NVIDIA lansează GeForce GTX 1080, cea mai puternică placă video a momentului

09.05.2016
NVIDIA lansează GeForce GTX 1080, cea mai puternică placă video a momentului

NVIDIA a anunţat noua familie de plăci video bazate pe nucleul Pascal, un GPU realizat folosind procesul de fabricaţie pe 16 nm şi tranzistori cu tehnologie FinFET, promiţând un spor considerabil de performanţă comparat generaţiei anterioare de plăci video.

Reprezentată de modelul GeForce GTX 1080 şi varianta mai accesibilă GeForce GTX 1070, noile plăci video aduc o performanţă de până la 2 ori mai bună în aplicaţii de realitate virtuală, comparativ cu GeForce GTX TITAN X.

PC-ul este cea mai apreciată platformă de jocuri video din lume, iar noua noastră arhitectură Pascal îl va propulsa spre noi vârfuri. Primul nostru GPU de gaming pe arhitectură Pascal, GeForce GTX 1080, redă un realism incredibil în jocuri şi o experienţă profundă în realitatea virtuală, cu performanţă şi eficienţă energetică îmbunătăţite semnificativ. Este cel mai puternic GPU construit vreodată şi unul dintre cele mai bune produse ale noastre”, a declarat Jeff Fisher, senior vice president al diviziei de PC-uri NVIDIA.

Arhitectura de GPU NVIDIA Pascal – principalele caracteristici:

  • GTX 1080 este de trei ori mai performantă din punct de vedere al consumului de energie decât arhitectura Maxwell.
  • Proces 16nm FinFET. GTX 1080 este primul GPU de gaming proiectat pentru procesul de fabricaţie 16nm FinFET. Include 7,2 miliarde de tranzistori, asamblaţi mai dens şi mai eficienţi decât a fost posibil până acum.
  • Interfaţa de memorie 256-bit şi chip-uri de memorie GDDR5X, permiţând o creştere a eficienţei lăţimii de bandă de 1,7 ori, comparativ cu standardul normal GDDR5.
  • GPU cu frecvenţe standard de peste 1700 MHz, obţinute cu un consum energetic de doar 180 W
  • Tehnologie de gaming inovatoare: Noul software NVIDIA VRWorks permite dezvoltatorilor de jocuri să aducă o profunzime fără precedent în decorurile jocurilor. Tehnologia NVIDIA Ansel le oferă gamerilor posibilitatea de a-şi distribui experienţele de joc şi de explora lumi virtuale în moduri noi. 

Am fost uimiţi de performanţele şi caracteristicile GTX 1080. Am folosit cadre din clipurile Paragon care erau menite să ruleze offline şi le-am redat în timp real pe GTX 1080. Este uluitor şi abia aşteptăm să vedem ce vor crea dezvoltatorii cu UE4 şi GTX 1080 în lumea jocurilor video, a designului de auto sau a proiectelor de arhitectură, atât pentru ecrane 2D cât şi pentru realitatea virtuală”, a declarat Tim Sweeney, fondatorul Epic Games.

VRWorks: Un nou standard pentru VR

  • Pentru a integra complet utilizatorii în lumea virtuală, kitul de dezvoltare a software-ului NVIDIA VRWorks oferă o experienţă fără precendent pentru ”prezenţa în VR”. Îmbină ceea ce utilizatorul vede, aude şi atinge cu mişcarea fizică a mediului, pentru a-l convinge că experienţa este reală. 
  • Performanţă Grafică superioară în VR: VRWorks Graphics include acum capabilităţi de proiecţie multiplă redată nativ la dimensiunea unică a display-urilor VR, în locul monitoarelor tradiţionale 2D. De asemenea, redă geometria pentru ochiul stâng şi ochiul drept simultan, într-o singură trecere
  • Enveloping Audio: VRWorks Audio foloseşte un motor NVIDIA OptiX pentru ray-tracing, pentru a identifica traseul sunetelor din mediul înconjurător în timp real, în concordanţă cu dimensiunile, formele şi materialele din lumea virtuală.
  • Interactive Touch and Physics: NVIDIA PhysX pentru VR detectează interacţiunea dintre un controller şi un obiect virtual, permiţându-i motorului jocului să genereze un răspuns vizual şi haptic precis. De asemenea, tehnologia modelează răspunsul mediului virtual înconjurător, astfel că interacţiunile precum exploziile sau o mână care loveşte apa să genereze un răspuns similar celui din lumea reală.

Primul reprezentant al noii serii de plăci video este modelul de referinţă GeForce GTX 1080, echipat cu 8GB memorie video GDDR5X şi oferit la un preţ de 599 dolari.

GeForce GTX 1080 oferă trei ieşiri video de tip DisplayPort 1.2, cu suport şi pentru standardele Display port 1.3 şi 1.4. Astfel, noua placă video acceptă monitoare 4K funcţionând cu rată de refresh la 120Hz, sau până la 7680×4320 pixeli cu 60Hz.

GeForce GTX 1080 va avea şi o versiune founders edition cu preţ de 699 dolari, bazată pe unităţi GPU selecţionate şi adresată pasionaţilor de overclocking.

Modelul de bază GeForce GTX 1070 va avea un preţ de 379 dolari, respectiv 449 dolari pentru versiunea founders edition adresată entuziaştilor. 

Citeste si AMD pregăteşte Radeon R9 490 şi 490X bazate pe nucleul „Polaris”, de 2.5x mai eficient decât actuala generaţie de plăci video

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult