteze la Gmail sau Yahoo Messenger. CherryPal Cloud este un computer totuşi şi ce-i drept configuraţia sa hardware nu-i tocmai strălucită, mai ales dacă te uiţi la frecvenţa de rulare a procesorului Freescale MPC5121 la 400MHz. Cipul face parte din categoria Power Architecture, aceeaşi pe care s-au bazat cu doi ani în urmă procesoarele din computere Macintosh, înainte ca Apple să treacă pe Intel. În locul hard discului avem un SSD (solid state drive), adică o memorie flash fiabilă, de 4GB.

Capacitatea este suficientă pentru sistemul de operare preinstalat şi documentele pe care vrea să şi le salveze posesorul. Căci de filme, câteva sute de melodii şi poze nu prea poate fi vorba. Pentru angajaţii de birou aş spune că e o soluţie elegantă, mai ales că dimensiunea acestui minidesktop este aceeaşi cu a unei săpuniere – salvează spaţiu pe masă. Tot pentru muncă de birou (nu mă refer la Photoshop sau programe de editare video) este arhisuficientă şi memoria RAM, de 256MB – să nu râzi, laptopul meu de acu’ 2 ani făcea tot ce-i ceream cu doar atât. Surpriză: miniPC-ul are wireless integrat, Wi-Fi mai exact. Două porturi USB, un port pentru conectarea la reţeaua Ethernet şi o mufă VGA pentru monitor completează lista de conectivităţi. Este şi foarte portabil, mai portabil decât un laptop, cel puţin de la o masă la alta pe care găseşti un monitor. Cântăreşte doar 300 de grame, cât trei telefoane mobile.

CherryPal Cloud

Software. Ei bine, devine deja stresant să tot auzi de Linux. Păi, gata, moda s-a cam impus în ce priveşte astfel de computere, mai ales că există destule variante de Linux capabile să ruleze incredibil de repede şi de stabil pe computere deloc forţoase la capitolul hardware. Plus că Windows, din câte ştiu nu poate fi instalat pe procesoare Power Arhitecture. Partea foarte proastă este că CherryPalCloud se prezintă cu un Debian Linux modificat, inaccesibil utilizatorilor: din cîte am înţeles din prezentarea produsului interfaţa grafică este asigurată chiar de browserul web Firefox.  Pe lângă sistemul de operare, principalele programe incluse sunt OpenOffice.org (editare text, prezentări, foi de calcul), Apple iTunes şi două aplicaţii de redare media şi mesagerie instant sub brandul CherryPal.

La pornirea laptopului, utilizatorul e conectat automat la portalul "CherryPalCloud", de unde pe baza unui username şi a unei parole acesta are acces la 50GB de spaţiu de stocare şi la actualizări software, fără alte cheltuieli. Compania intenţionează să-şi "subvenţioneze" găzduirea gratuită pe server prin intermediul reclamelor. Pentru mini-desktop se pot face deja precomenzi pe situl CherryPal, disponibilitatea computerului fiind anunţată pentru finele lunii. Dincolo de avantajele evidente – dimensiune, consum, greutate, preţul este privit mai degrabă ca un dezavantaj, 250 USD fiind mare chiar şi pentru americani pentru un asemenea computer. Este impresia lăsată de comentariile la articolele despre acest minicalculator.

Popularitatea pentru computere uşoare, de mici dimensiuni, cu preţuri sub 500 USD creşte. E o piaţă cu o creştere incredibilă, piaţă demarată de Asus cu EeePC care pînă acum a vândut sute de mii de unităţi şi speră să atingă 3-5 milioane până la începutul lui 2009. Potrivit IDG, mini-computerele despre care vorbim ar putea ajunge mainstream (actualmente sunt considerate ca o jucărie pentru entuziaşti) în anii următori, ca opţiune pentru studenţi sau ca al doilea calculator – ori de rezervă, utilizat special pentru Internet. De la mai puţin de 500.000 de unităţi vândute anul trecut se aşteaptă să se ajungă la peste 9 milioane în 2012.
Producătorii mari nu se bucură atât de mult de noua industrie, deşi încearcă la rândul lor să lanseze replici la computerele low-cost (HP cu Mini-Note PC, de pildă), deoarece îşi văd profiturile din afectate în sfera de laptopuri sau desktopuri scumpe.  De altfel, cu toate că cifra de unităţi vîndute în 2012,  indicată anterior, este semnificativă, compania de analiză IDG spune că în bani, piaţa de PC-uri low-cost va totaliza peste 5 ani abia 3 miliarde de dolari.
Întretimp creşterea pieţei de computere ultraportabile dedicate special internetului a atras şi atenţia mai multor producători de cipuri, ba chiar a colosului Intel, în ideea fabricării de procesoare de consum cât mai mic (creşte durata bateriei). După lansarea procesorului Intel Atom, AMD care s-a confruntat cu probleme financiare serioase pregăteşte un cip similar cu nume de cod Bobcat.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News