Fractal Design Meshify 2 – răcire eficientă pentru PC-uri de top (REVIEW)

04.06.2021
Fractal Design Meshify 2 – răcire eficientă pentru PC-uri de top (REVIEW)

Creată de Fractal Design urmând principii de design dovedite în timp, Meshify 2 reușește să combine avantajele unui sistem de ventilație eficient cu opțiuni generoase pentru expansiune, la final împachetând totul într-un pachet elegant și relativ compact.

Bine pregătită pentru instalarea unui kit pentru watercooling, carcasa Meshify 2 oferă spațiu amplu atât pentru amplasarea radiatoarelor, dar și a elementelor conexe – pompă dedicată, rezervor pentru lichid de răcire. Sursa de alimentare este complet mascată într-un compartiment separat de restul carcasei, cu acces la aer proaspăt și loc amplu pentru ascunderea cablurilor. Același lucru poate fi spus și despre zona dispozitivelor de stocare, mascată sub un capac opțional detașabil. În fine, perforații aplicate în zone cheie și spațiul amplu lăsat în spatele plăcii de bază asigură flexibilitate deplină pentru organizarea și ascunderea unui număr impresionant de cabluri. Toto acolo găsim și un fan-controller dedicat, cu suficienți conectori pentru administrarea unui număr impresionant de ventilatoare.

Fractal Design Meshify 2

În funcție de preferințe, poți comanda carcasa Meshify 2 cu panou din sticlă tempered-glass de tip clar, sau Dark, facilitând observarea mai mult sau mai puțin discretă a componentelor high-end aflate la interior. cu suprafețe fumurii din sticlă securizată și iluminare RGB, livrând o fundație perfectă pentru configurarea unui PC high-end.

La fel ca majoritatea produselor Fractal Design, Meshify 2 vine fără un sistem dedicat pentru iluminare RGB, lăsând flexibilitate deplină pentru expunerea componentelor aflate la interior, sau alegerea unui design cu adevărat stealth, fără luminițe multicolore inutile.

Meshify 2, design compact pe un șasiu foarte apreciat

Privită din față, Meshify 2 contrastează aspectul de cutie cu un model geometric, imprimat sitei prezentă pentru facilitarea admisiei aerului. Designul relativ simplu și realizat cu materiale nepretențioase contrastează însă cu panoul lateral din sticlă securizată, opțional, disponibil și în versiune fumurie.

Același timp de panou metalic tip sită este aplicat și la partea de sus, însă fără modelul geometric în relief. Aici, singurul element distinctiv este panoul de conectori (2x USB-A, 1x USB-C, căști, microfon, power, reset).

Complementând panourile tip sită, deasupra ventilatoarelor frontale și superioare găsim și filtre anti-praf, a căror curățare periodică ne va scuti de complicațiile unui PC complet îmbâcsit de praf.

Fractal Design Meshify 2

Cântărind aproape 13 kg, Meshify 2 este îngreunată de panourile din sticlă aplicate pe șasiul metalic foarte bine închegat, dar și de optimizările suplimentare aduse pentru fonoizolare. Spre exemplu, capacul lateral este confecționat din oțel destul de gros și vine cu un strat de bitum pre-aplicat, care absoarbe majoritatea vibrațiilor. În locul designului tip ușă de vizitare cu balama, Fractal Design optat pentru o soluție mai puțin comodă, în care panul frontal se fixează prin clipsare. Din fericire, extragerea pentru curățare a filtrelor de aer nu este o operațiune pe care să o facem prea des.

La fel ca multe carcase PC de generație recentă, Meshify 2 nu prevede suport pentru dispozitive de stocare cu format 5.25” (ex. unități DVD), lăsând spațiul liber pentru acomodarea unui sistem de răcire cu lichid, sau până la 8 dispozitive de stocare cu format 3.5”/2.5” (maxim 6 cu format 3.5”).

Interesant este că șasiul vertical folosit pentru prinderea dispozitivelor de stocare poate fi complet demontat, lăsând spațiul complet neobstrucționat pentru componentele unui sistem personalizat de răcire cu apă. În acest caz, rămâi doar cu cele două locașuri pentru SSD-uri de 2.5 inch prevăzute în spatele plăcii de bază și eventuali conectori M.2 oferiți direct pe placa de bază.

Bine protejată de componentele fierbinți, sursa de alimentare se montează la partea de jos, într-un compartiment separat de restul carcasei.

Fractal Design Meshify 2

Sursa de alimentare poate fi instalată/extrasă din calculator prin spatele carcasei, Fractal Design prevăzând un bracket detașabil care ne permite evităm cablurile organizate prin spatele plăcii de bază.

Mutat la partea de sus, panoul de control oferă doi conectori USB-3.0 și unul USB-C, alături de obișnuiții conectori pentru căști și microfon.

Fractal Design Meshify 2

Carcasa Meshify 2 este compatibilă cu plăci de bază Mini-ITX, mATX, ATX, E-ATX și permite inclusiv montarea plăcii video în poziție verticală, pentru a fi admirată mai bine prin panoul din sticlă. Adaptorul necesar nu face însă parte din pachetul cu accesoriu, trebuind comandat separat.

Opțiuni pentru răcire și ventilație.

În configurația de bază, ventilația este asigurată cu trei ventilatoare de 140 mm/850rpm, două la partea din față și doar unul pe evacuare, lăsând vizibilitate neobturată prin panoul din sticlă preinstalat la partea de sus. Configurată cu grilajul de evacuare opțional, Meshify 2 permite instalarea a nu mai puțin de 8 ventilatoare de 140mm (trei in față, trei la partea de sus, două jos și unul în spate). Alternativ, entuziaștii sistemelor de răcire cu apă pot instala până la 4 radiatoare: radiator de 360mm/480mm la partea de sus, 280mm/360mm în față, sau 240mm față + radiator de 240mm la partea de jos. Cei care achiziționează o placă video prevăzută cu sistem de răcire cu lichid vor putea monta radiatorul de 120mm în locul ventilatorului de evacuare de pe spatele carcasei.

Fractal Design Meshify 2

Admisia aerului se face atât pe la partea din față a carcasei, cât și de la partea de jos, inginerii Fractal Design prevăzând filtre de aer detașabile și piciorușe supraînălțate. Cele din urmă vor preveni obturarea aerisirii, spre exemplu, dacă așezi calculatorul pe covor. Din păcate, accesul pentru extragerea filtrelor în vederea curățării este puțin îngreunat de îndepărtarea capacului frontal, fixat prin clipsare.

Fractal Design Meshify 2

Până la nouă dintre ventilatoarele instalate (3 cu PWM și 6 cu DC) pot fi conectate direct la fan hub-ul prevăzut cu alimentare proprie, cablul de control legat la unul dintre conectorii pentru ventilator ai plăcii de bază permițând ajustarea simultană a turației ventilatoarelor în funcție de un parametru la alegere (ex. temperatura CPU).

Performanțe Meshify 2 și experiența la instalare

Pentru a nu porni cu stângul, atenție deosebită trebuie acordată la manevrarea panoului lateral din sticlă securizată, acesta fiind ușor fisurat, spre exemplu, la un contact mai dur cu dușumeaua placată cu gresie Din fericire, Fractal Design a prevăzut pentru astfel de situații, oferind înlocuirea gratuită pe garanție a panoului din sticlă distrus accidental, ce-i drept, o singură dată.

Continuând cu mai multă atenție, am instalat o configurație AMD formată dintr-o placă de bază ATX bazată pe chipsetul X570 și procesorul Radeon R9 5950X, asistat cu un kit personalizat de răcire cu apă „reciclat” folosind componente dintr-un PC anterior. Astfel, am montat un radiator de 240mm la partea din față și încă un radiator de 240mm la partea de jos a carcasei, acestea aspirând aer proaspăt de la exteriorul carcasei folosind patru ventilatoare de 120mm (până la 1300RPM, ajutate dinamic prin PWM). Cele trei ventilatoare de 140mm au rămas montate la partea de sus și spatele carcasei, după ce am substituit panoul din sticlă cu grila de aerisire opțională. Trebuie spus că pachetul include și un filtru de praf pentru partea sus a carcasei, însă am considerat că montarea acestuia nu este necesară, atât timp cât ventilatoare funcționează strict în modul de evacuare. În schimb, filtrele de praf prevăzute la partea din față și dedesubtul carcasei au fost lăsate la locul lor.

Fractal Design Meshify 2

Pentru referință, waterblock-ul instalat pentru răcorirea procesorului este EK Supremacy EVO, iar pompa de circulație este Laing DDC-1 Plus Ultra, cu turație 4500rpm.

Testat la frecvențele implicite, procesorul Ryzen R9 5950X a atins o temperatură maximă de 57°C, stresat folosind aplicația Prime95 în modul AVX. Activând opțiunea PBO Boost, consumul procesorului a crescut de la 120W la aproape 240W, temperatura urcând la un respectabil 87°C. Totodată, folosind benchmark-ul Cinebench R20 am măsurat o creștere a performanțelor de 15% (de la 9910 puncte scor multi-core la 11450 puncte), exploatând nimic altceva decât capabilitățile de răcire oferite de sistemul de răcire cu apă. Desigur, carcasa Fractal Design Meshify 2 are un rol instrumental în obținerea acestor rezultate, punând la dispoziție o platformă care permite o ventilație eficientă și poate acomoda componentele unui sistem de răcire foarte voluminos, aproape imposibil de strecurat într-o carcasă obișnuită.

Fractal Design Meshify 2

Singura disponibilă la momentul testării, placa video instalată este un model Gigabyte AORUS RX 580 XTR, model supratactat recunoscut pentru sistemul de răcire foarte eficient. În mod predictibil, temperatura GPU nu a trecut de 70°C la setările stock, ajungând la 77°C cu nucleul RX 580 pe 14nm supratactat la 1500MHz, ducând la maximul slider-ul pentru voltaj și Power Limit.

Stresând ambele componente simultan (CPU+GPU), am constatat creșterea temperaturii GPU cu aproximativ 8°C peste valorile menționate anterior, în timp de temperatura raportată de CPU (cu PBO activ) a crescut cu doar 1°C.

În ce privește nivelul de zgomot, constat că ventilatoarele de 140mm livrate de Fractal Design sunt practic inaudibile chiar și la turația maximă de 850 RPM, asigurând totodată eliminarea eficientă a căldurii eliminată în carcasă de combinația CPU-GPU, aerul evacuat pe la partea dus sus și spatele carcasei fiind doar călduț, în condițiile unei temperaturi ambiante de 26°C.

Fractal Design Meshify 2

Comparat funcționării cu capacul lateral detașat, zgomotul produs de placa video este mult diminuat, combinația formată din sticlă densă și panoul lateral placat cu bitum absorbind foarte bine vibrațiile și zgomotele care provin de la interiorul carcasei.

Pe partea de cable management, Fractal Design Meshify 2 este visul oricărui modder. În ciuda formatului middle-tower, fantele dispuse pe conturul plăcii de bază prmit rutarea tuturor cablurilor direct spre partea din spate, unde este loc suficient pentru legarea acestora. Mai mult decât atât, zona rezervată dispozitivelor de stocare vine cu un capac suplimentar complet negru, care permite ascunderea găurilor de șuruburi și orice alte componente aflate acolo. La final, zona plăcii de bază este tot ce se vede din exterior, iar dacă optezi pentru varianta Dark a carcasei Meshify 2, sticla destul de închisă la culoare îți va permite să te bucuri de toate jocurile de lumini RGB fără ca încăperea să fie inundată de lumini, ceea ce nu ar fi chiar de dorit pe timpul nopții.

Fractal Design Meshify 2 riser

Opțional, poți achiziționa și accesoriul de tip Vertical Riser Bracket, care-ți va permite să expui placa video în poziție orizontală, mult mai bine vizibilă în spatele panoului lateral din sticlă securizată.

Dezavantajul este în acest mod ventilația va avea de suferit, fluxul de aer devenind mai puțin optim pentru evacuarea rapidă a căldurii. În schimb, plăcile video foarte grele vor sta mult mai bine în poziție orizontală, fără ca sistemul de răcire să pună presiune pe placa electronică (PCB), riscând deformarea acestuia.

Fractal Design Meshify 2 riser

Acestea fiind spuse, suprafețele din sticlă sunt un magnet pentru amprente, cu avantajul de a face interiorul mult mai interesant de privit. Totodată, panourile din tablă perforată (mesh) colectează rapid praful din încăpere și vor trebui curățate periodic.

Concluzie

Sensibil mai costisitoare decât o carcasă obișnuită, Meshify 2 plusează cu performanțe excelente pe partea de ventilație, flexibilitate excelentă în privința componentelor ce pot fi acomodate la interior și cable management foarte ușor de realizat.

Deși, nu toate finisajele folosite pot fi considerate din categoria premium, Meshify 2 este soluție elegantă și foarte practică pentru configurarea unui PC de gaming high-end.

Carcasa Fractal Design Meshify 2 poate fi găsită în ofertele magazinelor din România la prețul de 900 Lei, cu garanție 24 luni.

Părţi pozitive

Opțiuni excelente pentru ventilație și instalarea radiatoarelor pentru watercooling
Filtre anti-praf ușor de accesat și curățat
Design modular bine conceput
Opțiuni excelente pentru cable management

Părţi negative

Suprafețele din sticlă sunt un magnet pentru amprente și se pot sparge foarte ușor la manevrare neglijentă

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult