NVIDIA ar fi renunțat la edițiile GeForce RTX 3080 cu 20GB memorie și 3070 cu 16GB

22.10.2020
NVIDIA ar fi renunțat la edițiile GeForce RTX 3080 cu 20GB memorie și 3070 cu 16GB

Deși trebuia să fie un moment triumfal pentru NVIDIA, lansarea în magazine a familiei de acceleratoare grafice GeForce RTX 3080/3090 s-a înecat în detalii, primul lot de plăci video puse în vânzare fiind cumpărat de oportuniști dornici să speculeze entuziasmul fanilor revânzând la prețul mult umflate, doar pentru ca întreg lotul de produse să fie compromis din cauza unui defect hardware.

GeForce RTX 3080, fără versiune cu 20GB memorie

Urmărind firul evenimentelor, constatăm că noua serie de acceleratoare grafice NVIDIA „Ampere” este la fel de absentă din stocurile magazinelor, furnizorul de chip-uri grafice nereușind să țină pasul cu cererea uriașă venită din partea consumatorilor. Deși, neprobate, speranțe proaspete au fost aprinse de rivalul AMD, a cărui oferă de acceleratoare grafice next-gen „Navi” ar putea să ridice competiție reală pentru NVIDIA, măcar la gama de buget.GeForce RTX 3080

În practică, problemele pentru NVIDIA nu se limitează doar la disponibilitatea procesoarelor gragice, ci și la a proviziilor de memorie GDDR6X. Dezvoltate în baza unor tehnologii proprietare la care NVIDIA are exclusivitate, chip-urile de memorie GDDR6X pot fi livrate de un singur fabricant desemnat – Micron, ceea ce înseamnă că eventuale probleme apărute în activitatea de producție nu pot fi rezolvate contractând și alți furnizori de semiconductoare.

Totuși, lipsa stocurilor de memorii GDDR6X justifică doar abandonarea ediției GeForce RTX 3080 cu 20GB, nu și a modelului GeForce RTX 3070 Ti cu 16 GB memorie GDDR6, mult mai ușor de procurat de la furnizori precum SK Hynix și Samsung.

Cel mai probabil, decizia luată de NVIDIA ține de disponibilitatea fabricantului de chip-uri grafice, Samsung, al cărui proces pe 8nm nu ar fi chiar atât de eficient pe cât se credea. La final, Nvidia pare că va alege să urmeze direcția aleasă deja, încercând să livreze cât mai multe exemplare din seriile GeForce RTX 3080 cu 10GB memorie, modelul GeForce RTX 3070 cu 8GB memorie video intrând doar ca un răspund timid pentru noua ofertă de acceleratoare grafice AMD, NVIDIA rămânând să reevalueze situația la începutul anului viitor.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult