NVIDIA între două extreme la CES. RTX 3090 Ti și 3050: cel mai puternic și cel mai accesibil RTX de până acum

05.01.2022
NVIDIA între două extreme la CES. RTX 3090 Ti și 3050: cel mai puternic și cel mai accesibil RTX de până acum

NVIDIA a anunțat în cadrul conferinței sale de la CES patru noi cipuri grafice: două plăci video pentru PC și două procesoare grafice pentru laptop-uri. Este vorba despre versiuni Ti ale celor mai performante plăci video, alături de cea mai accesibilă placă RTX din seria 30 pentru cei care construiesc desktop-uri de buget. Desigur, RTX 3090 Ti este „starul” acestui show, însă NVIDIA a promis mai multe detalii despre acesta în luna februarie.

Noul RTX 3090 Ti va oferi cea mai înaltă performanță în gaming de până acum

În timp ce am văzut pentru prima dată o versiune fizică a lui RTX 3090 Ti, o placă video și mai puternică decât actualul vârf de gamă, RTX 3090 „standard”, NVIDIA nu a dorit să ofere prea multe detalii despre aceasta. Știm însă că va integra cea mai rapidă memorie de tip GDDR6 de pe piață și că va tot 24 GB, dar și că va avea mai multe nuclee CUDA la dispoziție. Totuși, nu este clar cât de mare va fi aportul de performanță al acestei plăci și nici cât va costa. Probabil că va fi mai scumpă decât prețul actual declarat de 1.500 de dolari americani pentru 3090, iar în lipsa stocurilor, prețul acestei plăci va crește și mai mult.

Pentru cei care se mulțumesc însă și cu o placă grafică mai puțin performantă, sau care nu au nevoie să se joace în rezoluții extrem de înalte sau la framerate-uri „amețitoare”, NVIDIA a prezentat și RTX 3050, primul model „50” din gama RTX. Aceasta este și cea mai ieftină placă cu ray tracing lansată de companie până în prezent, la 250 de dolari.

Chiar dacă este o placă mai ieftină, RTX 3050 integrează 8 GB GDDR6 (lățime de bandă de 128 biți) și promite performanță de 60 FPS în jocuri cu Ray Tracing la rezoluție Full HD atunci când folosești și DLSS. Plăcile de la parteneri vor fi disponibile începând cu 27 ianuarie, iar NVIDIA nu va produce o versiune Founder’s pentru acest model.

RTX 3080 Ti și 3070 Ti de la NVIDIA ajung și pe laptop-uri

Pentru utilizatorii de laptop-uri, NVIDIA prezintă noile modele RTX 3080 Ti și RTX 3070 Ti. Modelul de top este realizat pentru laptop-uri cu ecrane de rezoluție înaltă, oferind 16 GB de memorie GDDR6 și un aport de performanță înalt. Compania spune că modelul de laptop este mai puternic decât un Titan RTX desktop. Este important de menționat însă că Titan RTX este o placă video din generația anterioară, bazată pe arhitectura Turing. Laptop-urile cu RTX 3080 Ti vor porni de la un preț de 2.499 dolari americani.

În cazul lui RTX 3070 Ti, prețurile pornesc de la 1.499 dolari pentru laptop-uri echipate cu acesta și promite performanță cu 70% peste modelul RTX 2070 Super.

sursa: NVIDIA

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult