Microsoft va elimina automat browser-ul „Edge Legacy” din Windows 10

08.02.2021
Microsoft va elimina automat browser-ul „Edge Legacy” din Windows 10

În prezent există două aplicații de tip browser de la Microsoft care se numesc „Edge”. Avem originalul Edge, care a venit odată cu Windows 10 în urmă cu câțiva ani, care dorea să înlocuiască vechiul Internet Explorer, dar și noul Microsoft Edge bazat pe proiectul open source Chromium de la Google. Unul dintre ele va dispărea complet în curând, compania anunțând că va elimina Edge Legacy, varianta veche, odată cu un update de software.

Microsoft Edge va continua doar în varianta bazată pe Chromium

Microsoft Edge nu a reușit să se ridice la nivelul de popularitate pe care l-a înregistrat Internet Explorer, în ciuda faptului că acesta corecta majoritatea problemelor ale vechiului browser. Motivul a fost cel mai probabil momentul la care a fost lansat, când Google deja domina piața de browser-e cu Google Chrome de ceva vreme.

Totuși, asta nu a făcut decât să ambiționeze compania să încerce din nou, adoptând aceeași tehnologie pe care o folosește și Google. Practic, noul Microsoft Edge este o versiune modificată de Chrome, cu o interfață schimbată, câteva funcții proprii și sincronizare cu contul Microsoft. Cel mai mare avantaj pe care îl oferă noul Edge este faptul că activitatea nu este urmărită de Google, ceva ce mulți vor aprecia, mai ales când punem în balanță faptul că toate extensiile de Chrome funcționează și pe Edge, deci nu pierzi funcționalitate atunci când faci tranziția.

În aceste condiții, când Chrome și Edge pot fi schimbate atât de ușor, nu mai este necesară întreținerea vechiului Edge, redenumit de curând Edge Legacy.  Microsoft spune că pe data de 13 aprilie 2021 va lansa un update de securitate care va șterge aplicația Edge Legacy pe sistemele pe care încă este instalată. Utilizatorii nu vor fi notificați, iar tot procesul va fi automat.

Mai mult, aplicațiile care foloseau motorul edgeHTML pentru funcționare vor putea în continuare să ruleze fără probleme, întrucât această componentă va rămâne în codul Windows 10. Cei care nu folosesc încă noul Edge îl vor avea instalat însă automat odată cu acel update. De altfel, cei care fac parte din programul Insider și vor instala noile update-uri din luna martie, vor primi aceste modificări mai repede.

Cei care s-ar putea speria că Microsoft va schimba din nou browser-ul implicit din sistemul de operare vor putea să se liniștească. Compania promite că nu va modifica setările din Windows 10 pentru a-și aduce browser-ul Edge în față. Dacă folosiți deja Chrome, Firefox sau oricare alt browser, acela va rămâne cel implicit.

sursa: Slashgear

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult