Gigabyte GeForce RTX 2080 Gaming OC review: mic, dar neaşteptat de puternic

25.10.2018
Gigabyte GeForce RTX 2080 Gaming OC review: mic, dar neaşteptat de puternic
Prezentare şi specificaţii

După două versiuni de GeForce RTX 2080 „de top”, a venit momentul să testăm şi o variantă mai „mainstream”, cu o performanţă uşor scăzută, în teorie. Modelul Gigabyte RTX 2080 Gaming OC pare să dovedească faptul că este un succesor de succes pentru modelul GTX 1080 din urmă cu doi ani din aceeaşi serie şi o soluţie atractivă pentru cei care îşi configurează PC-uri de gaming de dimensiuni mai mici.

Prezentare

În timp ce implementările precedente de RTX 2080 pe care le-am testat erau modele cu sisteme de răcire avansate, care puteau ocupa chiar şi trei slot-uri în carcasă, soluţia Gaming OC de la Gigabyte este mai mică, fiind doar puţin mai înaltă decât un model de referinţă care ocupă două slot-uri. Astfel, placa este şi mult mai uşoară, fiind livrată fără un suport metalic care să o susţină. Totodată, lungimea sa este mai mică, putând fi încadrată şi în sisteme cu carcase mai puţin încăpătoare. Chiar şi aşa, nu avem de a face cu o placă foarte compactă, ci doar cu un model de dimensiuni „normale”.

În comparaţie cu un GTX 1080 Gaminc OC de la Gigabyte, aceasta pare să fie puţin mai mare, însă design-ul său exterior s-a păstrat în marte parte. Singura diferenţă imediat evidentă este lipsa accentelor portocalii de pe carcasa din plastic care găzduieşte cele trei coolere şi faptul că pe laterală, logo-ul Gigabyte este iluminat cu LED-uri RGB. Iluminarea este însă la nivel de bază, configurarea sa şi efectele fiind modeste.

Spre diferenţă de celelalte două modele, care necesitau două alimentări cu 8 pini, modelul RTX 2080 Gaming OC are nevoie doar de unul cu 6 pini şi unul cu 8 pini, asemeni modelului de referinţă, cât şi variantei Founder’s de la NVIDIA. Acest lucru sugerează că posibilitatea de overclocking este limitată, aspect pe care îl vom discuta mai târziu, la capitolul dedicat din articol.

Gigabyte a mers pe configuraţia de referinţă pentru conectivitate pe acest model, oferind trei port-uri DisplayPort 1.4, un HDMI 2.0b şi un USB Type-C. De asemenea, similar cu alte plăci din ultimii câţiva ani, pe spatele PCB-ului, avem amplasată o placă metalică, care ajută componentele de pe acesta să fie mai eficient răcite.

Specificaţii

GPU NVIDIA GeForce RTX 2080 (TU104)
SMs 46
CUDA Cores 2944
Tensor Cores 368
RT Cores 46
Texture Units 184
ROPs 64
Giga Rays/s 8
RTX Performance 60T-RTX OPS
GPU Base Clock 1.515 MHz
GPU Boost Clock 1.815 MHz (Default) / 1.830 MHz (OC)
Memory 8 GB GDDR6
Memory Clock
14.000 MHz
Memory Interface 256-bit
Memory Bandwidth 448 GB/s
TDP 230 W (alimentare 1 x 6pin + 1 x 8-pin)
Conectori
 • 3 x DisplayPort 1.4
 • 1 x HDMI 2.0b
 • 1 x USB Type-C
Dimensiuni 28,65 x 11,45 x 5 cm

 

Platforma de test

Platforma de test

Atât ASUS ROG Strix RTX 2080, MSI RTX 2080 Gaming X Trio, cât şi modelul de faţă, Gigabyte RTX 2080 Gaming OC au fost testate în paralel pe aceeaşi platformă de test şi folosind aceeaşi versiune de driveri NVIDIA: versiunea 416.16.

La baza sistemului de teste stă un procesor Ryzen 7 1700 overclockat la 3,8 GHz, folosind o placă debază MSI Z370 XPOWER GAMING TITANIUM, 16 GB RAM XPG SPECTRIX D41 la 3200 MHz, şi o sursă FSP AURUM 1.000 W Platinum. Toate acestea au fost găzduite într-o carcasă NZXT H440.

CPU AMD Ryzen 7 1700 OC @ 3,8 GHz (8 core/16 threads)
Cooler Corsair H110i All-in-One watercooling
Placă de bază MSI X370 XPOWER GAMING TITANIUM
Chipset X370
GPU Gigabyte GeForce RTX 2080 Gaming OC
RAM ADATA XPG SPECTRIX D41 16 GB DDR4 @ 3.200 MHz (2 x 8 GB)
SSD OS Kingston ssdNOW KC400 256 GB SATA III
Sursă FSP AURUM Platinum 1.000W
Carcasă NZXT H440

 

Software şi frecvenţe

Software şi frecvenţe

Chiar dacă modelul Gaming OC nu face parte din gama de produse AORUS, Gigabyte oferă software-ul AORUS Engine şi pentru configurarea acestui model. Am discutat despre calitatea acestei aplicaţii atunci când am testat AORUS GTX 1080 Ti de la Gigabyte, iar între timp nu s-a schimbat foarte multe. Este important de menţionat însă faptul că înainte de testare am aplicat cel mai nou update de BIOS pentru placă, versiunea F5, disponibil pe site-ul companiei. Acesta ar trebui să ofere un mic „boost” de performanţă faţă de BIOS-ul livrat din fabrică. Dacă optaţi pentru acest model, nu uitaţi să faceţi acest update.

Când vine vorba despre frecvenţe, RTX 2080-ul de faţă vine cu un GPU tactat la 1.815 Mhz (în boost), cu 15 MHz mai mult decât modelul Founder’s Edition şi cu 105 MHz mai mult decât un model de referinţă. Pe lângă această valoare, modul OC din AORUS Engine adaugă încă 15 MHz pentru un total de 1.830 MHz. Aceasta a fost frecvenţa pe care am considerat-o de bază pentru acest review, pe care oricine ar trebui să o folosească fără nicio problemă în utilizare normală.

Memoriile nu primesc niciun overclocking din fabrică, sau prin aplicarea profilului OC implicit. Acestea rulează la frecvenţa standard de 14.000 MHz. În comparaţie, varianta Gaming X Trio beneficia de o frecvenţă de 1.867 MHz pentru GPU şi 14.280 MHz pentru memorii cu profilul OC implicit. 

Gigabyte RTX 2080 Gaming OC - Frecvenţa OC „standard”

În realitate însă, frecvenţa în jocuri a fost mult mai mare de atât. NVIDIA GPU Boost 4.0 asigură frecvenţe peste limitele obişnuite, în cazul în care temperatura procesorului o perminte. Folosind benchmark-ul Heaven de la Unigine, am constatat că frecvenţa de rulare „standard” în modul OC era de fapt pe undeva pe la 1.920 MHz, cu aproape 100 MHz peste valoarea stabilită iniţial de AORUS Engine.

 

Overclocking şi temperaturi

Overclocking şi temperaturi

Având în vedere că avem de a face cu o soluţie de răcire mai modestă, nu ne-am aşteptat la miracole atunci când vine vorba despre overclocking de la RTX 2080 Gaming OC. Ei bine, această placă a reuşit să ne întreacă aşteptările, ajungând la frecvenţe de rulare nu foarte diferite faţă de cele ale modelelor mai bine „dotate” cu radiatoare mai mari şi coolere mai eficiente.

La frecvenţa folosind profilul OC implicit, cu boost până la 1.920 MHz, modelul Gigabyte a fost într-adevăr cel mai „fierbinte” RTX 2080 testat până în prezent, cu 69 de grade în full load şi o viteză de 56% din puterea coolerelor, mult peste valorile de 30-40% pe care le-am înregistrat în cazul celorlalte două plăci.

Gigabyte RTX 2080 Gaming OC - Temperatură OC Stock + Fanspeed 100%

Cu ventilatoarele la putere maximă, Gaming OC scade însă pe la 57 de grade, de asemenea, o temperatură mai mult decât decentă, având în vedere nivelul de performanţă oferit, frecvenţa urcând încă puţin, la 1.950 MHz. Cu toate acestea, testele sunt realizate folosind coolerele pe modul auto, aşa cum probabil majoritatea utilizatorilor o vor folosi.

Fiind cea mai jos tactată placă din fabrică, ne-am fi aşteptat să nu putem să ducem frecvenţele acestui model prea sus, însă nu a fost aşa. Se pare că cipurile Turing TU104 „de serie”, care nu sunt alese special sau nu sunt câştigătoare la „loteria siliconului”, au o limită de puţin peste 2.000 MHz.

Gigabyte RTX 2080 Gaming OC - Profil overclocking

Întrucât am pornit cu un dezavantaj de aproximativ 30 MHz din start faţă de implementările MSI şi ASUS, Gigabyte Gaming OC a câştigat pe parcurs, atingând un overclocking stabil de 110 MHz (1.915 MHz), care ajunge în boost la valoarea stabilă de 2.010 MHz în full load şi rămâne acolo. În cazul memoriilor, 600 MHz peste valoarea iniţială au fost de ajuns înainte să apară instabilităţi, pentru o frecvenţă finală de 15.200 MHz.

Cu acest overclocking aplicat, temperatura a urcat cu doar două grade în full load, iar viteza ventilatoarelor cu doar 3%, fiind uşor de auzit, însă nu tocmai deranjante în utilizare. Cu ventilatoarele la maximum, am mai câştigat 30 MHz (până la 2.040 MHz stabil) şi o temperatură de 60 de grade Celsius. Desigur, testarea a fost realizată cu ventilatoarele pe Auto, însă este interesant să vedem care sunt limitele acestui hardware. Cei care iau în considerare aplicarea unui waterblock pentru răcire pe apă probabil că se vor bucura să afle că şi plăcile puţin mai ieftine din gama RTX pot performa la nivelul celor mai scumpe.

Gigabyte RTX 2080 Gaming OC - Profil overclocking fanspeed 100%

Metodologia de testare

Metodologia de testare

Testarea lui Gigabyte GeForce RTX 2080 Gaming OC a avut loc în aceleaşi condiţii în care au avut loc şi testările anterioare.

Am ales o listă de zece jocuri, unele pentru că fac parte din anumite genuri, altele pentru că sunt populare, iar altele pentru că oferă un anumit fel de rezultate. De exemplu, Rainbow Six: Siege nu este limitat de procesor la nicio rezoluţie, în timp ce Rise of the Tomb Raider are un engine care scalează foarte bine. Toate au fost rulate pe profilele maxim predefinite (Very High/Ultra/etc., în funcţie de joc), singurele opţiuni setate manual fiind V-Sync şi Anti-Aliasing pe OFF. În cazul jocurilor care nu au profile automate, am activat toate opţiunile manual.

Lista completă de jocuri folosite:

 • Deus Ex: Mankind Divided
 • Dirt: Rally
 • For Honor
 • Forza Motorsport 7
 • Gears of War 4
 • Grand Theft Auto V
 • Hitman
 • Rainbow Six: Siege
 • Rise of the Tomb Raider
 • The Division

De asemenea, am folosit clasicul 3DMark în patru teste diferite: Fire Strike, Fire Strike Extreme, Time Spy şi Time Spy Extreme. Rezultatele acestora oferă o privire de ansamblu despre performanţa brută a plăcilor, fără a lua în considerare diverse particularităţi care pot apărea în jocuri, precum modul în care engine-urile pot face streaming de date, sau optimizările pentru anumite tehnologii.

Pentru prima dată am adăugat şi o placă video bazată pe GPU AMD, un Vega 64 în implementarea Sapphire Nitro+, un model superior, cu overclocking din fabrică. Pentru acest model nu am aplicat overclocking, acesta fiind testat la frecvenţele standard cu cea mai recentă versiune de driveri: Radeon Software Adrenalin Edition 18.8.1.

3DMark

3DMark

Gaming – 1080p

Gaming – 1080p

 

Gaming – 1440p

Gaming – 1440p

*există posibilitatea ca în cazul testului GTA V să fi apărut o eroare la calculul performanţei de pe ASUS RTX 2080 (acesta este o medie aritmetică între framerate-ul mediu al celor 5 scenarii de test), aceasta fiind cu mult în faţa celorlalte. În cazul în care reuşim să mai punem mâna pe această placă în viitor, vom testa din nou şi vom modifica rezultatul, în cazul în care este necesar.

Gaming – 2160p

Gaming – 2160p

Concluzii

Concluzii

Implementarea Gigabyte Gaming OC de GeForce RTX 2080 pare la prima vedere să fie una anemică, însă demonstrează că nu este tocmai aşa. Aceasta reuşeşte să ţină pasul cu celelalte variante, chiar dacă este în urmă cam în toate testele. Adevărul este că diferenţele de performanţă nu sunt tocmai mari. Ba chiar am putea spune că în anumite situaţii este vorba mai degrabă despre diferenţe care pot intra lejer în marja de eroare a testelor.

La capitolul avantaje faţă de alte modele RTX 2080, avem dimensiunile mai scăzute, care asigură compatibilitatea cu mai multe configuraţii şi carcase, alături de un preţ puţin mai mic faţă de soluţia ASUS. Faţă de MSI Gaming X Trio, preţul este comparabil, în timp ce frecvenţele din fabrică sunt mai mici, iar temperatura de rulare zi zgomotul mai mare. Dacă aveţi de ales dintre acestea două, probabil că soluţia MSI este cea de preferat, asta dacă aveţi loc de ea în carcasă.

Deşi nu am testat încă şi probabil că nici nu vom mai testa modele RTX 2080 până când nu apar jocuri care să folosească tehnologiile Ray Tracing şi DLSS, soluţia Gigabyte Windforce OC, care pare să fie identică la exterior cu acest Gaming OC, dar cu frecvenţe mai mici din fabrică, ar trebui să fie o propunere interesantă. Asta numai în cazul în care poate să urce la frecvenţe apropiate prin overclocking, preţul său fiind cu câteva sute de lei mai ieftin. Am dori înasă să testăm şi o astfel de implementare înainte să tragem o concluzie despre aceasta.

Galerie foto

Acum că am cam „terminat” cu seria RTX 2080, urmează un articol mai mare despre RTX 2070, având la îndemână alte trei plăci. Din lipsă de timp, pe acestea le vom include într-un singur articol.

Gigabyte GeForce RTX 2080 Gaming OC se găseşte în magazinele din România la preţuri de aproximativ 4.300 lei.

Părţi pozitive

Mai uşor de integrat în anumite sisteme, datorită dimensiunilor reduse
Consum mai mic de energie (TDP 230W)
Preţ mai mic decât al altor implementări de RTX 2080
Posibilitate mare de overclocking

Părţi negative

Dimensiunea redusă duce la turaţie mai mare a ventilatoarelor
Rulează la temperaturi mai mari decât alte modele RTX 2080
Nu este atât de ieftină pe cât ne-am fi aşteptat

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult