Intel își dezamăgește investitorii și utilizatorii: va livra procesoare pe 7nm abia în 2022

24.07.2020
Intel își dezamăgește investitorii și utilizatorii: va livra procesoare pe 7nm abia în 2022

Intel a fost luat pe nepregătite de seria de procesoare Ryzen de la AMD în urmă cu trei ani. După ce AMD a adus în sfârșit în mainstream procesoarele cu multe nuclee, Intel a rămas în urmă și cu eficiența consumului de energie. Asta pentru că AMD a investit mult în miniaturizarea procesului de fabricație. Astfel, procesoarele Ryzen sunt construite încă de anul trecut pe un proces de fabricație pe 7nm, la fel ca în cazul procesoarelor pentru mobil, în timp ce Intel încă folosește pe desktop un proces pe 14nm. Abia pe laptop-uri, Intel a lansat o serie de procesaore pe 10nm anul trecut, iar o nouă miniaturizare, la 7nm, ar putea veni extrem de târziu.

Intel dă vina pe probleme în procesul de fabricație pe 7nm

Deja sunt discuții despre trecerea pe 5 nm anul acesta și pe 3nm în următorii doi ani în rândul companiilor care produc cipuri. TSMC și Samsung deja se pregătesc serios de asta. Intel însă a anunțat de curând că procesoarele sale pe 7nm vor fi amânate din nou. Compania a dezvăluit că planurile din prezent poziționează seria de procesoare desktop pe 10nm, probabil generația 11 de procesoare Core i, înainte de sfârșitul anului, sau poate în prima parte a anului viitor.

Inițial, Intel plănuia să treacă pe 10nm încă din 2016, însă problemele de fabricație și probabil lipsa concurenței din piață au dus la limitarea importanței acestei tranziții. În același timp, reprezentanții companiei au dezvăluit că procesul lor pe 7nm ar putea fi gata abia pentru procesoarele care vor fi lansate în 2022, sau chiar în prima parte a lui 2023, cu cinci ani mai târziu decât erau așteptate inițial.

Având în vedere că AMD are procesoare pe 7nm încă din 2019, asta ar însemna că procesul de fabricație Intel este cu cel puțin 3 ani în urmă. Compania speră însă să lanseze primele sale cipuri grafice pe 7nm înainte de acel moment, în timp ce procesoarele Intel pentru servere pe această arhitectură ar putea fi mutate în 2023.

Acțiunile companiei au pierdut 10% din valoare

Devine din ce în ce mai evident de ce Apple a ales să renunțe la procesoarele Intel și să se reorienteze către producție proprie. Intel livrează în ultimii ani inovații tehnologice târziu și în urma concurenților din piață. Apple pare să își dorească o creștere mai rapidă a performanței pe computerele sale portabile, cât și o eficiență mai bună din punct de vedere al consumului de energie, ceva ce Intel nu poate să ofere momentan.

După aceste anunțuri, valoarea la bursă a acțiunilor Intel a scăzut cu 10%, în ciuda faptului că în trimestrul 2 compania a depășit proiecțiile. Compania a încasat 19,7 miliarde de dolari, dintre care 5,1 miliarde au reprezentat profit.

sursa: Android Authority, Business Insider

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult