Kentsfield: cele patru nuclee de la Intel

13.11.2006
Kentsfield: cele patru nuclee de la Intel
Patru nuclee sub acelaşi acoperiş

La începutul lunii noiembrie, Intel a prezentat lumii întregi primul procesor cu patru nuclee. Pentru început, din noua gamă Core 2 fac parte două modele: Core 2 Quad Q6600 respectiv Core 2 Extreme Quad-core QX6700, ascunse sub numele de cod Kentsfield. Sub învelişul de metal protector al procesoarelor (heat spreader) se află practic două pastile Conroe alăturate, deci nu putem vorbi de o structură nouă, dar de noi performanţe da.

Gama Core 2

Din punct de vedere al aspectului cele două generaţii Core 2, sunt asemănătoare, doar la înlăturarea protecţiei de metal lucrurile stau diferit, observându-se două pastile de siliciu care funcţionează în paralel şi nu doar una ca în cazul Conroe. Aşa cum se poate observa în tabelul de mai sus, alături de cele trei modele cu nuclee Conroe, se regăsesc şi trei cu miez Allendale care poartă generic tot denumirea Conroe.

Ca mod de împachetare, Kentsfield se prezintă sub acelaşi standard utilizat de Intel în ultimii ani, LGA775. Socket-ul LGA775 este primul care a mutat pinii de pe spatele procesorului pe placa de bază, conectarea fiind făcută prin 775 de mini discuri metalice. Noile procesoare pot fi folosite doar pe plăcile de bază compatibile însă nu pe toate cele care suportă prima generaţie Core 2 şi, cu atât mai mult, nu sunt suportate de modele mai vechi corespunzătoare generaţiei Pentium D.

Kentsfield Cores

Urmărește Go4IT.ro pe Google News