Guvernul SUA ar putea constrânge Apple să proiecteze iPhone-uri mai ușor și mai ieftin de reparat

09.08.2021
Guvernul SUA ar putea constrânge Apple să proiecteze iPhone-uri mai ușor și mai ieftin de reparat

Viitoarele modele iPhone, dar și smartphone-urile non-Apple, vor fi proiectate pentru a facilita reparațiile mai ușoare și mai puțin costisitoare.

Spre exemplu, pentru utilizatorii dare care nu au optat pentru asigurarea AppleCare+ (cost 9.99 dolari/lună), prețul înlocuirii panoului din sticlă aplicat pe spatele telefoanelor iPhone 12 este de 449 dolari. Costul este justificat de Apple prin complexitatea operațiunii de înlocuire. În realitate, producătorul american ar prefera mai degrabă să-și îndrume utilizatorii ghinioniști către magazinele Apple Store, pentru achiziționarea unui nou iPhone. Și ce motivație mai bună, decât o reparație în principiu banală, al cărei cost se apropie de jumătate din prețul unui telefon nou.

Deși, rezultatele variază în funcție de tipul reparației care se impune, nici centrele de service independente nu au prea mult succes, Apple restricționând accesul acestora la piese de schimb și instrumente esențiale pentru dezasamblarea nedistructivă a dispozitivelor.

Guvernul SUA presează pentru iPhone-uri mai ușor de reparat

Intrat sub lupa autorităților SUA pentru practici care îngrădesc drepturile consumatorilor de a-și repara propriile dispozitive, sub penalizarea unor costuri exorbitante, Apple ar putea fi obligat prin lege să proiecteze viitoarele modele iPhone după criteriul accesibilității și costurilor cât mai mici al eventualelor reparații.

iphone
foto: iFixit

Dincolo de aspectul costurilor, repararea mai facilă a dispozitivelor este criteriu esențial pentru reducerea consumului de resurse și implicit a poluării mediului înconjurător, prin obținerea unei durate de viață mai mare pentru electronicele aflate deja în circulație.

Potrivit fondatorului iFixit, Kyle Wiens, ”legile care privesc dreptul la reparație, propuse de guvernul SUA, nu afectează în niciun fel designul exterior al viitoarelor dispozitive. Însă obligațiile privind facilitarea oportunităților de reparație ar putea motiva producătorii să schimbe șuruburile de fixare cu unele standard, sau să ușureze înlocuirea acumulatorilor”.

Totuși, David McQueen de la ABI Research spune că modificarea designului prin adăugarea de noi șuruburi care să faciliteze dezasamblarea mai ușoară ar putea compromite rating-ul de protecție de la apă. În plus, unii producători smartphone ar putea fi descurajați să mai includă componente de ultimă generație pe modele smartphone din gama accesibilă, știind că în eventualitatea unei reparații acestea pot fi înlocuite cu unele de calitate inferioară, a căror proastă funcționare sau defectare va fi imputată brandului respectiv.

Printre cerințele prevăzute în proiectul de lege se numără și interzicerea practicilor de îngrădire a accesului la componente originale pentru reparatorii independenți.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News