Facebook a eliminat sute de conturi, grupuri și pagini ale mișcării boogaloo

01.07.2020
Facebook a eliminat sute de conturi, grupuri și pagini ale mișcării boogaloo
Foto: Wikipedia

Facebook, cea mai mare rețea de socializare online din lume, a început să ia măsuri împotriva extremiștilor după ce mai multe companii mari au anunțat că suspendă achizițiile de reclame pe platformele sale.

Compania condusă de Mark Zuckerberg a anunțat că a interzis sute de conturi, grupuri și pagini legate de mișcarea de extremă dreapta boogaloo, pe care a numit-o „violentă” și „periculoasă”.

„Astăzi desemnăm o rețea anti-guvernamentală violentă bazată în SUA ca fiind o organizație periculoasă și o interzicem de pe platforma noastră”, a transmis Facebook.

Compania a anunțat că a eliminat 220 de conturi de Facebook, 95 de conturi de Instagram, 28 de pagini și 106 grupuri afiliate la mișcare.

Alte sute de grupuri și pagini care găzduiau conținut generat de mișcare au fost și ele șterse.

Ce este mișcarea boogaloo

Membrii mișcării boogaloo mai sunt cunoscuți ca „boogaloo boys” sau „boogaloo bois”. Organizația este amorfă, iar participanții, care susțin că sunt libertarieni, spun că se pregătesc pentru un al doilea Război Civil American, pe care îl numesc „boogaloo” pentru a evita pedepsele de orice fel.

Termenul a fost descoperit pe internet în 2012, dar a început să atragă atenția în 2019, după ce adepții mișcării au apărut la mai multe proteste.

Din mișcare fac parte grupuri care militează pentru dreptul de a deține arme, inamici ai partidelor de stânga și ai guvernului federal american, rasiști și neo-naziști.

Adepții boogaloo poartă, la evenimente, cămăși înflorate de tip „Hawaii”, au capul acoperit și sunt foarte bine înarmați.

Mai multe mari companii – printre care Coca-Cola, Starbucks, Verizon sau Microsoft – au anunțat că suspendă achizițiile de publicitate pe Facebook deoarece compania nu a luat suficiente măsuri pentru a combate pe platformele sale dezinformarea, discursul care incită la ură, violența sau rasismul.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult